08:53

Širitev podjetja Interexport iz Potoka pri Komendi

08:51

Traktor Kioti PX1303 PC

08:40

Kmetija Bolcar iz Spuhlje na Ptuju

13:08

Urejanje jesenske cvetlične posode

10:42

Ni dobro delo, če ni veselo

Ni dobro delo, če ni veselo

15.10.2019

preberi več

Mladi prevzemnik David Jurca

15.10.2019

preberi več

Kot meso in zelenjava tudi drva najboljša pri kmetu

15.10.2019

preberi več

Uhlevitev odstavljenih kupljenih pitovnih telet

15.10.2019

preberi več

Odkup bikov starosti od 24 do 30 mesecev

15.10.2019

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Širitev podjetja Interexport iz Potoka pri Komendi

Podjetje Interexport iz Potoka pri Komendi, ki pri nas zastopa in prodaja traktorje Fendt in Valtra ter programe kmetijske mehanizacije proizvajalcev Ponsse, Amazone, Fella, Strautmann, Braun, Muthing, Krampe, Kotte in Hauer, je v pred kratkim praznovalo velik dogodek, in sicer odprli so nove prodajne prostore v Slovenski Bistrici. Nova investicija, ki je vredna več kot tri milijone evrov, je v Slovensko Bistrico privabila številne goste, med njimi tudi ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec, generalno direktorico Gospodarske zbornice Slovenije Sonjo Šmuc, direktorja prodaje v Fendtu Christiana Erkensna in direktorja prodaje Amazone Christiana Galla. V nagovoru je direktor podjetja Aleš Jenčič povedal, da odprtje novega sodobnega centra v Slovenski Bistrici ne predstavlja le pomembne investicije za podjetje, ampak tudi in predvsem pomemben korak naprej v prihodnost. Prihodnost od nas zahteva kmetovanje, ki je vse bolj natančno in zmanjšano obdelavo tal ter skrb za okolje.

Kmetija Bolcar iz Spuhlje na Ptuju

Kmetija Bolcar je bila pred kratkim izbrana za kmetijo leta po izboru Mestne občine Ptuj. Pred dobrimi petnajstimi leti so se usmerili v pridelavo zelenjave na dobrih šest hektarjev kmetijskih površin, od tega je trideset arov pokritih za pridelavo zelenjave v rastlinjakih. Hitro so postali prepoznavni po kakovostno pridelanih zelenjadnicah na širšem ptujskem območju, ki jo prodajajo tako doma na kmetiji, javnih zavodih kot tudi na stojnici in v manjši trgovini. Na kmetiji so nas pričakali mladi prevzemnik Franci z očetom Brankom, mamo Brigito, sestro Veroniko in malim Liamom. Za njih se je dan pričel že zelo zgodaj, ko so v jutranjih urah nabrali vrtnine, jih pripravili in odpeljali odjemalcem. Poudarjajo, da vse kar pridelajo, je vzgojeno na kar se da naraven način, kar se vidi tudi po tem, da je solata, ki je zjutraj ob nakupu še vsa krhka in diši po domači zemlji, popoldne že kar malo uvela, a seveda še kako dobra.

Novi EU komisar za kmetijstvo iz Poljske

Novi evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja bo poljski kandidat Janusza Wojciechowski. Član poljske vladajoče stranke PiS pristojnih parlamentarcev na prvem zaslišanju konec septembra ni prepričal, zato je imel 8. oktobra »popravni« izpit - dodatno ustno zaslišanje. Poljak sicer upa na politično rešitev transatlantskega trgovinskega spora, sicer pa bo Evropska komisija po njegovih besedah hitro ocenila učinke dodatnih carin. Pomoč kmetom, če bi bila potrebna, bi bila lahko v obliki tržnih intervencij. Kot primer je Wojciechowski navedel ukrepanje EU po ruski ustavitvi uvoza evropskih kmetijskih proizvodov, ki so bili protiukrep Moskve na sankcije EU.

