12:01

110-letnica KZ Metlika

09:23

24. maj - Evropski dan parkov

08:29

Na tržnici v Budimpešti vse v znamenju paprike

07:50

Uspešno vodenje prehrane krav molznic

14:15

Švicarska vina so še vedno skrivnost (1)

Skromni začetki obrodili sadove

21.05.2019

preberi več

Čebele vse bolj ogrožene in brez pomoči človeka niso sposobne preživeti

21.05.2019

preberi več

KGZ Ribnica v Kočevju odprla zadružno trgovino

21.05.2019

preberi več

S hitrimi rastlinskimi in talnimi testi do optimalnega dognojevanja

21.05.2019

preberi več

Zadovoljni smo z dolgoročnim sodelovanjem

21.05.2019

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

110-letnica KZ Metlika

V času Vinske vigredi se v Belo krajino od vsepovsod zgrinjajo obiskovalci, ki jih vabi pester program družabnih in strokovnih prireditev. V sklopu tega dogajanja so v nedeljo popoldne praznovali tudi zadružniki KZ Metlika, ki letos slavi častitljiv jubilej, 110-letnico delovanja. Leta 1909 je namreč v Metliki zaživela prva vinarska zadruga. Njen nastanek in pomen je predstavila Tatjana Malešič, direktorica KZ Metlika, ki je med drugim dejala: "KZ Metlika danes povezuje 100 članov in ima 237 zaposlenih delavcev. Kljub težkim razmeram posluje pozitivno, kar je cilj tudi za letošnje leto, ko imamo planirano realizacijo v višini 62,4 milijona evrov. Na podlagi teh rezultatov KZ Metlika ostaja ena najbolj uspešnih slovenskih zadrug." Več v Kmečkem glasu (29. maj 2019). 

Uspešno vodenje prehrane krav molznic

Pri prireji mleka zelo velik strošek predstavljajo krmni obroki, ki sestojijo iz doma pridelane in dokupljene krme. Zato je pri izračunavanju krmnih obrokov nujno potrebno upoštevati tudi stroške posamezne vključene komponente, še posebej doma pridelane voluminozne krme. To žal večina zanemarja in upošteva samo cene dokupljene močne krme. Strošek doma pridelane voluminozne krme se močno razlikuje med kmetijami, saj nimajo vse kmetije enakih pogojev za pridelavo in spravilo. Iz kalkulacij v rastlinski pridelavi za leto 2018 je moč razbrati, da je lastna cena pridelanega kilograma travne silaže 0,052 €, koruzne pa 0,037 €. O optimalni pripravi krmnih obrokov in izračunavanju stroškov pišemo med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (29. maj 2019).

Specialna serija 5DS TTV z brezstopenjskim menjalnikom

Podjetje Deutz Fahr je pred kratkim na trg ponudil novo serijo ozkolotečnih standardnih traktorjev za delo v nasadih in v vinogradih, in sicer Deutz Fahr 5DS TTV z brezstopenjskim menjalnikom, MaxCom naslonjalom za desno roko s krmilnimi napravami, novo kabino, hidravlično napravo z Load Sensing črpalko in pretokom 100 l/min. Traktorji imajo FARMotion motor, ki z dizel oksidacijskim katalizatorjem (DOC) zadošča za izpolnjevanje zahtev za izpušne pline stopnje 3b, ki je sedaj še dovoljena za to kategorijo traktorjev oz. moči motorja.

Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu

Robi Matečko je vinogradnik, vinar in mlad prevzemnik na kmetiji v Sp. Hlapju v  Jakobskem dolu. Ta del Slovenskih goric, nedaleč od avstrijske meje,  je "predaleč" celo za bližnje Mariborčane, ponaša pa se z izjemnimi vinogradniškimi legami, na katerih prideluje grozdje za  mirna  vina in vse več za klasične penine tudi družina Matečko. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.  

