12:51

Priloga Dopolnine dejavnosti

10:08

Polži na vrtu

14:52

Najboljšo kislo žüpo skuhale domačinke

12:09

Dan vrtnarske in poljedelske kmetijske mehanizacije

12:04

Trženje ekoloških pridelkov

Dan vrtnarske in poljedelske kmetijske mehanizacije

17.07.2018

preberi več

Trženje ekoloških pridelkov

17.07.2018

preberi več

Cena naj bo primerna kakovosti

17.07.2018

preberi več

Stalež parkljaste divjadi in nosilna kapaciteta gozdov sta daleč vsak sebi

17.07.2018

preberi več

Poleg sortirnice in pakirnice sedaj nova sodobna hladilnica

17.07.2018

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Priloga Dopolnine dejavnosti

V naslednji številki Kmečkega glasa pripravljamo prilogo o dopolninih dejavnostih, v katerih bomo predstavili tri uspešne kmetije, ki svojo osnovno kmetijsko dejavnost. Na Ekološki kmetiji Potorčnik Poprask v Skornem nad Šmartnem ob Paki izdelujejo izvrstne marmelade, piškote in zeliščne sirupe, pod Menino planino varijo pet vrst piva Meninc, v Kopivniku nad Framom pa smo obiskali mladega sirarja Andreja Frešerja, ki predeluje kozje mleko. Prebrali boste lahko tudi prispevek, zakaj je embalaža pomemben prodajni element in o nakupnih navadah porabnikov. 

Polži na vrtu

Ne glede na lokacijo, velikost in vrtni slog, si vsak vrtnar svoj vrt deli še z večjim ali manjšim številom polžev. Če resnično nimate sreče, se na vašem vrtu počutijo še posebej dobro, na kar vas hitro opozorijo z obgrizenimi listi, stebli in cvetovi. Na naših vrtovih lahko najdemo kar nekaj vrst teh mehkužcev, ki jih na grobo razdelimo med lazarje in polže s hišicami. Polžem najbolje teknejo različne enoletnice, sočne zelnate trajnice, sadje in zelenjava. Pri tem pa so nekatere rastline še posebej ogrožene. Med najbolj ogrožene sodijo mlade in nežne okrasne rastline vseh vrst in zelenjavne rastline. Polži obžrejo njihove liste in stebla, kar vodi v propad kalice. V nekaterih primerih se lahko zgodi, da so kalice objedene prav do tal. Dobro znano je že, da polže neustavljivo privlačijo tudi hoste. Host ne pesti nobena druga nadloga, kljub temu pa jih številni vrtnarji skoraj ne morejo gojiti, saj jih že v fazi rasti napadejo preštevilni polži. Tudi odrasli listi host niso zunaj dosega polžev, ki jih spremenijo v čipko iz listnih žil. Podobno zaželeni na polžjem jedilniku so tudi ostrožniki. Več preberite v 30. številki Kmečkega glasa

Okrasni sroboti

Med številnimi vzpenjavkami, ki jih lahko občudujemo na okrasnih vrtovih, si posebno mesto zaslužijo sroboti. Vzpenjavke, ki so zelo preproste za vzgojo, popestrijo pergole, ograje, stebre in podobno s svojimi barvitimi cvetovi. Za uspešno cvetenje potrebujejo sončno rastišče, pri čemer pa imajo radi osenčene korenine, kar najlažje dosežemo z zastirko, pokrovnicami ali nizkimi grmovnicami. Najbolj uspevajo v svetlem kotičku vrta s pet do šest ur neposrednega sonca. Veliko srobotov uspeva tudi na bolj senčnem rastišču, vendar manj obilno cvetijo. Nekaj potrpljenja je potrebnega pri mladih rastlinah, ki potrebujejo dve do tri leta preden se utrdijo in obilno zacvetijo. Z nekaj poznavanja različnih skupin teh rastlin lahko na svoj vrt z zgolj nekaj rastlinami vnesete neprekinjeno cvetenje srobotov od sredine pomladi pa vse do jeseni. Glede na čas cvetenja jih razdelimo v tri skupine, ki se razlikujejo tudi glede vzgoje in rezi. ZGODAJ CVETOČI Prva skupina vključuje vse srobote, ki zacvetijo zgodaj spomladi, to so vrste C. alpina, C. montana in C. armandii. Za vse je značilno, da poženejo številne majhne cvetove, ki se večinoma odprejo med začetkom aprila in sredino maja. Vsi sroboti v tej skupini poženejo cvetove na poganjkih prejšnje sezone, zato jih moramo rezati (če sploh) takoj po cvetenju, to je najkasneje do konca junija. Več preberite v  29. številki Kmečkega glasa