Z mlekom in mlečnimi izdelki do vašega domačega praga

38-letni David Jurca, po izobrazbi strojni tehnik, ki obvlada delo s cnc stroji, po srcu pa kmetovalec in mladi prevzemnik, je domačinom v Rovtah pri Logatcu in njegovi okolici dobro poznan, saj je njihov redni dobavitelj mleka in mlečnih izdelkov. S svojim posebnim trženjskim pristopom, ki temelji na dostavi pred domači prag, je v neposrednem stiku z več kot šestdesetimi strankami, za nakup njegovih izdelkov pa se ves čas zanimajo tudi novi kupci. Kljub naraščajočemu povpraševanju ostaja stvaren in se zaveda do kod sežejo njegove sposobnosti. S simpatično ženo Jernejo, brez katere vsega tega ne bi zmogel, sta uspešen dvojec v hlevu, predelovalnici mleka in pri trženju ter v vlogi staršev štirih nadebudnih fantov; petošolca Erika, Matica, ki obiskuje 4. razred, drugošolca Aljaža in 3,5 leta starega Kristijana, ki obiskuje vrtec. Več informacij z njihove kmetije pa boste našli v naslednji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 16. oktobra 2019.

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Nepovratna sredstva za mlade prevzemnike

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu Republike Slovenije objavilo peti javni razpis za podukrep 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Razpisanih bo 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020. Upravičenci so mladi kmetje, stari od 18 do 40 let, z ustreznim poklicnim znanjem in usposobljenostjo, ki prvič vzpostavljajo kmetijsko gospodarstvo. Javni razpis je razdeljen na dva sklopa: Pri sklopu A znesek podpore znaša 45.000 evrov na upravičenca. Na tem sklopu lahko kandidirajo: - mladi kmet, če je na prevzetem kmetijskem gospodarstvu vključen v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti ali v poslovnem načrtu predvidi vključitev v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti na prevzetem kmetijskem gospodarstvu, - samostojni podjetnik posameznik, - družba z enim družbenikom. Pri sklopu B znaša znesek podpore 18.600 evrov na upravičenca. Na tem sklopu lahko kandidira mladi kmet, če ta na prevzetem kmetijskem gospodarstvu ni vključen v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti, niti tega ne predvideva v poslovnem načrtu. Vložitev vloge na javni razpis preko elektronskega sistema Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo potekala od 28. oktobra do vključno 6. decembra 2019.

Dan odprtih vrat na ekoloških kmetijah

Ekološke kmetije vas vabijo v nedeljo, na dan odprtih vrat, in sicer Kmetija  Razinger, Javorniški rovt 12, Jesenice.  Ogled kmetije od 12. do 15. ure. info na tel. 041/608 532Ekološka kmetija Porta, Ovsiše 55, Podnart, ogled kmetije: od 11. do 17. ure s pestrim programom.  Predstavile se bodo še kmetije Silve Potočnik, Rozman Habinc,  Darja, Karničar in čebelar Miha Rozman. Info na tel.št. 041/556 211.Več informacij na spletni strani www.zdeks.si

Edinstveni krokan iz Bisernega otoka

Vojvodina, dežela neskončnih plodnih panonskih ravnic, prerezana le z vodotoki, je na področju kmetijstva predvsem dežela vseh vrst poljščin, saj pridelujejo na poljih brez konca v glavnem pšenico, koruzo, sončnice, v zadnje času tudi vse več soje. Trta je zadnja rastlina, ki jo povezujemo s to pokrajina, pa vendar sredi Tise, na Bisernem otoku pri Novem Bečeju uspeva sorta grozdja muškat krokan. Vinograd s to posebno, aromatično sorto, ki se je udomačila sredi rečnih okljukov, je velik le sedem hektarjev, grozdje v njem pa so začeli s svečano novinarsko trgatvijo 6. septembra in nanjo so povabili slovenske novinarje, člane Društva turističnih novinarjev Slovenije, srbski kolegi, člani združenja FIJET, glavna trgatev pa se je začela 9. septembra.Več v 39. številki Kmečkega glasa. 