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Na tržnici v Budimpešti vse v znamenju paprike

Madžarsko kmetijstvo predstavljajo za nas nepredstavljivo velika povsem ravna polja z žiti in koruzo, v zelenjadarstvu pa prednjači paprika. To je razvidno tudi na osrednji budimpeštanski pokriti tržnici, največji v Evropi, kjer so stojnice v treh nadstropjih, skupaj na več kot 10.000 kvadratnih metrih površine. Kupiti je mogoče vse, kmetijski pridelki so v pritličju, restavracije v prvem nadstropju, povsod pa ponujajo papriko tako in drugače.  

Švicarska vina so še vedno skrivnost (1)

Švica kot ena najmanjših evropskih pridelovalk vina, z izjemno težavanimi pogoji zapridelavo v alpskih dolinah, je letos gostila 26. mednarodnega ocenjevanja vin Concours Mondial de Bruxelles ( CMB), ki je potekalo med 2. in 5. majem v mestecu Aigle. To ocenjevanje, ki poteka vsako leto v drugi državi, se je letos spet vrnilo v Evropo, saj je bilo lani v v Pekingu na Kitajskem. Aigle v kantonu Vaud, od Ženeve oddaljen dobrih 80 kilometrov, ima okrog 20.000 prebivalcev in je obkrožen s Švicarskmi Alpami, teri  ima odlične vinogradniške lege na obrežju reke Rone, ki teče skozi Ženevsko jezero. Nedaleč od njega so tudi svetovno znani terasasti vinogradov Lavaux ob Ženevskem jezeru, vpisani na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine . Vinorodno območje Chablais, kjer leži to podalpsko mestece, pa je obenem osrednje območje pridelave najbolj razširjene švicarske bele vinske sorte sorte chasselas, ki v Sloveniji bolj poznamo kot jedilno sorto grozdja žlahtnina (ali gutedel). Več v 21. številki Kmečkega glasa.

Na Eko skladu prenovljene spodbude za ogrevanje in e-vozila

Eko sklad je razširil nabor upravičencev, ki lahko pridobijo 100 % subvencijo za zamenjavo starih kurilnih z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso. Ostajajo visoke spodbude za e-vozila, nižje pa za priključne hibride. V petek, 17. maja 2019, je Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil nove javne pozive za dodeljevanje spodbud socialno šibkim občanom za zamenjavo starih kurilnih naprav na trdna goriva z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso v stanovanjskih stavbah ter za električna in priključno-hibridna vozila za občane in podjetja.

19. Kulturni poletni festival Studenec

Med festivali, ki bodo zaživeli v raznih koncih Slovenije v toplih pomladanskih in poletnih dneh, je pri občinstvu posebno priljubljen Festival Studenec, ki poteka vsako leto poletnem gledališču Studenec pri Krtini (okolica Domžal). Letos je organizator večerov na Studencu, Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan, pripravili še posebno bogat in raznolik program glasbenih in gledaliških predstav, saj mineva sedemdeset let delovanja kulturnega društva. Festival se bo začel to soboto, 25. maja, glasbeno v cerkvi sv. Lenarta na Krtini s koncertom dveh primorskih pevskih sestavov: pevk in pevcev Mešanega pevskega zbora Postojna in Goriškega okteta Vrtnica. Vstop je brezplačen. Nekaj dni pozneje, natančneje 31. maja, se bo festival nadaljeval s sklepno prireditvijo Slovenske polke in valčka 2019, dogodek bosta vodila Darja Gajšek in Blaž Švab. Na njem bo nastopilo dvanajst ansamblov, ki bodo zaigrali šest pol in šest valčkov. Vstopnice za predstavo pa so bile, pravijo organizatorji, menda že pred mesecem razprodane. Več o programu preberite v 21. številki Kmečkega glasa in na spletnih straneh 19. poletnega kulturnega festivala Studenec

