15:14

Pridelki veliki, a ne rekordni

14:58

Slovenska gozdno-lesna veriga potrebuje predvsem zaupanje

12:24

Vzgoja otrok o pomenu lokalno pridelanih živil

12:01

Potencial narave pokažejo zorjena vina

11:02

Apnenje tal

Vzgoja otrok o pomenu lokalno pridelanih živil

20.11.2018

preberi več

Apnenje tal

20.11.2018

preberi več

Vsak velik uspeh ima za seboj dolgo zgodbo

20.11.2018

preberi več

O zdravju

20.11.2018

preberi več

Razstava potic v Žužemberku

20.11.2018

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Tradicionalno vinogradništvo in žganjekuha

Na kmetiji Seražin v Kazljah se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom, obdelujejo tri vinograde, skupaj 1,6 ha, pri čemer je 85 % refoška in 15 % bele sorte chardonnay in nekaj vitovske grganje. Od vin glede na to, da njihova trta refošk raste na Krasu, imajo torej pretežno teran PTP. Pridelke, vina in tudi teranov liker, praktično vse prodajo doma, nekaj tudi v gostilne, predvsem v Italijo. Da pa bi prodajali na kakšni tržnici, se kljub ustrezni registraciji še niso odločili. Ob mladem gospodarju Franku za delo na kmetiji poprimejo še njegova žena Tatjana, ki je medicinska sestra, in Frankova starša Stanislav in Nevica. V občasno pomoč so že tudi tri hčerke: 12-letna Manca, 10-letna Pia in 8-letna Maša. Več o tem pa v 47. številki Kmečkega glasa.

Priloga O zdravju

V 47. številki tednika pripravljamo prilogo O zdravju. V njej boste lahko prebrali o tem, kako hormoni določajo naše razpoloženje in zdravje, o razširjenosti diabetesa in o načinu življenja s to boleznijo. Marsikaj lahko storimo tudi sami, da preprečimo ali vsak odložimo to bolezen. Pogovarjali smo se tudi z mag. Alenko Zapušek, ki nam je predstavila raznovrstne izdelke iz konoplje ter pomen in način njihovega uživanja v vsakodnevni prehrani. Zimske zdravstvene nevšečnosti boste lažje premagovali s toplotno terapijo mokso, ki jo lahko opravimo sami. Kakšne težave povzroča disleksija pri učenju in kako jo omilimo pa svetuje prof. defektologije Tanja Černe.

Navadna jagodičnica

Drobne oranžne rdeče kroglice, ki na koncu poletja in na jesen zažarijo v soncu, niso njen edini okras. Pridružijo se jim še šopi cvetov, listi in njihova bleščavost žari v jesenskem soncu. Kdo jim ne bi privoščil pogleda? Plodovi so tako vabljivi, da bi jih takoj utrgali. Ali jih lahko tudi pokusimo? Navadna jagodičnica je ena od štirinajstih vrst tega rodu. Vsi predstavniki so vednozeleni, so grmovnice ali manjša drevesa, spadajo v družino vresovk (Ericaceae). Rastejo predvsem v Sredozemlju in tudi v zahodni Srednji Ameriki do Mehike in Gvatemale. Navadna jagodičnica je torej ena od predstavnikov, ki še uspevajo pri nas v subsredozemskem območju. Z Pri nas jo je razmeroma malo tudi v javnih nasadih ob morju. Le tu in tam opazimo posamezno manjše drevo. Vsaj na Obali bi jo lahko več sadili glede na to, da je v suši zelo vzdržljiva rastlina, hkrati pa privlačna zaradi lepih listov, drobnih cvetov in plodov. Čeprav ji ne ugaja preveč obrezovanja, se po izkušnjah dokaj dobro obrašča, le vedeti moramo, kako jo bomo pravilno obrezali. Je pa res, da se obrašča nekoliko počasneje kot nekateri drugi predstavniki sredozemskega rastlinstva. Glede na počasnejšo rast bi jo že kot večjo rastlino lahko povsem dobro uporabili tudi za živo mejo, seveda ob morju. V nekaterih knjigah najdemo, da je prezimno trdna rastlina, vendar zagotovo ne pri nas v notranjosti Slovenije. V morebitnih toplejših zimah bi rastlina v zatišnih in sončnih južnih legah ob hišah morda lahko preživela tudi na prostem. Več v 47. številki Kmečkega glasa .