Nadaljnja rast izvoza in dodane vrednosti

Trgatev za vina letnika 2019 se je začela za največjega istrskega vinarja Vinakoper dober teden kasneje kot lani, dozorevanje grozdja je potekalo dobro. Zadnji dež je bil za trte na nekatere od njihovih desetih leg po suši že dobrodošel, s trgatvijo najpomembnejše sorte refoška, ki predstavlja 60 odstotkov pridelka v 583 ha vinogradih, pa so začeli 10. septembra Letos pa pričakujejo v kleti, kjer smo se pogovarjali z direktorjem Borutom Fakinom in glavnim enologom Boštjanom Zidarjem dobre 3 milijone kg grozdja za 3,5 milijona litrov vina."Vinakoper je zdravo podjetje, prodaja poteka dobro in prav je, da del zgodbe o uspešnosti vračamo v okolje, tako zaposlenim kot vsem, ki so s podjetjem povezani ,"pravi Borut Fakin, direktor Vinakoper. 

V bližnji prihodnosti

Seminar o pridelavi sena

Kmetijski inštitut Slovenije, Biotehniška fakulteta, Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede organizirajo brezplačen seminar »Kakovost v Sloveniji pridelanega sena in sodobna kmetijska tehnika za njegovo spravilo 3«, ki bo v ponedeljek, 14. oktobra 2019 z začetkom ob 10. uri na Kmetijskem inštitutu Slovenije, Hacquetova ulica 17, Ljubljana. Travinje v Sloveniji pokrivajo skoraj 60 % kmetijskih zemljišč v uporabi, zato ga moramo, kar najbolje izkoristiti. Kakovostno pridelana in pospravljena krma je ključnega pomena za pokrivanje beljakovinskih in energijskih potreb živali in osnova za kakovostno mleko in meso. V zadnjem času sušenje sena ponovno pridobiva na veljavi. Trenutno velika večina kmetij pripravlja seno na tleh, le slaba tretjina pa uporablja sušilne naprave. Strokovnjaki, ki sodelujejo na projektu CRP »Tehnološke rešitve za pridelavo kakovostnega sena vam bodo predstavili seneno mleko in meso, teorijo in prakso sušenja s sušilnimi napravami, kvarjenje sena med skladiščenjem, porabo goriva in energije za sušenje ter trende pri strojih za spravilo krme. Seminar je namenjen kmetovalcem, kmetijskim strokovnjakom, podjetjem, strokovni javnosti, skratka vsem, ki jih posebej zanima področje kakovosti in načini spravila travniške krme.   Celotno vabilo s programom in prijavnico za brezplačen seminar je na spletni strani www.kis.si. Dodatne informacije dr. Viktor Jejčič, tel.: (01) 280 51 02, viktor.jejcic@kis.si ali mag. Tomaž Poje, tel.: (01) 280 51 00, tomaz.poje@kis.si. Prijave sprejemajo do: 11. oktobra 2019 do 15. ure oziroma do zasedbe mest.

