13:14

Astre za konec sezone

11:46

Komarji in klopi - stran z njimi!

09:37

Ministrica Aleksandra Pivec prevzela delo od Dejana Židana

09:35

Novost pri podjetju Massey Ferguson

09:34

Fendt 313 Vario - traktor po izboru mladih kmetov

V Ljubljani je dišalo po primorskih jedeh

18.09.2018

preberi več

Veliko jabolk za predelavo

18.09.2018

preberi več

Dobra letina koruze

18.09.2018

preberi več

Ozimna žita

18.09.2018

preberi več

Čebelarstvo je poezija kmetijstva, vzreja matic pa je poezija čebelarstva

18.09.2018

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Astre za konec sezone

Ko se leto prevesi v zadnjo tretjino, na vrtovih zažarijo astre oziroma nebine in v naše okolje prinesejo barvitost in živahnost. Rastline so različnih velikosti, cvetovi pa so v barvah, ki se prelivajo od bele do odtenkov med med modro in rdečo. V tem času v naravi najdemo predstavnico, ki je kriva za to, da te cvetlice občudujemo na vrtovih še dolgo v pozno jesenske vse hladnejše dni, to je gorska nebina (Aster amellus). Do pol metra visoka trajnica je doma v evropskih gorovjih, kjer zarašča apnenčasta sušna rastišča do 800 metrov nad morjem. Na okrasnem vrtu se navadno pojavlja v kateri izmed gojenih različic. Poleg botanične vrste, ki zacveti v rožnato vijoličnih odtenkih, lahko tako najdemo še sorto 'Veilchenkonigin', s temno vijoličnimi cvetovi ali pa 'King George' s cvetovi v živahno vijolični barvi. Gorska nebina se odlično obnese tudi kot rezano cvetje. Če boste odstranili vse liste, ki so pod vodno gladino in dodali v vodo kapljico belila, bodo poganjki zdržali v vazi tudi do 14 dni. Med nebinami najdemo tudi obmorsko nebino (A. tripolium), ki je zelo zanimiva rastlina, saj jo v naravi najdemo rasti tudi v somornici (polslana obalna voda pri izlivu rek v morje). Pri nas jo lahko tako občudujemo v Sečoveljskih solinah, kjer od julija do oktobra odpira svoje nežno vijoličaste cvetove. Več preberite v 39. številki Kmečkega glasa

Pisani cvetovi dalij

Dalije so rod nebinovk, ki je že zgodaj, v šestnajstem stoletju, navdušil botanike in ljubitelje cvetov. Še preden so Evropejci opazili njihove čudovite cvetove, so dalije uporabljali že Azteki. Njim niso bile najpomembnejše zaradi okrasa, pač pa zaradi uporabnosti. Gojili so jih za hrano in zdravljenje epilepsije. Dolga votla stebla ene od vrst so uporabljali tudi kot vodovodne cevi. Zadnje se je izražalo tudi v njihovem poimenovanju dalij, ki ga lahko prevedemo kot »votla cev«, »rastlinska cev« ali »cvet z votlimi stebli«. Dalije je zelo preprosto gojiti. Prenašajo katera koli tla, da v njih le ne zastaja voda. Če so tla na vrtu težka in po dežju dolgo namočena, moramo na dno sadilne jame dodati plast grobega peska, ki bo preprečila zastajanje vode in gnitje gomoljev. Ob sajenju v sadilno jamo dodamo tudi veliko organske snovi v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja. Gomolje posadimo 10 do 15 cm globoko in zraven namestimo palice za podporo. Palice je najbolje zapičiti, še preden gomolje zakrijemo, saj podzemnega dela rastline ne bomo poškodovali, ko bomo palico potisnili v tla. Gomolje posadimo vodoravno v sadilno jamo in jo zapolnimo. Več preberite v 38. številki Kmečkega glasa

Dobra letina koruze

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah. Predstavili so pridelavo koruze od setve do žetve oziroma siliranja glede na vreme, ki je bilo letos dokaj ugodno in se temu vsled pričakuje dobra letina koruze. Na koncu so si udeleženci ogledali vseh 95 hibridov koruze na poskusnih poljih. Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Čebelarstvo je poezija kmetijstva, vzreja matic pa je poezija čebelarstva

