Članek
Javno povabilo
Objavljeno Dec 20, 2015

vabljeni

Nedavni dogodki so v meni vzbudili revolucionarnega duha, ki mi narekuje, da je treba opozoriti na stvari, ki me kot osebo z nekakim estetskim čutom, z občutkom za besedo in navsezadnje kot človeka, ki se zavzema za spodbujanje dobrega ter zatiranje slabega, povzdignem svoj glas ter ljudi, ki v srcih in želodcu enako čutijo, pozovem, da se mi pridružijo pri uresničitvi zamisli, ki mi je šinila v glavo kot odgovor na zažiganje knjige ‘Prvi predsednik’ , pred hišo Milana Kučana.

Somišljeniki in morebitni soudeleženci bi se za legitimacijo in legitimnost dogodka po lastni presoji včlanili v eno od spodaj omenjenih organizacij.
Najbrž bi za samo registracijo potrebovali nekakšen statut oziroma listino s pravili in členi ter vsem ostalim kar temu pritiče, o tem se bo treba še naknadno pozanimati, a bo za začetek dovolj to, da se nas za samo ustanovitev nabere zadostno število.
Naj predstavim idejno zasnovo:

– Zveza slovenskih besedoljubov
Člani bi poudarjali dobre lastnosti vseh mogočih pisarij vsepovsod, hkrati pa bi argumentirano grajali slabe in površne, s čimer bi pripomogli k dvigu kakovosti in vpadu količine slabih.

-Združenje za boj proti topoglavosti
Bitka je, pa naj si priznamo ali ne, sodeč po razširjenosti pojava, tako rekoč vnaprej izgubljena, a vsaka še tako neznatna zmaga nad katerokoli obliko topoglavosti je nov korak na poti k strpnejši in potemtakem boljši družbi.

– Društvo za dvig in okrepitev samokritičnosti
Čeprav bi lahko obenem skušali samokritičnost pri nekaterih tudi omiliti, bi bil poudarek bolj na tem, da se jo pri tistih, ki jo premorejo premalo, okrepi in dvigne na neko želeno raven, kjer bi tiste, ki bi jo z izdatno pomočjo dosegli, spodbujali k temu, da kritičen samovpogled tudi ohranijo.

Ko bi bile vse tri organizacije registrirane in potrjene, vsa potrebna dokumentacija in papirji ožigosani in pravno ter formalno overovljeni, bi se z združenimi močmi lotili prvega javnega manifesta, ki bi glasil približno takole:

Zveza slovenskih besedoljubov, Združenje za boj proti topoglavosti ter Društvo za dvig in okrepitev samokritičnosti obveščajo in pozivajo vse člane in nečlane, da se udeležijo prvega javnega zborovanja/protestnega shoda s katerim bomo opozorili na vsesplošno abotnost, ki med prebivalstvom vsakodnevno narašča.
Zbrali se bomo pred hišo Urške Čepin, kjer bomo z branjem odlomkov iz njene knjige ‘Prekletstvo v zlati kletki’, sami nad seboj, posledično pa žal tudi nad mimoidočimi, ki bi kak del na glas prebranega besedila utegnili slišati, izvajali mehki verbalni terorizem.
Z aktivnostjo bomo, ako bode psihofizična moč dopuščala tovrstno izživljanje nad lastnimi organizmi, isti dan nadaljevali tudi pred domovanjem Damjana Murka, kjer bomo brali odlomke iz njegove knjige ‘Srečen, ker sem moški’.
Prizorišče bomo primerno zavarovali z opozorili, da gre vzlic temu, da sta obe knjigi dosegli visoko prodajanost(bestseller), pravzaprav za izjemno pogrošno literaturo, s čimer se bomo izognili kakim neljubim posledicam.

Vabljeni vsi, ki se čutite dovolj močne.

*Za tople napitke, prigrizek in nudenje prve pomoči bo poskrbljeno.

kill it with fire

ceneno in poceni, a vseeno nevredno sežiga

Datum in vse ostale podrobnosti, bi bilo potrebno doreči na skupnem sestanku vseh treh organizacij, sicer pa menim, da bi znal takle pristop nemara obroditi sadove in bi bila vsa tri društva v svojih dejavnostih uspešna.

Predlogi za boljše delovanje so vsekakor zaželeni in dobrodošli.
Prav tako lahko namignete katero čtivo bi lahko uporabili na shodih.
V poštev pridejo tudi kake druge vrste izvajanja in opozarjanja, vendar bodite prosim zmerni in skušajte obdržati neko zdravo mero!
Ena od simpatizerk zamisli je namreč predlagala, da bi namesto transparentov uporabili kar slike iz Murkovega ‘sexy’ koledarja, kar pa se mi zdi že rahlo neokusno in proti zamišljenim načelom delovanja vseh treh združenj!
Ne morem pa trditi, da se ne bomo za dokazovanje in opozarjanje na alarmantno stanje v družbi zatekli tudi k takim drastičnim ukrepom …

vkolikor bi vas članstvo v katerikoli od omenjenih združb utegnila zanimati, prosim, če to izrazite v komentarju, obenem pa pripišete v kateri.

Hvala

Lepo vas pozdravljam,

pobudnik in idejni oče projekta

kostin mozeg