Tanke, široke, zavite, polnjene, olepotičene in vse domače

Testenine so verjetno najbolj hvaležna jed, ki je pripravljena mimogrede in se je nikoli ne naveličamo. Za pripravo niso zahtevne – velik lonec, vrela in osoljena voda ter pest teh ali onih testenin z najbolj preprosto omako so dovolj, da se nam ob krožniku pocedijo sline. Pa vendar lahko testenine nadgradimo iz vsakdanje jedi v imenitno, če se jih lotimo izdelati sami. Moka, jajce, voda in občutek gnetenja pod prsti lahko industrijske različico dvignejo na višjo raven, da bodo naše brbončice pele od zadovoljstva. Če menite, da se ni vredno potruditi za domače testenine, saj je na trgovinskih policah metre in metre dolga ponudba, vas bo prepričala Saša Drobnič Škrjanec. Po dvoletnem premoru za Založbo Kmečki glas namreč pripravlja knjigo o testeninah, v kateri bo razkrila vse svoje gostinsko znanje in spretnosti pri izdelavi testenin. Spomnimo, da je tudi svojo prvo knjižno kulinarično uspešnico izdala pri Založbi Kmečki glas; to so bile Jedi iz sklede, ki je bila ponatisnjena, na voljo pa je le še nekaj izvodov. Zato je bil čas, da jo ponovno povabimo k sodelovanju. TA DOMAČE SO NAJBOLJŠE »Razlogov za to, da si zavihamo rokave in se lotimo ta domačih testenin, je veliko,« pravi avtorica nove knjige. »Največja prednost in vrednost doma narejenih testenin je, da lahko sami izberemo kakovostno moko iz nam ljubega mlina ali od bližnjega kmeta. Testo umešamo z domačimi jajčki kokoši, ki se pasejo po dvorišču ali na sosedovi kmetiji. S testeninami se lahko poigramo na tisoč in en način – testo lahko obarvamo z naravnimi barvili, uporabimo svežo špinačo, domačo rdečo peso, korenček, bučo, ki je zrasla na sosedovi njivi … Lahko jih tudi rahlo aromatiziramo s svežimi zelišči, kot so bazilika, origano, majaron … ali jih olepotičimo s svežim cvetjem in nežnimi zelenimi lističi zelišč, kot so peteršilj, žajbelj, drobnjak,« razkriva Saša Drobnič Škrjenec, ki je zakuhala več kot 60 receptov. V knjigi so osnovni recepti za izdelavo testenin iz različnih vrst moke, kot so pirina, ajdova, kamutova. Naši zahodni sosedi Italijani testenine najraje delajo iz durum moke, ki v primerjavi z navadno pšenico vsebuje več beljakovin. »Zdrob pšenice durum vsebuje približno toliko mineralnih snovi kot polbela moka (tip 850). Na otip je podobna našemu belemu zdrobu, je zelo lepe rumene barve, zato so tudi testenine bolj rumene, kot če bi uporabili belo moko,« nas poduči avtorica. Čar domačih testenin je tudi v tem, da lahko naredimo iz ene vrste testa različne oblike testenin. Skuhamo jih še sveže, višek testenin pa lahko posušimo ali preprosto zamrznemo in porabimo pozneje. Kako zapremo raviole in oblikujemo torteline ter kako prikupne so lahko dvobarvne testenine, bo avtorica nazorno prikazala v knjigi, njem mož Mitja Škrjanec pa je njeno delo spremljal s fotoaparatom. Tako kot so testenine najboljše s pravo mero omake, bo tudi knjiga o testeninah bogato začinjena z mikavnimi fotografijami.

Prijavite se na tekmovanji v plesanju polke in vlečenju vrvi

TEKMOVANJE V PLESANJU POLKE ČZD Kmečki glas in Pomurski sejem prirejata v okviru 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni TEKMOVANJE v plesanju polke. Pari bodo zaplesali v soboto, 24. avgusta, ob 14. uri v maneži pod tribuno.  Prijavite se lahko vsi teklmovalci, ki želite preizkusiti svoje plesne sposobnosti; starostne omejitve ni, pogoj pa je, da par pleše oblečen v narodno nošo. Tekmovbanja se bodo udeležili le vnaprej prijavljeni pari.  Prijave pričakujemo do 9. avgusta 2019, pošljite jih na naslov: Pomurski sejem, Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona, ga. Vesna Dajčman (tel. št.: 041 679 685) oz. na e-naslov: vesna@pomurski-sejem.si. Objava parov bo 21. avgusta 2019 v Radgonski prilogi tednika kmečki glas.  Če bo prijavljenih več kot 12 parov, bodo imeli prednost tisti, ki so se prijavili prej.  Vsi tekmovalnio pari bodo prejeli uporabna darila, trije najboljši pa pokale in denarne nagrade: za prvo mesto 150 EUR, za drugo 100 in za tretje mesto 50 EUR.  VABLJENI! FENDT TEKMOVANJE V VLEČENJU VRVI ZA NAJMOČNEJŠE SLOVENSKE FANTE Medijski porkovitelj prireditve: ČZD Kmečki glas Tudi lesto pripravljamo na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji radgoni zabavno prireditev vlečenja vrvi, in sicer v nedeljo, 25. avgusta 2019, ob 15. uri v maneži pod tribuno.  Pomerilo se bo do šest ekiš, v vsaki mora boti po šest članov in imeti morajo vodjo. Udeleženci tekmujejo na svojo odgovornost.  Prijavnico z vsemi zahtevanimi podatki naj vodja ekiše pošlje na: Pomurski sejem (Miran Mate, 041 263 107, miran.mate@pomurski-sejem.si), Linhartova 36, 1000 Ljubljana, najpozneje do 9. avgusta 2019. Objava ekip bo 21. avgusta 2019 v Radgonski pilogi tednika Kmečki glas.  Če bo prijavljenih več ekip, bomo med prijavljenimi izžrebali 6 ekip, ki se bodo udeležile tekmovanja. Vsi tekmovalci bodo prejeli brezplačne vstopnice za sejem in malico, zmagovlana ekipa pa denarno nagrado v vrednost 200 evrov. Zmagovalci pridobijo pravico uporabe naziva najmočnejši slovenski fantje.  AGRA     Interexport    ČZD Kmečki glas, d. o. o. VABLJENI! 