Čebelarjenje je zadnja leta vse bolj v zanimiva kmetijska dejavnost. Za nekatere čebelarje je to preživljanje prostega časa v naravi in samooskrba z medom. Za številne je dejavnost postala tržna in zaradi povečevanja števila gospodarskih družin se povečajo tudi potrebe po kakovostnih maticah. Zato se je nekaj čez trideset čebelarjev pri nas začelo ukvarjati z vzrejo matic in jih prodajajo ostalim čebelarjem. Tudi Nejc Juvan iz Koroške, natančneje iz Prevalj, je eden izmed njih, ki čebelari že od svojega 17 leta naprej. Nejc se spominja, da so dedku ob rojstnem dnevu podarili panj čebel. "To je bil moj prvi stik z njimi, in od takrat je moje zanimanje za njih samo še naraščalo. Nad samim čebelarjenjem pa me je dodatno navdušil moj mentor Rudi Kert, iz čebelarskega društva Prevalje. Lahko se mu iz srca zahvalim, da je z mano delil toliko znanja in izkušenj, ki sem jih pridobil na njegovem čebelnjaku." Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Briške kmetije imajo dobro vizijo

Briške vinogradniško-vinarske kmetije imajo trdne korenine, so dobro zasidrane na vinskem trgu in imajo dobro vizijo, meni mladi gospodar Aljaž Sirk iz Višnjevika. Kmetijo je prevzel od svojega očeta Aljoše, cela družina pa obdelujejo nekaj več kot devet hektarjev vinogradov in letno pridela med 60.000 in 80.000 litri vina. Tako kot večina briških vinarjev delajo na rebuli, širili pa bodo še najboljši briški rdeči vini merlot in cabernet franc, saj cabernet sauvginon v najbolj zahodnem vinorodnem območju  Slovenije ne daje dobrih rezultatov. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa. 

Festival marmelade

Vsaka gospodinja ima svoj recept za najboljšo marmelado iz skrbno izbranih in le najboljših sestavin. Odlične sadne, zelenjavne in mešane marmelade, morda tudi bolj drzne: s čilijem, žajbljem, ingverjem, iz rdeče pese … Vse so odlične, popolne pa le tiste, ki jih bo z največjim številom točk ocenila strokovna komisija pod vodstvom priznanega etnologa dr. Janeza Bogataja.Kaj pa če je prav v vaši shrambi popolna marmelada? Preverite! Marmelado pošljete na brezplačno ocenjevanje za 4. mednarodni festival MARMELADA, ki bo 22. septembra v Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem. Izpolnjeno prijavnico, ki jo dobite na spletni strani organizatorja (www.dezelakozolcev.si) skupaj s štirimi kozarčki istega okusa marmelade pošljite na njihov naslov do 15. septembra 2018.

Zakonodaja zaostaja za prakso

Trgatev za vinski letnik 2018 se je letos začela zelo zgodaj, 20. avgusta, sočasno so začeli trgati rane sort tako na Primorskem kot v Prekmurju in na Štajerskem, in kar nadaljevali s srednje poznimi sortami. Zato je bilo letos vinogradnikov na sejmu Agra nekoliko manj, celodnevno druženje na številnih degustacijah in srečanjih vinskih vitezov, sommelierjev in drugih pa so začeli s strokovno razpravo o vsebinskih spremembah zakona o vinu (ZVIN ) ob katerih se bodo deležniki prihodnja leta odločali, ali je le-ta sploh potreben korenitejših vsebinskih popravkov.  Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije ( VDS)  je kot organizator posveta je uvodoma predstavil, da ZVIN ni nastal le zaradi varstva potrošnikov, temveč preprečitve nelojane konkurence v vinogradništvu in vinarstvu. Za vse članice EU velja, da nacionalna zakonodaja ureja le njihove posebnosti, vsa glavna področja pa je v pristojnosti evropske zakonodaje. Slovenski ZVIN vinski zakon je bil nazadnje spremenjen pred dvanajstimi leti in v določenih delih ga bo potrebno posodobiti, če bodo želeli naši pridelovalci slediti najbolj naprednim vinarskim državam in se institucionalno približati EU, toda brez konsenza vinarjev sprememb ne bo. EU je leta 2008, v obdobju zadnje vinske reforme, uvedla novosti na področju kategorizacije vin- vina je od takrat mogoče označevati samo z oznako države (ali države in sorte), ki zanika vso zaščito porekla, za katero si je stroka desetletja prizadevala v zakonodaji. V Franciji, ki je to označevanje uvedla 2010 in velja za namizna vina, pa je prav ta kategorija postala izjemno pomembna s 25- odstotno rastjo na trgu. Več v 36. številki Kmečkega glasa.

