Pridruži se našemu družbenemu omrežju

V prihodnji številki

Za male kmetije 5000 evrov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo razpis za male kmetije, na katerega se lahko prijavite do konca januarja 2018. Katere pogoje morate izpolnjevati, da ste upravičeni do 5000 evrov enkratne denarne pomoči, in kako poteka vnos vloge, smo se pogovarjali z Jožetom Očkom iz KGZS. Več v prihodnji, 47. številki Kmečkega glasa. 

Vrtnarjenje na težkih tleh

Vrtnarjenje na težkih tleh, ki cmokajo pod nogami, je zelo zahtevno, saj večina rastlin precej slabše prenaša čezmerno količino vode kot njeno pomanjkanje. Čeprav so težka tla morda nekoliko težja za obdelavo, pa so zelo bogata s hranili. Za razliko od peščenih, iz katerih se hranila izpirajo, težka tla zadržijo minerale, ki jih potrebujejo naše rastline. Zanimiva lastnost težkih tal je tudi, da lahko na takšnih tleh dosežemo odlične rezultate pri vzgoji nekaterih vrst zelenjave in sadja, če se odpovemo prekopavanju. Slednje bo seveda dobrodošla informacija, saj je prekopavanje verjetno eno izmed najmanj priljubljenih vrtnarskih opravil. Vse, kar morate jeseni storiti, je, da z gred odstranite ostanke rastlin, nato pa gredo prekrijete s približno 10 centimetrov debelo plastjo komposta. Ker ne boste hodili po gredi (kot med prekopavanjem), se tla ne bodo zbijala. Organsko snov iz komposta pa bodo pozimi deževniki počasi prenesli v globlje plasti tal. Na sadnem vrtu taka tla ustrezajo jablanam in hruškam, na zelenjavnem vrtu pa bodo odlično uspevali paradižniki, čebula in listnata zelenjava, še posebej križnice (zelje, ohrovt itn.). Več preberite v 47. številki Kmečkega glasa

Tradicionalni slovenski zajtrk

V slovenskih šolah in vrtcih bodo tudi letos tretji petek v novembru na Dan slovenske hrane otroci zajtrkovali kruh, maslo in med, jabolko ter pili mleko. Gre za nacionalni projekt, ki se je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 11 leti začel kot medeni zajtrk. Kot je bilo povedano na tiskovni konferenci pred petkom želijo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom še več ljudi vzpodbuditi, da zajtrkujejo in da uživajo lokalno hrano.  Poudarili pa so tudi, da se število tistih, ki zajtrkujejo, povečuje, da se število otrok, ki je predebelih, ne povečuje in da se pri mladostnikih zmanjšuje poraba sladkih pijač.   Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.

S prodajo slovenskega olja se je treba ...

Ivan Zadel iz  Belvederja nad Izolo  je prišel na to lepo razglediščno točko  po slovenski obali iz Postojnskega, ko so njegov starši pred dobrega pol stoletja tukaj kupili hišo z okrog 30 oljčnimi drevesi. Ta dobro rodijo še danes, Ivan pa je oljčnik svojih staršev razširil kljub temu, da je bil zaposlen kot avtomehanik in je sedaj še bolj kot po olju znan po vloženih oljkah. Letošnje leto se Ivan za razliko od drugih oljkarjev nad pridelkom ne pritožuje. Na dveh hektarjih s 300 drevesi z družino (kot vdovec živi s svojo mamo in dvema otrokoma) pobral ročno nekaj nad 5000 kilogramov plodov, oziroma za okrog 1200 litrov olja.»Urejeno imam namakanje, z njim sem rešil že oljčno letino v vročem letu  2003, podobnem letošnjemu. Takrat sem imel pridelek, drugi oljkarji pa nič." Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Veliko martinovanje ob okrogli obletnici

  Vinska klet Goriška Brda je bila ustanovljena leta 1957 kot zadruga in je še vedno v 100-odstotni lasti briških vinogradnikov. Danes zadruga združuje 400 briških vinogradniških družin, ki že 60 let soustvarjajo uspešno zgodbo briškega vinarstva. V sklopu praznovanj 60-letnice je bilo pretekli teden v Dobrovem tudi eno od največjih martinovanj, ki so se ga udeležili gostje iz vse Slovenije. Več o prazničnem martinovanju v Kmečkem glasu (15. 11. 2017).