V bližnji prihodnosti

Kmetovanje je lep poklic, če ti ga tako predstavijo starši

Matej Markuš iz Malečnika pri Mariboru, bolj znan kot vina Oskar,je mladi prevzemnik, ki  obdeluje 12 hetkarov vinogradov in je nosilec dopolnilne dejavnosti  na izletniški kmetiji na mariborski vinski cesti.  Na kmetiji svojih staršev je začel delati po petnajstih letih nabiranja izkušenj po drugih  vinskih kleteh, sedaj pa  nadaljuje družinsko tradicijo z veliko novimi načrti. Za svoj poklic pravi da je zelo lep, če ti ga na ta način predstavijo že starši. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.  

Kmetijski sejem v Novem Sadu

Od 11. do 17. maja bo v Novem Sadu v Srbiji potekal že tradicionalni kmetijski sejem. Obiskali ga bomo tudi mi, novinarji Kmečkega glasa in o njem podrobno poročali v prihodnjih številkah Kmečkega glasa.

Zdaj je čas za prijavo na tekmovanje za mlado kmetico in gospodarja leta 2019

ČZD Kmečki glas vabi k prijavi kandidatov za Mladega gospodarja leta 2019 in kandidatk za Mlado kmetico leta 2019. Na tekmovanju lahko sodeluje največ ŠEST kandidatov in največ OSEM kandidatk, zato si svoje mesto zagotovite z ZGODNJO PRIJAVO. Prijavijo se lahko tudi kandidati in kandidatke, ki so že sodelovali, pa niso zmagali. Kandidati se prijavijo sami, kandidatke pa lahko predlagajo tudi društva podeželskih žena in deklet. Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati in kandidatke, so: – starost: najmanj 18 in največ 40 let na dan prijave; – živeti mora na registrirani kmetiji, zaposlen(-a) je lahko tudi drugje; – kandidat oz. kandidatka se mora strinjati s prijavo in z objavo podatkov ter fotografije v tedniku Kmečki glas in na spletni strani: www.kmeckiglas.com Tekmovanje bo 13. septembra 2019 v Slovenj Gradcu! ČZD Kmečki glas podarja zmagovalcu 500 evrov (bruto) 2. mesto: Nakazilo Deželne banke Slovenije na TRR, odprt pri DBS, v višini 350 evrov 3. mesto: Darilni bon Semenarne Ljubljana v vrednosti 100 evrov Prijave sprejemamo samo v pisni obliki do zapolnitve mest oziroma najpozneje DO 30. APRILA 2019. V njej navedite ime in priimek, točen naslov, številko prenosnega telefona, datum rojstva, velikost in usmeritev kmetije. Prijavnico pošljite na naslov: ČZD Kmečki glas, Vurnikova ul. 2, 1000 Ljubljana, s pripisom: Mladi gospodar leta 2019 ali Mlada kmetica leta 2019 ali po e-pošti: barbara.remec@czd-kmeckiglas.si

Zahodni svet pričakuje od Nove Evrope terroirska vina

Zagreb je 1. in 2.marca gostil četrti profesionalni vinski sejem Vinart Grand Tasting, letos z osrednjo temo Nova Evropa. Več kot 2000 gostom in 100 novinarjem iz celega sveta  se je  predstavilo  130 vinarjev iz Slovenije, Madžarske, Makedonije, Romunije, Hrvaške Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke in Slovaške. Dogodek pa je pred štirimi leti nastal zaradi pomanjkanja profesionalnih sejmov na Hrvaškem, ki nagovarjajo predvsem vinske strokovnjake, gostince, vinske svetovalce in kupce.Več v 13. številki Kmečkega glasa. 

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Zdrav ovseni zajtrk

Ovsena moka in ovseni kosmiči naj bodo  pogosto uporabljeni v naših jedilnikih. Vse o žitu oves, njegovem prehranskem pomenu in zanimive recepte za kruhe, pecivo, sladice  in druge različne jedi najdete v novi dvojezični knjigi OVES / OATS. Spoznamo tudi uporabo ovsenega napitka ("mleka"). Na srečo je tudi ovsena moka že na voljo v slovenskih mlinih (Rangus, Žito...).

