14:12

Rekordno dolgo trajajoča žetev

13:39

Rastline Sredozemlja

13:34

Enodnevne lilije – maslenice

12:18

Vrt v avgustu

11:36

Najvišje gojeni haskap

KMETIJSTVO PODRAVJA IN POMURJA

Mlinopek doslej prevzel že več kot 12 tisoč ton pšenice in dva tisoč ton rži

23.07.2019

preberi več

Od dojilj do osmice

23.07.2019

preberi več

Prelomna žetev, ki bo ugodna za obe strani. Bomo znali iz nje iztržiti kaj več?

21.07.2019

preberi več

Zgorelo nekaj hektarjev pšenice med Bogojino in Filovci pri Moravskih Toplicah

17.07.2019

preberi več

Žetev na Radgonskem se šele prav začenja

16.07.2019

preberi več

Včeraj spet klestilo na širšem Ptujskem

Širše območje tega najstarejšega slovenskega mesta je že tretjič v enem tednu prizadelo močno neurje s točo. Vreme se je razbesnelo okoli 13. ure, ko je z močim nalivom in vetrom padala tudi uničujoča toča. Najbolj je klestilo poljščine, pridelke v trajnih nasadih in vrtnin na prostem. Kot po navadi, je neurje prišlo iz smeri Avstrije in se nadaljevalo na Hrvaško. Poleg na Ptujskem polju oziroma severovzhodnem delu mesta je neurje veliko škode naredilo tudi v delu Slovenskih goric in v Halozah.

Škoda po toči v Podravju: V kmetijstvu prizadetih več kot tri tisoč hektarjev

Še nekaj dni pred močnim viharjem z dežjem in točo, ki je v širokem pasu  ob reki Dravi divjalo minulo nedeljo, 7. julija, smo ugotavljali, da je bilo število ekstremnih vremenskih pojavov do tega dne letos res nadpovprečno veliko, a da škode v večjem obsegu na kmetijskih površinah ni bilo. Že čez nekaj dni se je slika obrnila na glavo, saj se močna prizadetost območij meri v stotinah kvadratnih kilometrov. Po obsegu poškodovanosti najbolj izstopa široko območje Podravja oziroma več kot 30 km dolgi in okrog pet kilometrov širok pas, ki ga z zornega kota kmetijskega svetovanja stokovno pokrivata KZG Maribor in KGZ Ptuj. Najhujše je bilo med Slivnico in Staršami, čez Mestno občino Ptuj do občin Gorišica in Markovci ter med Slovensko Bistrico in Poljčanami. Natančno o posledicah ter nasvetih za sanacijo poškodovanih poljščin v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Obeta se rekordno dolga žetev

Jutri bo minilo natanko teden dni, ko se je v večernih urah zaradi neviht v Pomurju prekinila žetev. Zaradi dežja, ki praktično pada vsak drugi dan, je ta močno otežena, zato se bo nepričakovano zavlekla. Kako dolgo, je težko napovedati, saj so padavinski dnevi napovedani vse do prihodnjega četrtka. Prvi snopi ječmena so padli že 20. oziroma 21. junijam danes pa je že 12. julij. Če bi bilo vreme običajno poletno - vroče in suho, bi bila žetev že v celoti končana. Včeraj pozno popoldan, ko je bilo po petih dneh edini ugoden termin za žetev, so v večini kmetje in kmetijske gospodarske družbe žele še oljno ogrščico, številni pa tudi pšenico. Kot ugotavlja Metka Barbarič, na KGZ Murska Sobota specialistka za poljedelstvo, je ječmen požet že skoraj v celoti, tu pa tam na težkih tleh še ne. Pridelki ječmena so bili dobri (v povprečju od 4,5 – 6 t/ha, v nekaterih primerih na hektar celo 7 t in več. Tudi kakovost ječmena je bila zadovoljiva, saj je hektoliter znašal od 50 – 54, ponekod celo 64, vlažnost zrnja pa se je gibala med 12 in 13 %. Tudi kar zadeva oljno ogrščico, pravi Barbaričeva, je že skoraj v celoti požeta, ponekod pa na spravilo še vedno čakajo, saj zaradi razmočenosti terena  je  morejo na njive. Pridelki so od 2, 5 – t/ha na Goričkem, do 4,5 t /ha na Ravenskem. Z vsakim dnem pa so  pridelki  nižji, ker je ta že prezrela in se osipa iz strokov. Do vključno minule sobote, nekaj pa tudi včeraj, je bilo po ocenah pšenice v Pomurju, ki je je okrog 18 tisoč hektarjev, požete do  30 % (zlasti zgodnje sorte). Te imajo že po naravi kar zadeva kakovost zrnja boljšo, pridelki pa zelo varirajo – od 3,5 t/ha na Goričkem do 7 t/ha na preostalem delu Pomurja. Kakovost je bila v začetku zadovoljiva, vlaga pa je bila že tedaj nekoliko višja. Težko je sicer napovedati, kakšen vpliv na kakovost zrnja so imele padavine v minulih dneh, nazadnje je deževalo danes zvečer. Poznavalci pravijo, da se z vsakim padavinskim dnem kakovost niža, na količino pa naj zaenkrat te ne bi vplivale.      