Sladka lupina - bogat vir beljakovin

Rumene, modre in bele vrste sladkih lupin zaradi selekcijskega dela ne vsebujejo več grenčin in drugih zaviralnih snovi, zato jih lahko krmimo tudi termično neobdelane vsem kategorijam in živalskim vrstam. V zadnjih letih se sladka lupina pojavlja tudi za prehrano ljudi, ker je bogat vir beljakovin in ne vsebuje glutena. V živilski industriji se uporablja predvsem kot moka, možno jo je uporabiti kot sestavino za juhe, omake, namaze, solate, »burgerje« in razne vegetarijanske jedi. Za prehrano se najbolj pogosto uporabljajo bele in modre lupine.

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Slovenska gozdno-lesna veriga potrebuje predvsem zaupanje

V slovenski javnosti, še posebej pa v lesnopredelovalni panogi, je na močen, tudi negativen odziv naletela nameravana investicija škotskega podjetja BSW Timber Group v izgradnjo lesnopredelovalnega BSW.SI centra na Gomilskem, obrata za izdelavo pelet v Šoštanju in izgradnjo lesnega obrata v Letušu. O nameravani investiciji in razlogih zanjo smo se pogovorili z Aleksom Brownliejem, izvršnim direktorjem za komercialo v BSW Timber. Kot je v uvodu povedal, je BSW Timber Group družinsko podjetje, ki je že 170 let v večinski lasti družine Brownlie in se ukvarja s štirimi glavnimi dejavnostmi: gozdarstvom, žagarstvom ter proizvodnjo lesnih izdelkov in energije. Na leto ustvarja več kot 300 milijonov evrov prometa in ima več kot 1.300 zaposlenih. Na leto predelajo okoli 2 milijona m3 hlodovine in ustvarijo več kot 1 milijon m3 žagarskih produktov. Osnovno proizvodnjo imajo v Veliki Britaniji, kjer imajo 7 žagarskih obratov ter enega v Latviji. V Latviji so prisotni že 20 let. Produkte dobavljajo na domači (Združeno kraljestvo, v nadaljevanju UK) trg še v centralo Evropo, severno Afriko, Izrael, Kitajsko, Tajvan, Japonsko in ZDA. Več pa v 47. številki (21. novembra 2018) Kmečkega glasa.

Potencial narave pokažejo zorjena vina

Martin Erzetič iz vinarstva Čarga 1767 je na 21. Slovenskem festivalu vin prejel naziv vinar leta na Lidlovem natečaju z dvema vinoma: merlot, pozna trgatev, 2016 in Yakot 2016.  Za njegovim uspehom je delo nekaj generacij na tej kmetiji v Neblem v Brdih. Več v  47. številki Kmečkega glasa.   

Dvanajsta predstavitev bizeljskega ajdovega kolača

Društvo kmetic Brežice je pripravilo že dvanajsti praznik bizeljskega ajdovega kolača. To je slano pecivo iz ajdovega testa in s skutnim nadevom,ki so ga včasih gospodinje pekle ob napornem delu v vinogradu, praznikih in pokušini vin za prodajo. Konec oktobra je bilo na Turistični kmetiji Balon – Bela gorca razstavljenih kar 23 bizeljskih ajdovih kolačev, ki jih je ocenila strokovna komisija. Med njimi so štirje prejeli zlato priznanje, preostali pa srebrno ali bronasto. Prireditev so članice društva popestrile še z razstavo predpasnikov - skoraj 150 ženskih, moških in otroških predpasnikov za najrazličnejše priložnosti si je bilo mogoče ogledati.Več v 46. številki Kmečkega glasa.