NE SPREGLEJTE

Aktualni dogodki in zanimivosti
V bližnji prihodnosti

Seminar »Kardanske gredi«

Kmetijski inštitut Slovenije, Oddelek za kmetijsko tehniko in energetiko, Društvo kmetijske tehnike Slovenije ter podjetje Cerjak d.o.o. organizirajo seminar »Kardanske gredi«, ki bo v četrtek 23. novembra 2017 z začetkom ob 9. uri v Jablah, Grajska cesta 1, Loka pri Mengšu na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Seminar bo sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Na prvem bodo predavanja na katerih bodo predstavljene različne kardanske gredi, njihovi sestavni deli, različne sklopke za kardanske gredi (varovala), izbor ustrezne kardanske gredi, pravilno delo s kardanskimi gredmi in varno delo z njimi. Praktično bo prikazana določitev pravilne dolžine kardanske gredi, krajšanje kardanske gredi in popravilo kardanskih gredi. Danes si kmetijske tehnike ne moremo predstavljati brez kardanskih gredi, saj brez njih ni pogona številnih kmetijskih strojev. Pravilna izbira, uporaba, vzdrževanje in popravilo kardanskih gredi pa je temelj za uspešno in varno delo z gnanimi kmetijskimi stroji. Seminar kardanske gredi je namenjen uporabnikom kmetijske in gozdarske mehanizacije, kmetijskim svetovalcem, prodajalcem kmetijskih strojev, serviserjem kmetijske strojev, učiteljem kmetijske tehnike in praktičnega pouka itd. Kotizacija za seminar znaša 20 EUR vključno z DDV. Celotno vabilo in prijavnica je na spletni strani www.kis.si . Dodatne informacije dr. Viktor Jejčič, tel.: (01) 280 51 02, viktor.jejcic@kis.si ali mag. Tomaž Poje, tel.: (01) 280 51 00, tomaz.poje@kis.si . Prijave sprejemajo do 21. novembra 2017 do 12. ure oziroma do zasedbe mest.

pred 2 dnevi

FOTO ZGODBE

Njam salame, klobase, želodci...

Martinove in kostanjeve jedi

MILA - naj bodo naravna

Bučna juha z žitnim pivom

Ljubezen, ki traja

Knjige - založba kmečki glas

Slovenija in Španija v Frankfurtu

Slovenija si je močno prizadevala, da bi leta 2021 postala častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu. Upravni odbor največjega knjižnega sejma na svetu je v začetku oktobra odločil o naslednjih dveh državah gostjah za leti 2021 in 2022. V konkurenci za prejem naziva je bilo 16 držav, potrditev pa sta prejeli Španija in Slovenija. V prihodnjih letih se bodo kot države gostje tako predstavile Gruzija (2018), Norveška (2019) in Kanada (2020), Španija (2021) in Slovenija (2022). Uradno bo slovenski nastop potrjen s podpisom pogodbe, kar se bo zgodilo v Sloveniji. Javna agencija za knjigo bo pogodbo s Frankfurtskim knjižnim sejmom podpisala 21. februarja 2018, ko bo Slovenijo v ta namen ponovno obiskal direktor Frankfurtskega sejma Juergen Boos. Tak dogodek na najodmevnejšem knjižnem sejmu na svetu  pomeni veliko promocijo za vso državo in predstavitev kulture na zelo veliki sejemski površini. Renata Zamida(iz Javne agencije za knjigo), vodja projekta »Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu«: »Vlada RS je izvedbo projekta zaupala Javni agenciji za knjigo, aktivnosti v zvezi s slovensko kandidaturo pa so se pričele intenzivirati leta 2015, ob oddaji kandidaturnega dokumenta (bidbooka) vodstvu knjižnega sejma v Frankfurtu. Tedaj so bili dogovori z Norveško že potrjeni, s Kanado pa v teku. Pogodbe s sejmom države običajno podpišejo tri leta pred nastopom, sicer pa izkušnje kažejo, da daljše kot je pripravljalno obdobje (in s tem čas, ki ga imajo tuji založniki, da raziščejo knjižni trg države gostje), boljši in bolj trajnostni so tudi rezultati projekta.« V ta namen bo JAK tudi podpirala prevode slovenskih knjig vnemščino. Prav včeraj pa je španski minister za izobraževanje, znanost in šport že podpisal memorandum z direktorjem frankfurtskega sejma Jurgenom Boosom.Med znanimi sodobnimi španskimi avtorji, ki jih prevajajo povsod po svetu, so Carlos Ruiz Zafón, Javier Marías, Fernando Aramburu, Dolores Redondo, Almudena Grandes in Arturo Pérez-Reverte. Španija, so povedali ob podpisu, bo gostovanje izrabila za predstavitev trendov v španski kulturi in literaturi in s svojim programom za širjenje španske kulture po svetu Leer te da vidas extra (Branje daje dodatna življenja).