Teden knjige v Založbi Kmečki glas

Spoštovani bralci, ljubitelji strokovne, poljudnostrokovne, etnološko-gastronomske in kulinarične literature, obveščamo vas, da bo teden med 13. in 20. majem v Založbi Kmečki glas še posebej namenjen spodbujanju branja knjig, uporabe priročnikov in seznanjanja z našim knjižnim programom. VSAK NAKUP BOMO NAGRADILI s kulinarično uspešnico KUHAJMO S SIRI.  Vabljeni na spletno stran ZALOŽBE KMEČKI GLAS  http://zalozba.kmeckiglas.com/, na voljo pa smo tudi po telefonu na številki 01 473 53 79 in e-naslovu: karmen@czd-kmeckiglas.si. KNJIGE SO ZAKON!

REVIJA O KONJIH

Imeti svoje konje doma pred hišo – uresničene sanje ali vsakodnevno breme?

Veliko konjeljubcev sanja o tem, da bi lahko v copatih šli v hlev k svojemu konju. V tem je prav poseben čar, ki morda izvira še iz otroških knjig, predvsem tiste o Piki Nogavički in njenem konju na verandi. Pika je s svojim konjem zajtrkovala, včasih ga je celo povabila v hišo. Konj ji je predstavljal moč in svobodo, da je lahko kot majhna deklica odpotovala v mesto po nakupih ali pa odhajala pred šolo razdelit otrokom svežepečene piškote. Več v prispevku Ane Bordjan v majski številki Revije o konjih

Izrazito gibanje, izrazite težave – problemi sodobne vzreje

Ob pogledu na stare črno-bele fotografije dresurnih tekmovanj nam hitro postane jasno, da se sodobni dresurni konji močno razlikujejo od tistih izpred nekaj desetletij. Vzreja toplokrvnih pasem konj je šla v smeri povpraševanja jahačev in ustvarila atlete, ki jih odlikuje predvsem izjemno izrazito gibanje. Ta lastnost pa ima na žalost visoko ceno. Več o tem v aprilski številki Revije o konjih

MOJ MALI SVET

Kumare za solato

Kumare (Cucumis sativus L.) spadajo v skupino plodovk in družino bučevk. Izhajajo iz vzhodne Indije. Poznamo jih kot vir snovi, ki dobro pospešujejo izločanje vode in so naravni diuretik. Vsebujejo mnoge mineralne snovi, ki ugodno vplivajo na zdravje ljudi. Pri nas je v pridelavi razširjena in dobro poznana solatna kumara, manj pa kumare za vlaganje.

Čudoviti barviti rododendroni

Rododendroni ali sleči so skupina lesnih predstavnikov, ki so pri nas v naravi precej maloštevilni. Večinoma jih najdemo v goratem svetu, kjer lahko občudujemo cvetove dlakavega (Rhododendron hirsutum) in rjastega (R. ferrugineum) sleča. Na štirih manjših nahajališčih po Sloveniji pa smo lahko konec pomladi deležni tudi živahnih barv in prijetnih dišav rumenega sleča (R. luteum).

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava (TiN)