Meritve krvnega sladkorja na info točki

"Ob svetovnem dnevu diabetesa se dobimo na Prešernovem trgu," tako vabi Zavod Diabetes na svojo diabetes INFO točko, ki jo bodo postavili v sredo, 14. novembra 2018, ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani. Tam vam lahko od 9. do 15. ure izmerijo krvni sladkor. Obiskovalci boste prejeli tudi svoj izvod brezplačne strokovne publikacije Diabetes in drugo izobraževalno gradivo o diabetesu, posvetovali pa se boste tudi o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu.   Letos je osrednja tema kampanje Bodi odličnjak nevarnost in pogostost srčno-žilnih zapletov pri diabetesu, na kar v Zavodu opozarjajo z geslom "Pri diabetesu misli tudi na srce". Vsi, ki vas tema zanima, pravijo organizatorji, vabljeni na pogovor in posvet, kako najbolje preprečiti razvoj bolezni.

V bližnji prihodnosti

EIMA - letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije v Bologni

Od 7. do 11. novembra bo v Bologni v Italiji potekal letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije v Evropi, in sicer že 43. izvedba sejma EIMA, ki se vsaki dve leti izmenjuje s sejmom Agritechnica v Hannovru. Ob predhodni registraciji na spletnih straneh sejma lahko brezplačno obiščete sejem. V Bologni bodo na skoraj 34 hektarjih razstavnih površin oziroma skoraj 30 velikih dvoranah predstavljali različno kmetijsko mehanizacijo s številnimi novostmi, razstavljenih bo okoli 50 tisoč različnih strojev za kmetovanje. Kar 1950 razstavljavcev iz 49 držav se bo letos predstavljalo rekordnim 300 tisoč obiskovalcem, med njimi bodo tudi številni iz Slovenije. Na sejmu bomo lahko spremljali številne novosti, ki jih bo mogoče kupiti šele prihodnje leto, predvsem so to prenovljene serije traktorje in strojev.

Kako pravilno shranjujemo semena

Nabiranje semen ni zahtevno opravilo, kljub temu pa je potrebno paziti na nekatere stvari. Preden semena poberete, se prepričajte, da so povsem zrela. Seme je vedno najbolje nabrati tik preden se bi samo razširilo, saj smo tako lahko povsem prepričani, da je zrelo in pripravljeno na prihodnjo setev. Ker pa je težko vnaprej napovedati, kdaj bo seme dozorelo, je najbolje rastline redno pregledovati in sproti nabirati popolnoma zrela semena. Pri tem so nekatera semena preprosta za nabiranje in jih boste lahko nabrali neposredno z rastlin, medtem ko boste pri drugih vrstah imeli več težav, saj se bodo stroki razleteli in raztresli semena po okolici. Več preberite v 42. številki Kmečkega glasa

Solidarnost premagala zlobnost

Naš dopisnik Tone Tavčar nam je posredoval novico, da se je prejšnji teden v noči s petka, 3. na soboto 4. avgusta v Podlogu zgodil neljub dogodek. Neznani storilec je poskušal mlademu gospodarju Boštjanu Povšetu podreti 5-ha veliko hmeljsko žičnico, tako, da je porezal jeklene vrvi, s čimer bi ga oškodoval za letni pridelek hmelja in uničeno žičnico. K sreči se je porušil le dober hektar žičnice, a je škoda kljub temu izredno velika. Kruto dejanje iz neznanega razloga pa ima tudi svetlejšo plat – izkazana je bila številčna solidarnost.Več o tem pa v 33. številki Kmečkega glasa v rubriki Iz naših krajev.