Katera bo nova zmagovalka?

V začetku septembra si bo z znanjem in spretnostmi naziv mlade kmetice leta priborila že osemnajsta zmagovalka. Toliko je bilo namreč prireditev, na katerih so svoje moči merile predstavnice društev podeželskih žena po Sloveniji. Letos bo konkurenca huda, pomerilo se bo osem kandidatk. Letošnja prireditev bo spet na Koroškem, saj sta kar dve leti zapored naziv najboljše osvojili Korošici. Lani je na Prevaljah naziv predala Tatjana Ladinek, letos pa bo to storila Marjeta Šteharnik v Slovenj Gradcu. Za njo je že več kot polletni mandat, Marjeta pa s ponosom nosi osvojeni naziv in jo večkrat srečamo na prireditvah po Sloveniji. Organizator tekmovanja je ČZD Kmečki glas s tednikom Kmečki glas, vsako leto pa pri prireditvi sodelujejo tudi gostitelji, letos sta to Mestna občina Slovenj Gradec in Društvo podeželskih žena Mislinjske doline, ki ga vodi Jožica Jeromel. Nepogrešljiva pomoč pri prireditvi pa je tudi Zveza kmetic Slovenije. In kaj pripravljamo za vse kandidatke? Tako kot je navada, bomo vse povabili že dopoldan na sproščeno druženje z organizatorji prireditve. Skupaj si bomo ogledali nekaj okoliških zanimivosti in se sproščali pred pozno popoldanskim vrhuncem dneva. Tam vse kandidatke najprej čaka preskus znanja, najboljše tri pa še spretnostne igre. Pogoji za prijavo kandidatk so bili: kandidatka je stara med 18 in 40 leti, živi na registrirani kmetiji, zaposlena je lahko drugje, zaželeno je tudi, da je članica društva podeželskih oziroma kmečkih žena in deklet. Vseh osem kandidatk bomo v naslednjih tednih obiskali na njihovih domačijah, predstavljene pa bodo v avgustovskih številkah časopisa Kmečki glas in na spletnem portalu www.kmeckiglas.com. Takrat bomo objavili tudi strokovne teme, s katerimi se bomo morale spopasti pri prvem delu tekmovanja, tri najboljše bodo napredovale v finale. Tam se bodo morale izkazati še z ročnimi spretnostmi, k zmagi pa vsako leto pripomore tudi sreča – katera je bo imela največ, boste lahko spremljali v živo, če se nam boste pridružili. Prisrčno dobrodošli! Kandidatke za mlado kmetico leta 2019 1. Andreja BOGATAJ, Društvo kmečkih in podeželskih žena Cerklje – Šenčur, Gorenjski nagelj 2. Katarina DEMŠAR, Društvo podeželskih žena Blegoš 3. Renata KOBOLT, Društvo kmetic Dravograd 4. Brigita PETEK, Društvo podeželskih žena Gornja Radgona 5. Brigita RUPNIK, Društvo podeželskih žena Mirna Peč 6. Ida SIMONČIČ, Društvo kmetic Ajda 7. Albina SUŠEC, Društvo kmetic Mislinjske doline 8. Irena VIDEMŠEK, Društvo podeželskih žena Šaleška dolina