Marjeta Šteharnik je mlada kmetica, Matej Ržek pa mladi gospodar leta 2018

Preteklo soboto sta na Prevaljah na Koroškem organizatorja Časopisno-založniška družba Kmečki glas in tednik Kmečki glas ob pomoči gostiteljev Občine Prevalje in Društva kmetic Mežiške doline vnovič uspešno izpeljala tekmovanje za naziv Mlade kmetice in Mladega gospodarja leta 2018. Sedem kandidatk in štirje kandidati so bili prepričljivi v znanju iz predpisane literature o čebelarjenju, žganjekuhi in poljščinah, tekmovanje pa se je s finalnimi spretnostnimi igrami prevesilo v korist zmagovalcev Marjete Šteharnik iz Slovenj Gradca in Mateja Ržka iz Poljanske doline, ki sta postala Mlada kmetica leta in Mladi gospodar leta 2018. Več o sobotnem dogajanju in tekmovanju preberite v 37. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 12. septembra.

V bližnji prihodnosti

Solidarnost premagala zlobnost

Naš dopisnik Tone Tavčar nam je posredoval novico, da se je prejšnji teden v noči s petka, 3. na soboto 4. avgusta v Podlogu zgodil neljub dogodek. Neznani storilec je poskušal mlademu gospodarju Boštjanu Povšetu podreti 5-ha veliko hmeljsko žičnico, tako, da je porezal jeklene vrvi, s čimer bi ga oškodoval za letni pridelek hmelja in uničeno žičnico. K sreči se je porušil le dober hektar žičnice, a je škoda kljub temu izredno velika. Kruto dejanje iz neznanega razloga pa ima tudi svetlejšo plat – izkazana je bila številčna solidarnost.Več o tem pa v 33. številki Kmečkega glasa v rubriki Iz naših krajev.

Izzivi številnih delovnih področij

Matej Kralj  je dobrega pol leta mladi prevzemnik na vinogradniško-vinarski  kmetiji v Škocjanu pri Kopru, kjer so  bili starši bili prepričani, da je s kmetovanjem pri njih konec. Zelenjadarstvo na osmih hektarjih na zemljiščih državnega sklada so namreč postopno opustili, Matej pa se je  izobrazil za turističnega tehnika. Toda ko je začel intezivneje delati v vinogradu, ki so ga od nekdaj imeli pri hiši, se je v trto zaljubil. Zato so vinograde zadnja leta razširili na pet hektarov,  v njih  je prva  malvazija, brez refoška v Istri seveda ne gre, sledita še cabernet sauvignon in rumeni muškat.  Zdaj je ponosen, da je mladi prevzemnik, ob tem pa se sooča s številnimi izzivi "one man band" vinogradnika in vinarja,  saj je sam za vse naloge, ki jih v tujini praviloma opravlja več zaposlenih.  Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.        

Dan kmetijske tehnike v Kalcah-Naklo II, ob cesti Veliko Mraševo – Brod pri Podbočju

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije – Zavod Novo mesto in Občina Krško vabita že tradicionalno na dan kmetijske tehnike. Prireditev je tokrat posvečena obdelavi tal in namakanju v vrtnarstvu in poljedelstvu. Dogodek bo v soboto, 14. julija 2018, s pričetkom ob 9. uri na kmetijskih površinah namakalnega sistema Kalce-Naklo II, ob cesti Veliko Mraševo – Brod pri Podbočju.   Na območju namakalnega sistema Kalce-Naklo 2 bo prikazana najsodobnejša kmetijska tehnika za obdelavo tal in namakanje pri pridelavi zelenjave in poljščin. Predstavili se bodo ponudniki kmetijske tehnike in opreme, namakalne opreme, zavarovanih prostorov in repromateriala. Na ogled bodo posevki zelenjave in poljščin. Program prireditve: - 9.00 do 9.30 – odprtje prireditve s kulturnim programom in nagovorom gostiteljev ter gostov prireditve, - 9.30 do 10.00 – predstavitev ponudbe vseh sodelujočih razstavljavcev, - 10.00 do 14.00 – vodeni prikazi delovanja kmetijske tehnike za pridelavo zelenjave, poljščin, ter namakalnih sistemov s spremnimi komentarji strokovnjakov s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Biotehniške fakultete Ljubljana, Kmetijskega inštituta Slovenije in Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje, - 10.00 do 16.00 – predstavitev proizvodno-prodajnega programa razstavljavcev in ostalih sodelujočih na stojnicah ob prireditvenem prostoru - 16.00 – zaključek prireditve.