Izzivi številnih delovnih področij

Matej Kralj  je dobrega pol leta mladi prevzemnik na vinogradniško-vinarski  kmetiji v Škocjanu pri Kopru, kjer so  bili starši bili prepričani, da je s kmetovanjem pri njih konec. Zelenjadarstvo na osmih hektarjih na zemljiščih državnega sklada so namreč postopno opustili, Matej pa se je  izobrazil za turističnega tehnika. Toda ko je začel intezivneje delati v vinogradu, ki so ga od nekdaj imeli pri hiši, se je v trto zaljubil. Zato so vinograde zadnja leta razširili na pet hektarov,  v njih  je prva  malvazija, brez refoška v Istri seveda ne gre, sledita še cabernet sauvignon in rumeni muškat.  Zdaj je ponosen, da je mladi prevzemnik, ob tem pa se sooča s številnimi izzivi "one man band" vinogradnika in vinarja,  saj je sam za vse naloge, ki jih v tujini praviloma opravlja več zaposlenih.  Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.        

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Med se na medu dela

Zimske čebele se začnejo izlegati med 10. in 15. avgustom, takrat je v panju množica čebel, ki bodo do jeseni odmrle. Zimske čebele pa bodo nosilke razvoja prihodnjo pomlad. Nekaj medu mora vedno ostati čebelem, saj star pregovor pravi: "Med se na medu dela." Z mislijo pri čebelah bomo vse leto, če bomo imeli na steni lep koledar ČEBELE 2019 s slikami kranjske sivke pri delu.

Prihaja 34. slovenski knjižni sejem

http://www.knjiznisejem.si/ Program knjižnega sejma je že ojavljen na zgornji spletni strani, knjige bodo naprodaj s popusti, tudi novosti (saj je ta sejem izjema pri Zakonu o enotni ceni knjige). Vabljeni na prodajno mesto Založbe Kmečki glas v prvem preddverju Cankarjevega doma. VSTOP JE PROST!

REVIJA O KONJIH

Kloniranje konj – nič več znanstvena fantastika

Kljub temu, da začetki kloniranja živali segajo več kot dvajset let nazaj, se ta tematika še danes zdi kot znanstvena fantastika. Vendar pa je znanost od ovce Dolly, prve klonirane živali, že močno napredovala. Več o tem v prispevku Katje Porenta v novembrski številki Revije o konjih.

Druga tekma v vodenem jahanju

Tekme v vodenem jahanju za otroke od 4. do 10. leta pri nas niso novost, so pa Mladi rejci (Klub mladih rejcev konj), ki v Sloveniji organizirajo tovrstna tekmovanja, v letošnjem letu pripravili nekaj sprememb. Več o tem v novembrski številki Revije o konjih  

MOJ MALI SVET

Zimzelene grmovnice – okras zimskega vrta

Ob zimzelenosti verjetno naprej pomislimo na iglavce. Čeprav imamo na voljo še veliko drugih zimzelenih rastlin, lahko veliko pestrost najdemo že med grmičastimi iglavci. Tako lahko izbiramo med pokončnimi oblikami stebričastega brina (Juniperus communis 'Hibernica') ali kroglastimi predstavniki klekov, kot je denimo sorta Thuja occidentalis 'Globosa'. Za prekrivanje gred lahko posežemo po plazečih iglavcih, kot je na primer plazeči brin (Juniperus horizontalis 'Golden Carpet').

Pisana polonica – sreča ali nadloga?

Polonice (Coccinellidae) so zelo pestra družina hroščev. Pri ljudeh so še posebej priljubljene, saj naj bi prinašale srečo. So tudi zelo koristne žuželke, ki nam pomagajo pri gojenju rastlin, saj jih branijo pred številnimi škodljivci. V Sloveniji živi približno 70 vrst polonic, ena od teh pa je tudi pisana polonica (Harmonia axyridis). Nekateri ji pravijo tudi harlekinska polonica, kar je poslovenjen izraz iz angleškega Harlequin ladybird.