8. maja je izšla revija Tehnika in Narava številka 2. V njej si lahko preberete: TestClaas Arion 460 Gozdarska mehanizacijaVerižna motorna žaga Husqvarna 550 XP Mark II VarnostOdbijači za velike in hitre traktorje TraktorjiSeznam proizvajalcev in prodajalcevSadjarsko-vinogradniški, komunalni in gorski traktorji ter transporterji Uvodnik Lepi spomladanski dnevi so na dan privabili vse, ki so komaj čakali, da se zima konča. Začela so se pomladna opravila na poljih, v vinogradih, sadovnjakih, hmeljiščih,… Delo jim olajšajo traktorji in stroji. Standardne traktorje smo že podrobno predstavili v prvi številki revije Tehnika in narava, tokrat pa največ prostora v reviji namenjamo predstavitvi specializiranih traktorjev. Podrobno predstavljamo sadjarsko-vinogradniške, komunalne, gorske traktorje in transporterje. V drugi polovici junija, ko izide tretja številka revije Tehnika in narava, bomo predstavili enoosne in male gumigosenične traktorje, ob koncu leta (novembra) pa še dvoriščne traktorje. Preskusili smo traktor Claas Arion 460, ki sodi v serijo 400. Ta je predvsem primerna za klasično slovensko kmetijo, ki obdeluje nekaj deset hektarjev kmetijskih površin. Z njimi opravljamo delo na njivah in travnikih, zaradi dobrega pregleda iz kabine (integrirano strešno okno) so še posebej primerni za delo s sprednjim nakladalnikom na dvorišču kmetije. Poleg odzivnega motorja, močnega hidravličnega dvigala, opremljene kabine, se traktor ponaša z naprednim menjalnikom Quadrashift, ki ima 16 prestav naprej in 16 prestav za vožnjo nazaj (modeli od 430 do 460 imajo tudi možnost 24 + 24 Hexashift menjalnika). Menjalnika imata štiri skupine in vmesne prestave (prestavljanje pod obremenitvijo), menjalno avtomatiko Quadractiv ali Hexativ ter hidravlični invertor Revershift (spreminjanje smeri naprej - nazaj brez uporabe sklopke). Menjalnika upravljamo z upravljalno ročico (joystick) na večnamenskem naslonjalu za roko. Prednosti menjalnikov so prestavljanje skupin brez sklopke in dobra porazdelitev prestav v vseh področjih. Končna hitrost vožnje 40 km/h pri znižanih vrtljajih motorja, in sicer pri 1400 vrt./min, pomeni manjšo porabo goriva. Husqvarnina motorna žaga 555 XP je novost na trgu in sodi med srednje močne žage na trgu. Priročna je za podiranje drevja v smrekovih sestojih s prsnim premerom do 50 cm (bukovih sestojih do 40 cm) in njihovemu kleščenju ter negi gozda. Posluževali se je bodo profesionalni gozdni delavci in tudi lastniki gozdov, njena prednost je v veliki odzivnosti in dokaj nizki masi v tem segmentu moči. To pomeni, da jo lahko uporabljamo daljši čas za delo v gozdu, še posebej je naš preizkuševalec izpostavil primernost za delo v gozdovih, ki jih prizadene žledolom ali podlubnik. Članek Tomaža Pojeta iz Kmetijskega inštituta Slovenije opisuje odbijače za hitre in velike traktorje za povečanje pasivne varnosti ob morebitnem trčenju. Nekateri proizvajalci traktorjev imajo to sedaj kot opcijsko opremo. Tovrstni odbijači naj bi čim bolj zmanjšali možnost telesnih poškodb ali celo smrti. Dejansko gre za območja za ublažitev udarcev, ki spremenijo gibalno – kinetično energijo vozila v usmerjeno spremembo oblike. Strokovnjaki priporočajo, da je spodnji del odbijača nameščen v višini 40 cm od tal. Testi trčenj so namreč pokazali, da so ob tem posledice trka najmanjše. Ena izmed zahtev za odbijače je, da ne zakrivajo luči na samem traktorju. Zaradi manjših težav pri obračanju so odbijači zaobljeni ali pa so konci zamaknjeni in se tako bolje prilagajajo obračanju traktorja.