O tartufih, oljčnih tropinah in namakanju oljk

V sklopu Dneva odprtih vrat Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper so najprej spregovorili o skrivnosti tartufov. Andrej Piltaver je imel kratko predavanje o tartufih, razprava pa je potekala tudi o sledljivosti porekla tartufov in gojenju tartufov v Sloveniji. V nadaljevanju srečanja, ki se je odvijalo v Oljarni Lisjak, so udeleženci imeli možnost tudi degustirati različne izdelke iz tartufov. Drugi del srečanja je bil namenjen oljčnim tropinam. Na okrogli mizi so med drugim predstavili možnosti uporabe ostankov proizvodnje v oljkarstvu in smernice za ravnanje in uporabo stranskih proizvodov oljkarstva za namen gnojenja. Na okrogli mizi so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za okolje in prostor. Na koncu je bilo srečanje namenjeno namakanju oljk. V matičnem nasadu Istrske Belice v Dekanih je bil predstavljen projekta Trin - natančnost napovedovanja namakanja. Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Jabolčni liker - kam z odvečnimi jabolki

Idej za jedi in pijače z jabolki je mnogo, lahko se lotimo tudi jabolčnega likerja. Potrebujemo: 1kg jabolk, 1l jabolčnega žganja, 20 dkg sladkorja, 2 dl vode, dišavnice po okusu (klinčki, cimet, vanilijev strok). Jabolka zmeljemo in zlijemo v stekleno posodo, dolijemo žganje, premešamo in pokrito postavimo za en mesec v hladen prostor. Nato precedimo, dodamo sladkorni sirup (prevreto vodo s sladkorjem) in dišavnice. Staramo še en mesec in pretočimo v steklenico. Zdaj je ravno prvi čas za pripravo tega likerja za novoletna darila. Recept je iz knjige Sodobna žganjekuha (naročite tu), ki poleg navodil za dobro žganjekuho prinaša tudi recepte za likerje in namakanje v žganju.

Kaj je albuminska skuta

Beljakovine v mleku so različne in imajo tudi različne lastnosti in učinke na našo prebavo. Pri večini ljudi to ni tako pomembno, nekateri pa so občutljivi. Kazein je težje prebavljiv, veliko lažje prebavljivi pa so albumini in globulini. Razlika med njimi je velika. Kazein na molekularni ravni tvori večje skupke, medtem ko so albumini in globulini majhne molekule in zato kar „zdrknejo“ skozi črevesje in naša prebavila jih skoraj stoodstotno izkoristijo. Kazein ima to lastnost, da pod vplivom sirišča ali kisline izstopi iz mleka (koagulira) že pri okoli 30 stopinjah C. Tako poenostavljeno povedano v sirarstvu pridobivamo sire. Iz mleka dobimo sir, ostane pa sirotka. V prehrani s siri naše telo dobi zaradi tega predvsem beljakovino kazein. Albumini in globulini, ki ne koagulirajo pri tako nizki temperaturi, ostanejo torej v sirotki. Nekoč so sirotko ceno zavrgli. A kot pri veliko dobrih stvareh (npr. penine) je tudi tu slučaj poskrbel, da so sirotko spet skisali in pridelali sirarsko skuto. Če namreč sirotko segrejemo na okoli 90 stopinj C in dodamo nekaj kislega (kisavo, citronsko kislino,...) se šele lahko izločijo tudi druge beljakovine (albumini in globulini) in dobimo albuminsko skuto ter tekoči ostanek - sekundarno sirotko. Včasih prihaja do zmede pri izrazu skuta. To kar pri nas pogosto imenujemo skuta (kislega okusa), je pravzaprav mladi sveži kisli sir in kot vsi siri vsebuje kazein. Albuminsko (sirarsko) skuto pa sestavljajo albumini in globulini. Dobro je pozanti razliko, če imamo prebavne težave z mlečnimi beljakovinami. Sicer pa je zaradi gastronomskih užitkov najbolje uživati oba kakovostno pripravljena izdelka, seveda tudi sire in vse kar nam ponuja narava. Odlične recepte (tudi z albuminsko skuto) najdemo v knjigi znane sirarke Irene Orešnik KUHAJMO S SIRI

REVIJA O KONJIH

Obstrukcija požiralnika

Obstrukcija požiralnika (v tuji literaturi pogosto zasledimo angleški izraz choke) je najpogostejša težava v predelu požiralnika. Obstrukcija je lahko primarna ali sekundarna in se obravnava kot urgenca, saj lahko konje hitro prizadene dehidracija, porušeno kislinsko-bazično in elektrolitsko ravnotežje ter aspiracijska pljučnica. Več o tem v septembrski številki Revije o konjih