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava

Le še en mesec nas loči od prazničnega decembra in začetka zime, ko si boste na kmetijah nekoliko odpočili in se pripravili na novo leto. Navadili smo se že, da novo leto prinaša tudi nove izzive pri kmetovanju, saj nanj vplivajo vreme, trg in drugi dejavniki. Nam bo vreme naslednje leto bolj naklonjeno, bodo odkupne cene pridelkov na ravni, ki bo omogočala ekonomsko vzdržnost kmetije in njen razvoj. Odgovore na ta vprašanja bo prineslo novo leto... Če smo se že navadili na muhasto vreme z nenehnimi ujmami, pa se ne moremo navaditi na "muhe" naših in tujih uradnikov, ki namesto poenostavljanja postopkov iščejo nove in nove obveznosti za kmete in druge državljane. Administrativnih bremen, ki jih nalaga Bruselj, imajo dovolj tudi proizvajalci traktorjev in strojev, saj morajo vsako leto izpolnjevati strožje pogoje pri proizvodnji tako iz varnostnega vidika kot tudi iz okoljskega. Na začetku letošnjega leta so morali traktorje izdelovati skladno z novo evropsko regulativo (»Mother regulation«), z začetkom naslednjega se bodo morali prilagoditi novi okoljski zakonodaji. Ta bo usmerjena k prilagajanju okoljski zakonodajni stopnji V, ki zahteva dodatno zmanjšanje emisije izpušnih plinov. Za traktorje, močnejše od 56 kW/76 KM, bo omenjena zakonodaja v Evropi začela veljati že čez slaba dva meseca. Seveda bo na koncu vse zahteve birokratov moral pokriti kupec. Vse omenjene novosti namreč podražijo močnejše in sodobnejše modele traktorjev (različici od 130 do 150 kW) tudi do 25 tisoč evrov. Tako smo soočeni s stalnim napredkom razvoja pri traktorjih, strojih in drugih pripomočkih v kmetijstvu. Vsaki dve leti se o tem prepričamo na sejmu kmetijske mehanizacije Eima v Bologni in na živinorejskem sejmu Eurotier v Hannovru. Sejem v Bologni poteka prav te dni, na njem smo tudi novinarji Kmečkega glasa. Na sejmu si ogledujemo številne novosti, predvsem dopolnjene posamezne serije z močnejšimi oziroma šibkejšimi modeli, pa naj si bo traktorjev ali priključkov ter drugih samostojnih sistemov. Z udarnimi novostmi pa se želijo proizvajalci dokazati predvsem na sejmu Agritechnica v Hannovru, ki bo naslednje leto od 12. do 16 novembra (za vabljene goste se sejem začne dva dni prej). Ta sejem je samo vsako drugo leto, saj se izmenjuje s sejmom Eurotier, ki bo potekal prihodnji teden, od 13. do 16. novembra. Na njem bo mogoče videti marsikaj. Sodobna hlevska oprema, tehnika za skladiščenje, odvzem in pripravo krme, gradnje hlevov, molzna in hladilna tehnika, tehnika za ravnanje z gnojem, gnojevko in gnojnico, transport krme, predelava in trženja perutninskega mesa in jajc, računalniško orodje v živinoreji, svetovanje in drugo omogočajo, da poteka kmetovanje vse bolj avtomatizirano. Tudi naslednja revija Tehnika in Narava s katalogom standardnih traktorjev bo, kot je že navada, izšla ob koncu zime. Ponosni smo, da naša in vaša revija izhaja že 22 let in vsi, ki jo pripravljamo, se bomo še naprej trudili, da boste petkrat na leto dobili brezplačno prilogo tednika Kmečki glas, v kateri predstavljamo najnovejše dosežke kmetijske, gozdarske in druge mehanizacije.