Claas Arion 460

Podjetje Claas je serijo traktorjev Arion 400 prvič predstavilo pred skoraj dvema letoma na sejmu Agritechnica v Hannovru. Serija obsega šest modelov (410, 420, 430, 440, 450, 460) moči od 90 do 140 KM. Traktorji ustrezajo zahtevam stopnje IV glede okoljskih emisij oziroma po ameriških standardih Tier 4 Final Standard. V prodaji so od marca 2018, priložnost smo imeli preizkusiti najmočnejši traktor v seriji, in sicer model Arion 460, ki ima nazivno moč 99 kW oziroma 135 KM merjeno po standardu ECE R120. Traktorji Arion 400 so še posebej primerni za delo na njivah, travnikih, kakor tudi na dvoriščih s sprednjim nakladalnikom ali v gozdu.

Sodelavci
FOTO ZGODBE

24. maj - Evropski dan parkov

24.05.2019

Knjižni program Založbe Kmečki glas tudi v novi trgovini v Kočevju

Ranjak pri nas cveti od maja do avgusta

Razkošna pomlad v parku

17.04.2019

Ljubki čmrlji

Ribiški koledar v Sloveniji

VIDEO VSEBINE

Peter Vrisk na tiskovni konferenci DOBROTE SLOVENSKIH ...

NOVA knjiga LUPINARJI - oreh, leska, kostanj, mandelj

Kmetica leta 2018 je MARIJA JAKŠE

Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 2 dnevi
110-letnica KZ Metlika
V času Vinske vigredi se v Belo krajino od vsepovsod zgrinjajo obiskovalci, ki jih vabi pester program družabnih in ...
(1)
pred 2 dnevi
24. maj - Evropski dan parkov
Na pobudo evropske organizacije Europarc 24. maj že od leta 1999 posvečamo obeležitvi evropskega dneva parkov. V ...
(0)
pred 3 dnevi
Na tržnici v Budimpešti vse v znamenju paprike
Madžarsko kmetijstvo predstavljajo za nas nepredstavljivo velika povsem ravna polja z žiti in koruzo, v zelenjadarstvu ...
(1)
pred 3 dnevi
Uspešno vodenje prehrane krav molznic
Pri prireji mleka zelo velik strošek predstavljajo krmni obroki, ki sestojijo iz doma pridelane in dokupljene ...
(1)
pred 4 dnevi
Švicarska vina so še vedno skrivnost (1)
Švica kot ena najmanjših evropskih pridelovalk vina, z izjemno težavanimi pogoji zapridelavo v alpskih ...
(0)
pred 4 dnevi
Specialna serija 5DS TTV z brezstopenjskim ...
Podjetje Deutz Fahr je pred kratkim na trg ponudil novo serijo ozkolotečnih standardnih traktorjev za delo v nasadih in ...
(0)
pred 4 dnevi
Na Eko skladu prenovljene spodbude za ogrevanje in ...
Eko sklad je razširil nabor upravičencev, ki lahko pridobijo 100 % subvencijo za zamenjavo starih kurilnih z ...
(0)
pred 4 dnevi
Pet največjih proizvajalcev kmetijske ...
Proizvajalci kmetijske mehanizacije so v zadnjih letih vedno ustvarila več kot 100 milijard evrov prihodkov od prodaje. ...
(0)
pred 4 dnevi
Predstavitev vinogradniške tehnike
Podjetje Agromehanika iz Hrastja pri Kranju je 11. maja v Goriških Brdih skupaj s svojimi partnerji organizirala ...
(0)
pred 5 dnevi
Tako so nekoč naši dedki kosili travnike
Kanček nekdanjega utripa že štiri leta prikazujejo člani Društva ljubiteljev starodobne tehnike ...
(0)
pred 5 dnevi
Skromni začetki obrodili sadove
Pisalo se je leto 1990, ko se je skupina zanesenjakov iz Turističnega društva Ptuj in strokovnih služb ...
(0)
pred 5 dnevi
Čebele vse bolj ogrožene in brez pomoči ...
V ponedeljek, 20. maja, smo obeležili svetovni dan čebel, namenjen osveščanju o pomenu čebel in ostalih ...
(0)