Severovzhodu kar se toče tiče doslej prizanešeno

Čeprav glede pogostosti neviht s hudimi nalivi in točo letošnje poletje ni izvzeto niti območje severovzhodne Slovenije, o škodi velikih razsežnostih v kmetijstvu v Podravju in Pomurju k sreči (še) vseeno ne moremo govoriti. Zaradi močnih vetrov je škoda večja na nepremičninah ter zaradi hudourniške vode kot posledice močnih nalivov na lokalni prometni infrastrukturi.  Na manjših območjih, omejenih  le na nekaj krajev, so škodo v kmetijstvu povzročili tudi veliki nalivi z vetrom. Na območju KGZ Maribora je toča k sreči doslej klestila samo v Vodolah pri Mariboru, a omembe vredne škode kljub vsemu tam ni povzročila. Na Ptujskem in Ormoškem je bilo doslej najhujše v ozkem pasu občin Markovci in Gorišnica na Ptujskem polju, kjer so opazno škodo utrpele vrtnine na prostem, buče ter strna žita in koruza. V tem koncu Slovenije je največ točnih dni bilo na območju Prlekije in Prekmurja, saj je toča doslej padala trikrat. A kot že rečeno, je bil njihov obseg lokalni in ne preveč izrazit. A slika se lahko že jutri povsem spremeni. Več v Kmečkem glasu.

Kmetijstvo Podravja in Pomurja

pred 18 urami
Mlinopek doslej prevzel že več kot 12 tisoč ton ...
Vključno z nedeljo so v mlevsko-pekarskem Mlinopeku v Murski Soboti  prevzeli 11.300 ton pšenice. Ker se je ...
(0)
pred 19 urami
Od dojilj do osmice
Na Krasu je vse manj mešanih kmetij z govedorejo, na kakršni dela Primož Kosmina iz Brja pri Komnu- in ne ...
(0)
pred 2 dnevi
Prelomna žetev, ki bo ugodna za obe strani. Bomo ...
Čeprav smo že krepko sredi zadnje, tretje dekade v juliju in na vrhuncu poletja, se žetev kot najpomembnejše ...
(0)
Jul 17, 2019
Zgorelo nekaj hektarjev pšenice med Bogojino in ...
Žetev je v teh dneh v Prekmurju na vrhuncu. Požetih je namreč vsaj polovica od zasejanih blizu 20 tisoč hektarjev ...
(0)
Jul 16, 2019
Žetev na Radgonskem se šele prav začenja
Kot je danes poudaril direktor Kmetijske zadruge (KZ) Radgpma Danilo Rihtarič, se je žetev pšenice na območju ...
(0)
Jul 14, 2019
Včeraj spet klestilo na širšem Ptujskem
Širše območje tega najstarejšega slovenskega mesta je že tretjič v enem tednu ...
(0)
Jul 13, 2019
Škoda po toči v Podravju: V kmetijstvu ...
Še nekaj dni pred močnim viharjem z dežjem in točo, ki je v širokem pasu  ob reki Dravi divjalo ...
(0)
Jul 12, 2019
Obeta se rekordno dolga žetev
Jutri bo minilo natanko teden dni, ko se je v večernih urah zaradi neviht v Pomurju prekinila žetev. Zaradi dežja, ki ...
(0)
Jul 06, 2019
Severovzhodu kar se toče tiče doslej ...
Čeprav glede pogostosti neviht s hudimi nalivi in točo letošnje poletje ni izvzeto niti območje severovzhodne ...
(0)
Jul 05, 2019
Predpočitniški tabor na Biotehniški šoli ...
 Že vrsto let na tej šoli skrbijo za spodbujanje mladih za poklice s področja kmetijstva oziroma za ...
(1)
Jul 04, 2019
Po dolgih letih dosežen dogovor o odkupni ceni ...
 Na današnji pogajanjih deležnikov v žitni verigi o odkupni  ceni zlatega zrnja ob letošnji ...
(1)
Jul 01, 2019
Za tono ječmena 135 €, oljno ogrščico 310 €
Znani sta prvi dve odkupni ceni za pridelka letošnje žetve, cena za pšenico pa naj bi bila znana po ...
(1)