Metafora o treh vratih

Metafora o treh vratih   Konjevo telo je ogromen stroj, specializiran za gibanje. To gibanje lahko konj izvaja na zelo hitro, eksplozivno, počasi, elegantno elastično ali dolgotrajno vzdržljivostno. Če želimo, da se ta gmota mišic, kosti in drugih tkiv nemoteno, brez bolečin in zadovoljno veliko let premika, mora biti vse na svojem mestu. Več o tem v septembrski številki Revije o konjih

MOJ MALI SVET

Delovni kotiček za šolarja

Opremo otroške sobe moramo prilagajati otrokovem razvoju in spreminjajočim se potrebam, ki so posledica njegovega odraščanja. Prvi šolski dan je pomembna prelomnica v otrokovem življenju, če ne prej, moramo takrat poskrbeti za ustrezen delovni prostor, kjer se bo otrok lahko v miru učil.

Solatnice za jesen

Vrhunec poletja je za nami in po obdobju paradižnika, paprik, kumar, bučk in fižola prihaja spet obdobje solatnic. V pošev pridejo radič, glavnata solata, motovilec, rukola, zimski portulak in mladi listi različnih vrst zelenjave, ki jih jemo kot solato.

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava

Vsebina TEST - Lindner Geotrac 104 ep - Kubota M4072 - Trosilnik mineralnih gnojil Ferti - 2 z inovativno napredno elektroniko GOZDARSKA MEHANIZACIJA - Verižna motorna žaga Husqvarna 565 VARNOST - Varna pritrditev tovora ZGODOVINA - Daimler pflug traktor (2) NOVICE - 21. slovensko srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike Prihodnja številka revije Tehnika in Narava (TiN 5) bo izšla konec novembra 2018. Uvodnik Tik pred letošnjim največjim kmetijskim dogodkom pri nas, sejmom AGRA v Gornji Radgoni, predstavljamo številne zanimive teme s področja traktorske, kmetijske in gozdarske tehnike pa tudi varnosti pri delu. Predstavljamo dve seriji traktorjev, primernih za srednje velike kmetije pri nas. Kubota predstavlja popolnoma novo serijo M4002, ki obsega dva modela z močjo 66 in 74 KM. Namenjena sta za delo na manjših in srednje velikih kmetijah, še posebej se ju zaradi okretnosti lahko uporablja za delo s sprednjim nakladalnikom. Menjalnik Dual speed ima 36 prestav za vožnjo naprej in 36 prestav za vožnjo nazaj z elektro-hidravličnim spreminjevalnikom smeri. Hitrost vožnje je do 40 km/h z znižanimi vrtljaji motorja (ECO-Speed). Dvižna sila hidravličnega dvigala znaša 2500 kg. Traktor Lindner Geotrac 104 ep je namenjen za delo na strmih in zahtevnih terenih. Pri tem je v pomoč nizko težišče, zadnje hidravlično dvigalo ne sega daleč nazaj, razmerje med maso in močjo traktorja je optimalna, namestimo lahko široke pnevmatike ali pa dvojna prva ali zadnja kolesa za dodatno varnost. Lahko ga uporabimo tudi za dela v sadovnjakih, travnikih, njivah in na dvorišču. Štirivaljni 3,4 litrski motor proizvede 83 kW/113 KM, menjalnik ima 16 prestav za vožnjo naprej in 8 prestav za vožnjo nazaj, zmogljivo pa je tudi zadnje hidravlično dvigalo in črpalka za olje. Na trgu je tudi nova motorna verižna žaga Husqvarna 565, ki je nasledila znani model 365. Primerna je predvsem za gozdne posestnike in kmete, ki si služijo denar s pripravo drv. Žaga imam podobne karakteristike kot jih ima že nam znani model 572 XP, le da je motor nekoliko šibkejši in manj "navit". Žaga je zato malo manj odzivna, ima pa vse druge kakovostne tehnološke in ergonomske elemente, kot jih ima "profesionalka XP". Žaga bo našla mesto na kakšni kmetiji za podiranje debeljakov v sestojih s prsnim premerom več kot 30 cm. Pišemo o varnosti pri transportu krme na prikolicah. Dogajajo se namreč tudi nezgode zaradi nepripetega ali nepravilno pripetega tovora na prikolicah. Tovor moramo na prikolici pritrditi tako, da vzdrži sile, ki nastanejo med vožnjo. Tovor pred nehotenim premikanjem najbolj pogosto zavarujemo s tako imenovanimi povezovalnimi trakovi (gurtnami), ki so različne širine in dolžine in morajo ustrezati standardom in zakonskim zahtevam. V reviji so predstavljene tudi druge zanimive teme, o nekaterih boste več zvedeli v Gornji Radgoni, kjer je vse nared za začetek sejma. Drugi dan, v nedeljo, 26. avgusta, je dan kmetijske tehnike, vabimo pa vas tudi, da se ustavite na stojnici ČZD Kmečki glas, kjer vam bomo z veseljem prisluhnili in vam odgovorili na morebitna vprašanja.