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Urejanje jesenske cvetlične posode

Jesen je čas, ko začnemo misliti na rastline, ki bodo krasile naša okna do prve zimske zmrzali ali celo do naslednje pomladi. Tokrat v spodnjem video prispevku nekaj namigov za zasaditev namenjamo cvetličnim posodam na grobovih, še več idej za jesenske zasaditve pa najdete v knjigi Matica Severja (Založba Kmečki glas) CVETOČE POSODE http://zalozba.kmeckiglas.com/vrt%20in%…/cveto%C4%8De-posode.   Poglejte video prispevek UREJANJE JESENSKE CVETLIČNE POSODE. 

Nagrajenci akcije JESENSKA USTVARJANJA

Med vsemi nakupi knjig, ki so bili v okviru akcije JESENSKA USTVRAJANJA opravljeni do 15. oktobra, smo izžrebali tri srečneže. Nagradili jih bomo z ljubkim in uporabnim darillom - EMAJLIRANIM LONČKOM z napisom VESELO NA DELO.  Darilo bodo po pošti prejeli:  Tina Brezovnik, Ljubljana-Polje; Jože Adamlje, Šmartno pri Litiji; Drago Grill, Novo mesto. Čestitamo!  

REVIJA O KONJIH

Konji, kras in kali

V julijski številki Revije o Konjih sem pisala o Petrinjskem krasu, ki me je s svojo divjino zelo navdihnil. Kras s svojo posebno klimo in včasih za nas ostrimi razmerami nudi ugodne pogoje za dobro naravno in divje življenje konj. ''Naravno življenje'' konj ni vedno preprosto in z rož'cami postlano, a jim omogoča, da živijo skladno s svojo naravo – da so v čredi, ki jim nudi varnost, igro ter prijateljske in ljubezenske odnose. Več o tem v oktobrski številki Revije o konjih

Težave s kastracijsko brazgotino

Kastracija žrebcev je eden izmed bolj rutinskih posegov pri konjih. Kljub temu, da gre za precej invaziven postopek, so zapleti razmeroma redki, konji pa si po posegu relativno hitro opomorejo. Več o tem v članku Katje Porenta v septembrski številki Revije o konjih  

MOJ MALI SVET

Kaj se dogaja z ameriškim slamnikom

Rumenica aster napada pretežno rastline iz družine košarnic, Asteraceae. Od okrasnih rastlin so okužbam podvržene astre, smrdljivke, lepe očke in ameriški slamnik. V zadnjih letih tudi pri nas opažamo na ameriškem slamniku pojav te fitoplazme, a marsikdo niti ne ve, kaj se s temi priljubljenimi in uporabnimi trajnicami dogaja.

Prehitite pomlad

Ko jeseni čebulice posadimo na gredo, navadno že komaj čakamo na njihove cvetove. Čakanje si olajšamo s siljenjem čebulic. Z njimi zasadimo lonce in polepšamo prostore še pred njihovim običajnim obdobjem cvetenja. Za siljenje lahko uporabimo številne čebulnice, ki pri nas cvetijo v pomladnem času. S siljenjem začnemo jeseni.

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova revija Tehnika in Narava