Tehnika in narava

Valtra A134

Podjetje Valtra ima dolgoletno tradicijo traktorjev. Predhodnik Valtre je bilo podjetje Valmet, ki je na trg finske ponudilo traktorje že leta 1951. Največ traktorjev se proda v Evropi in Južni Ameriki, kjer je tudi ena od tovarn Valtre, cenjeni pa so posebej v Skandinaviji tudi na račun svoje robustnosti in varnosti. Neto prodaja v Evropi, na Srednjem vzhodu in v Afriki znaša kar pol milijarde evrov. Leta 2003 so pod okriljem koncerna AGCO, zaposlujejo več kot tisoč delavcev. Vsak traktor izdelajo posebej za vnaprej znanega kupca. So zelo prilagodljivi, kupec se lahko odloči celo za barvo traktorja (rdeča, kovinsko rdeča, kovinsko črna, kovinsko bela, kovinsko oranžna, kovinsko zelena, kovinsko srebrna in kovinsko modra), kar ni tako običajno. Za letošnjo predstavitev na sejmu Agritechnica, so pripravili več novosti, na Nizozemskem, blizu mesta Utrecht, smo pred kratkim kot prvi preizkusili novo serijo A. Podjetje Valtra kot eden redkih proizvajalcev traktorjev večino sklopov traktorja sam razvija in proizvaja. Proizvajalec poudarja, da je uporabniku na izbiro veliko število različnih možnih kombinacij delov in sklopov, kar zagotavlja, da uporabnik dobi ter plača za tisto, kar potrebuje za svoje delo. Poleg tega pri proizvajalcu poudarjajo, da so njihovi traktorji zasnovani na osnovi čistega in enostavnega nordijskega oblikovanja, ponujajo praktičnost za uporabo, ergonomičnost, varnost in udobje ter da zaradi svoje zanesljivosti delujejo najmanj eno generacijo. Zasnovani so za različne naloge in opravila v kmetijstvu z vključno gozdarskimi opravili. Na Nizozemskem so predstavili novo serijo A, seriji N4 in T4 so razširili s po dvema močnejšima modeloma, pri seriji S4 so zasnovali tudi novo upravljalno ploščo, ki so jo poimenovali »SmartTouch«.

Video vsebine

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Šabeder, direktor

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Peter Vrisk na kmetijskem sejmu v ...

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

O NAS

ČASOVNICA

pred 2 urami
Srečanje gospodinj Spodnjega Podravja
KGZ Ptuj in Društvo gospodinj Vitomarci sta bila minuli četrtek organizatorja vsakoletnega srečanja predsednic ...
(0)
pred 1 dnevi
Tudi Šarika v družbi nad 100 tisoč kilogramov ...
  V sedmi laktaciji je žival iz hleva družinske kmetije Bračko iz Lastomercev pri Gornji Radgoni presegla ...
(0)
pred 2 dnevi
30. Čufarjevi dnevi
V gledališči Toneta Čufarja na jesenicah poteka te dni 30. festival ljubiteljskih gledališč. Danes, v ...
(0)
pred 2 dnevi
Spravilo sladkorne pese se končuje
Z jutrišnjim dnem naj bi se v Turnišču v Prekmurju končalo spravilo sladkorne pese s slabih 75 hektarjev ...
(0)
pred 2 dnevi
Seminar »Kardanske gredi«
Kmetijski inštitut Slovenije, Oddelek za kmetijsko tehniko in energetiko, Društvo kmetijske tehnike ...
(0)
pred 3 dnevi
Kmečki praznik
"Med društvi, ki skrbi za ohranjanje starih kmečkih opravil in običajev, je tudi turistično iz Orehovskega ...
(0)
pred 3 dnevi
V letošnjem letu so sadjarje prizadele prav vse ...
Morda na prvi pogled sadjarstvo in vinogradništvo, razen pridnih rok, nimata veliko skupnega. V letošnjem ...
(0)
pred 3 dnevi
Za male kmetije 5000 evrov
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo razpis za male kmetije, na katerega se lahko prijavite do ...
(0)
pred 3 dnevi
Slovenija in Španija v Frankfurtu
Slovenija si je močno prizadevala, da bi leta 2021 postala častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu. Upravni odbor ...
(0)
pred 3 dnevi
Najnižja samooskrba v rastlginski prehranski ...
Kot so izračunali v državni statistiki, je prebivalec Slovenije lani porabil za prehrano največ žit (122 kg), 113 kg ...
(0)
pred 3 dnevi
Njam salame, klobase, želodci...
Pri pripravi domačih suhih mesnin so najpomembnejše skrbno izbrane sestavine, pa tudi veščine povezane s ...
(0)
pred 4 dnevi
Vrtnarjenje na težkih tleh
Vrtnarjenje na težkih tleh, ki cmokajo pod nogami, je zelo zahtevno, saj večina rastlin precej slabše ...
(0)