Steyr 4145 Profi

Serija Profi je že leta paradni konj podjetja Steyr iz Avstrije. Uzrli so luč sveta leta 2003, leta 2013 so doživeli temeljito prenovitev, dodali so modele z brezstopenjskimi menjalniki Profi CVT, leta 2016 so celotno serijo ponovno prenovili z novimi motorji, opremo in zunanjim izgledom, lani pa so ponudili še različice z novimi menjalniki. Po novem je v seriji 15 modelov z močjo od 116 do 145 KM, s PowerPlus sistemom Ecotech motor v območju od 1500 do 1900 vrtljajev na minuto za potrebe transporta in delo s priključno gredjo zagotavlja dodatnih 34 KM. Razdelili bi jih lahko v tri skupine, in sicer ProfiClaasic, Profi in Profi CVT. V dogovoru s podjetjem ITRO Ljubljana iz Trzina, ki je v Sloveniji generalni zastopnik traktorjev Steyr, smo preizkusili prenovljeno serijo Profi, ki so jo opremili predvsem z novimi menjalniki, in sicer so menjalnike poimenovali S-ControlTM 8.

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Ne le vino, tudi jurčki

12.11.2018

Kostanj je slasten

Harmonikar, ki igra vse leto

Zakaj konj koplje z nogo?

24.10.2018

Na Krasu se je spet obarval ruj

Nedeljska mavrica

VIDEO VSEBINE

Kmetica leta 2018 je MARIJA JAKŠE

Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 19 urami
Pridelki veliki, a ne rekordni
V kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem je konec Oktobra potekala tradicionalna, 27. ...
(0)
pred 20 urami
Slovenska gozdno-lesna veriga potrebuje predvsem ...
V slovenski javnosti, še posebej pa v lesnopredelovalni panogi, je na močen, tudi negativen odziv naletela ...
(0)
pred 22 urami
Vzgoja otrok o pomenu lokalno pridelanih živil
Minuli petek je več kot 260.000 otrok in učencev v vrtcih in šolah zajtrkovalo kruh, maslo in med, mleko ter ...
(0)
pred 23 urami
Potencial narave pokažejo zorjena vina
Martin Erzetič iz vinarstva Čarga 1767 je na 21. Slovenskem festivalu vin prejel naziv vinar leta na Lidlovem ...
(0)
pred 1 dnevi
Apnenje tal
Glede na veliko kislost njivskih površin je apnjenje prioritetna naloga kmetov in kmetijske stroke. Polovica njiv ...
(0)
pred 1 dnevi
Vsak velik uspeh ima za seboj dolgo zgodbo
Živinorejska kmetija, ki jo od leta 2012 vodi 33-letna Simona - mlada prevzemnica, skupaj s svojim tri leta ...
(0)
pred 1 dnevi
Šipkove jagode
Šipek je eden od jesenskih darov narave, ki nam pomaga s svojimi blagodejnimi učinkovinami za zdravje in dobro ...
(0)
pred 1 dnevi
Tradicionalno vinogradništvo in žganjekuha
Na kmetiji Seražin v Kazljah se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom, obdelujejo tri vinograde, ...
(0)
pred 1 dnevi
Sladice iz tatarske ajde
Tatarska ajda je zelo okusna in nekoliko drugačna od navadne ajde, zrna so rahlo zelenkasto in voda se ob kuhanju ...
(0)
pred 1 dnevi
Dobrote iz cvetače
Morda nekoliko premalo vemo, na koliko različnih načinov je mogoče pripraviti cvetačo. Iz zelenih listov in cvetkov ...
(0)
pred 1 dnevi
O zdravju
V prilogi O zdravju lahko preberete, kako hormoni določajo naše razpoloženje in zdravje, in kako jih s pravilno ...
(0)
pred 1 dnevi
Razstava potic v Žužemberku
Prihajajo prazniki in iz kuhinje bo dišalo po prazničnih dobrotah. Najzahtevnejša med njimi je priprava ...
(0)