Kazalo Test Lindner Lintrac 110 Deutz Fahr 5090DS TTV Gozdarska mehanizacija Verižna motorna žaga Husqvarna 545 Mark II Novost na trgu Nova družina mulčerjev INO Dominator Varnost Kontinuirano notranje čiščenje rezervoarja Homologacija pri motorjih Katera moč je prava? Zgodovina Lokomobile Rheinmetall DKTS V Jablah srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike Uvodnik V novi reviji Tehnika in Narava 4/2019 predstavljamo dva takoimenovana specialna traktorja, oba z brezstopenjskim menjalnikom. Deutz Fahr 5DS TTV je sadjarsko-vinogradniški oziroma komunalni traktor. Močan motor, menjalnik z dvema območjema izbire hitrosti, od 0 do 22,8 km/h in od 22,8 do 40 km/h, močno hidravlično dvigalo s številnimi hidravličnimi izhodi in odlično opremljena kabina, nudi vozniku prestižen traktor za varno delo v nasadih. Za mirno vožnjo pa lahko poskrbi poleg klasične sredinsko vpete sprednje preme tudi izvedba s posamičnim vpetjem in vzmetenjem sprednjih koles. Traktor Lindner Lintrac 110 je namenjen za delo na zelo strmih in zahtevnih terenih. Pri tem je v pomoč nizko težišče, zadnje hidravlično dvigalo ne sega daleč nazaj, razmerje med maso in močjo traktorja je optimalna, namestimo lahko široke pnevmatike ali pa dvojna prva in zadnja kolesa za dodatno varnost. Kako je lahko zmogljiv traktor za komunalna opravila, smo se prepričali na strminah Pohorja, kjer so prostrana smučišča. Mulčenje je zaradi boljšega uravnoteženja potekalo z dvema mulčerjema, vsi prisotni pa smo bili mnenja, da je traktor varen za delo še na tako strmem nagibu. Kje je meja, uporabnik pridobiva z delovnimi izkušnjami, pri tem mu je v pomoč tudi vodena zadnja os oziroma vodenje zadnjih koles do 20 stopinj, kar omogoča, da se traktor lažje obrne. Poleg tega obstaja možnost uporabe pasjega hoda, kar še dodatno izboljša vodenje pri opravljanju delovnih operacij na nagnjenih terenih. Na trgu je tudi nova motorna verižna žaga 545 Mark II, ki je nasledila model 353. Primerna je predvsem za gozdne posestnike in kmete, ki si služijo denar s pripravo drv. Žaga ima podobne značilnosti kot jih ima že nam znani model 550 XP Mark II, le da je motor nekoliko šibkejši in manj "navit". Žaga je zato malo manj odzivna, ima pa vse druge kakovostne tehnološke in ergonomske elemente, kot jih ima "profesionalka XP". Žaga bo našla mesto na kakšni kmetiji za podiranje debeljakov v sestojih s prsnim premerom okrog 30 cm. Pišemo tudi o notranjem čiščenju škropilnic in še posebej pršilnikov, ki bi jih morali redno izvajati, saj je kontaminacija pršilnikov zaradi njihovega načina delovanja bistveno večja kot pa pri škropilnicah. V zadnjih letih je bilo kar nekaj tehničnih novosti na tem področju. V praksi naj bi novejše in večje naprave (škropilnice in pršilniki) imele nameščen rezervoar za čisto vodo, ki je namenjena za notranje in zunanje čiščenju naprave. Priporoča se, da se notranje pranje naprave izvede takoj po koncu škropljenja. V reviji so predstavljene tudi druge zanimive teme, med drugim tudi daljša reportaža iz Jabel, kjer je potekalo srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike, o preostalih boste več zvedeli v Gornji Radgoni, kjer je vse nared za začetek sejma. Drugi dan, v nedeljo, 25. avgusta, je dan kmetijske tehnike, vabimo pa vas tudi, da se ustavite na stojnici ČZD Kmečki glas, kjer vam bomo z veseljem prisluhnili in vam odgovorili na morebitna vprašanja.

Lindner Lintrac 110

Podjetje Lindner je lani praznovalo sedemdeset let proizvodnje traktorjev, od ustanovitve leta 1948. Herman Lindner je sicer med drugo svetovno vojno razvil specialno propelersko turbino za letala Messerschmidt. Po vojni je izdeloval žage za razrez lesa, leta 1948 pa začel s proizvodnjo traktorjev. Letno proizvedejo okrog 1500 traktorjev in okrog 300 transporterjev. Od leta 1963 v traktorje vgrajujejo Perkinsove motorje. Leta 1953 so izdelali prvi avstrijski traktor s štirikolesnim pogonom. Leta 1969 so izdelali prvi traktor transporter, leta 1996 pa prvega Geotraca. Leta 2013 so na sejmu Agritechnica v Hannovru predstavili brezstopenjskega Lintraca, in sicer model Lintrac 90, štiri leta kasneje na istem sejmu pa še model Lintrac 110. Traktor smo s pomočjo družine Šarh iz Lubnice pri Rušah preizkusili na pobočjih smučišča Pohorje.