Lindner Geotrac 104 ep

Tovarna traktorjev in transporterjev Lindner ima sedež v Kundlu - majhnem mestecu v bližini avstrijskega mesta Innsbruck. Že več kot 70 let je v rokah družine Lindner in ima zaposlenih okrog 200 ljudi. Leta 1953 so izdelali prvi avstrijski traktor s štirikolesnim pogonom, ki je omogočal varnejše delo na hribovskih kmetijah. Letno proizvedejo 1500 traktorjev in 300 transporterjev. V proizvodnem programu imajo sodobno zasnovane traktorje, ki so opremljeni z motorji od 55 kW/77 KM do 83 KW/113 KM. Lindner je z uvajanjem nove serije Geotrac 4 ep omogočil, da tudi najbolj zahtevni kupci traktorjev pridejo na svoj račun. V seriji je šest modelov, na kmetiji Eržen iz Podjelovega Brda pri Sovodnju smo preizkusili model Geotrac 104 ep.  

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Komarji in klopi - stran z njimi!

19.09.2018

Primorske dobrote so vabile k pokušanju

V Ljubljani že pečejo sladko koruzo

VLAŽILNA KREMA

14.09.2018

Jurčki

Dve bitji, en cilj

VIDEO VSEBINE

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 11 urami
Astre za konec sezone
Ko se leto prevesi v zadnjo tretjino, na vrtovih zažarijo astre oziroma nebine in v naše okolje prinesejo ...
(0)
pred 13 urami
Komarji in klopi - stran z njimi!
Sestavine: 200 ml olja (olivnega, sončničnega, jojobinega), 100 ml kokosovega olja, eterična olja: 25 kapljic ...
(0)
pred 15 urami
Ministrica Aleksandra Pivec prevzela delo od ...
Nova kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je ob primopredaji poslov od predhodnega ministra Dejana Židana, ponovila ...
(0)
pred 15 urami
Novost pri podjetju Massey Ferguson
Družba Massey Ferguson predstavlja S-RANGE, visokotehnološko nadgradnjo traktorjev, ki se izdeluje v Franciji. ...
(0)
pred 15 urami
Fendt 313 Vario - traktor po izboru mladih kmetov
Ker je bil letošnji sejem AGRA še posebej posvečen mladim kmetom, so pred priznanji mednarodnega ...
(0)
pred 2 dnevi
V Ljubljani je dišalo po primorskih jedeh
V tednu, ko praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, so v starem mestnem jedru Ljubljane že četrto ...
(0)
pred 2 dnevi
Veliko jabolk za predelavo
Letos že tradicionalno je v okviru mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v organizaciji Sekcije za sadjarstvo ...
(0)
pred 2 dnevi
Dobra letina koruze
V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah, na katerem so na ...
(0)
pred 2 dnevi
Ozimna žita
Na njivah, ki jih bomo jeseni posejali z ozimnimi žiti, želimo pridelati čim več kakovostnega zrnja. Posebno to ...
(0)
pred 2 dnevi
Čebelarstvo je poezija kmetijstva, vzreja matic ...
Čebelarjenje je zadnja leta vse bolj v zanimiva kmetijska dejavnost. Za nekatere čebelarje je to preživljanje ...
(0)
pred 2 dnevi
Patina in obraba žlahtnita staro hišo
Leta svojega strokovnega dela je namenila kakovostni prenovi hiš na podeželju in temu, da bi ljudje spoznali, ...
(0)
pred 2 dnevi
Novo življenje preužitkarske hiše
Kraški svet, izoblikovanost tal, pomanjkanje vode, ostro podnebje, neprehodni gozdovi in odmaknjenost od velikih ...
(0)