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Buče za okras in za pokušino

9.10.2019

4. oktober - svetovni dan varstva živali

Del jesenske knjižne bere

Septembra cvetijo dalije

9.09.2019

Na Begunjščici

Na sejmu AGRA

VIDEO VSEBINE

Urejanje jesenske cvetlične posode

Irena Orešnik na 2. FESTIVALU SLOVENSKIH SIROV

Miša Pušenjak o zelenjavnem vrtu pred zimo

Mulčenje konoplje z mulčerjem podjetja INO

NOVA KNJIGA Mlečni izdelki narejeni doma

23. podobe bistriških domačij

GOJENJE JAGODIČJA - Založba Kmečki glas

Peter Vrisk na tiskovni konferenci DOBROTE SLOVENSKIH ...

NOVA knjiga LUPINARJI - oreh, leska, kostanj, mandelj

Kmetica leta 2018 je MARIJA JAKŠE

Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 4 minutami
Širitev podjetja Interexport iz Potoka pri ...
Podjetje Interexport iz Potoka pri Komendi, ki pri nas zastopa in prodaja traktorje Fendt in Valtra ter programe ...
(0)
pred 6 minutami
Traktor Kioti PX1303 PC
Podjetje Avto-Mat &co., d. o. o., iz Ložnice pri Žalcu, je generalni uvoznik in zastopnik za traktorje znamke ...
(0)
pred 17 minutami
Kmetija Bolcar iz Spuhlje na Ptuju
Kmetija Bolcar je bila pred kratkim izbrana za kmetijo leta po izboru Mestne občine Ptuj. Pred dobrimi petnajstimi leti ...
(0)
pred 20 urami
Urejanje jesenske cvetlične posode
Jesen je čas, ko začnemo misliti na rastline, ki bodo krasile naša okna do prve zimske zmrzali ali celo do ...
(0)
pred 22 urami
Ni dobro delo, če ni veselo
Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, se je v uvodnem nagovoru obrnil k občinstvu z besedami: »Ali slovenski kmet ...
(0)
pred 22 urami
Mladi prevzemnik David Jurca
38-letni David Jurca, po izobrazbi strojni tehnik, ki obvlada delo s CNC-stroji, po srcu pa kmetovalec in mladi ...
(0)
pred 22 urami
Kot meso in zelenjava tudi drva najboljša pri ...
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je preverila kakovost drv na slovenskem trgu. Na polovici vzorcev je bila vidna ...
(0)
pred 23 urami
Novi EU komisar za kmetijstvo iz Poljske
Novi evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja bo poljski kandidat Janusza Wojciechowski. Član poljske ...
(0)
pred 23 urami
Cene lesa za ogrevanje in kurjavo
Kot meso in zelenjava tudi drva pri kmetu najboljšaOgrevanje z lesom je cenovno zelo ugoden način ogrevanja v ...
(0)
pred 1 dnevi
Nagrajenci akcije JESENSKA USTVARJANJA
Med vsemi nakupi knjig, ki so bili v okviru akcije JESENSKA USTVRAJANJA opravljeni do 15. oktobra, smo izžrebali tri ...
(0)
pred 1 dnevi
Uhlevitev odstavljenih kupljenih pitovnih telet
Številni rejci pitovnega goveda živali kupujejo in jih vzrejajo do končne mase na svojih kmetijah. Pri tem pa ...
(0)
pred 1 dnevi
Odkup bikov starosti od 24 do 30 mesecev
Kot smo že pisali v eni od prejšnjih številk Kmečkega glasu, imajo kmetje, posledično pa  ...
(0)