Košna u snežet v Guinnessovo knjigo rekordov

Društvo podeželske mladine Škofja Loka organizira izjemen projekt in dogodek, s katerim želijo priti v Guinnessovo knjigo rekordov. Kot nam je povedal predsednik društva Klemen Mezeg bodo v nedeljo, 12. avgusta, na Smučarskem centru Cerko poskušali podreti svetovni rekord v množični ročni košnji. Da bi jim to uspelo, vabijo vse, ki znajo vihteti koso, da se čim prej prijavijo in jim pomagajo do novega svetovnega rekorda, kjer na enem mestu z ročno koso kosi največje število ljudi na svetu. Vse kar rabite je ročna kosa in primerna obutev, stari pa morate biti več kot 16 let. Več o dogodku in prijavi v 29. številki Kmečkega glasa.

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Najboljšo kislo žüpo skuhale domačinke

Poletno dogajanje v Jakobu si je težko zamisliti brez tradicionalne kulinarične prireditve, na kateri gospodinje iz vse Slovenije kuhajo kislo juho. Družabni dogodek že deset let prireja Društvo kmetic Jakob v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, zato je to tudi državno tekmovanje v pripravi najboljše kisle juhe. Na letošnje povabilo prirediteljic se je v Jakob pripeljalo trinajst ekip s po tremi članicami, ki so že zjutraj začele s pripravami: uredile so si delovni prostor, narezale meso in zelenjavo. Do lani so morale zakuriti tudi drva, saj so juhe brbotale v kotličkih nad ognjem, zdaj pa so si delo olajšale in kuhajo na plin. Kar dobre tri ure je bilo treba počakati, da se je meso skuhalo in so bile juhe pripravljene za pokušino. Tričlanska komisija je najbolje ocenila juho domačink, članic DK Jakob. V desetih letih je bila to zanje druga zmaga. Več v 30. številki Kmečkega glasa.

Izredno stanje na trgu okroglega lesa

Družba Slovenski državni gozdovi, d. o. o., je na svoji spletni strani 6. julija pozvala vse kupce, ki imajo sklenjeno dolgoročno pogodbo o prodaji gozdnih lesnih sortimentov in so skladno z javnim pozivom upravičeni za sklepanje dodatka k dolgoročni pogodbi, da podajo vlogo za dobavo dodatnih količin gozdnih lesnih sortimentov (GLS). Dodatek k dolgoročni pogodbi se sklepa zaradi izredno povečanega obsega sanitarne sečnje iglavcev. Kot pa so sporočili iz Združenja slovenskih lesnih predelovalcev SLOLES,  je bil pred dobrim tednom na sedežu družbe Slovenski državni gozdovi, d. o. o. (SiDG), državnega podjetja za upravljanje z gozdovi v lasti Republike Slovenije, v Kočevju sestanek kupcev GLS iz državnih gozdov. SiDG je ob tem zaradi izredno povečanega obsega sanitarne sečnje iglavcev in s tem posledično kopičenja zalog lesa na kamionskih cestah in na vzpostavljenih skladiščih pozval vse kupce, ki imajo sklenjeno dolgoročno pogodbo o prodaji GLS in so skladno z javnim pozivom upravičeni za sklepanje dodatka k dolgoročni pogodbi, da podajo vlogo. Več o tem si preberite v 29. števiki Kmečkega glasa.

Pridelavo kroji denar ne želodec

Naraščajoča svetovna poraba pšenice, ki je po petih letih večja kot njena pridelava je v letošnjem letu povzročila rast cen pšenice na svetovnem trgu. Rast se je zgodila kljub temu, da se je svetovna zaloga pšenice v sezoni 2017-18 povečala za 21,7 milijona ton (kar je za 8,2 milijona ton več kot bo manjša letošnja pridelava) na rekordnih 269,8 milijona ton. V sezoni 2017-18 se je tako na globalnem nivoju cena pšenice zvišala za 4 do 6% in je tako v letošnjem maju znašala cca 17,4 centa po kilogramu. Cene najvišje kvalitete pšenice pa se gibljejo nad 20 centi/kg. V EU je maja povprečna cena krušne pšenice znašala 16,9 centa/kg (najmanj v Bolgariji 14,7 centa in največ v Veliki Britaniji 20,0 centa/kg) krmne pšenice pa 16,6 centa/kg. In kje smo s pridelavo pšenice v Sloveniji:na okoli 39.000 hektarjih polj pridelamo približno 150.000 ton žita na leto, kar je komaj polovica naše letne porabe. Sosednja Avstrija je z žiti skoraj samopreskrbna. In cena? Kmetje ste želeli vsaj 14,5 centa/kg za krmno, 16,5 centa/kg za krušno in 18,5 centa/kg za najvišjo A kakovost pšenice. Vse te željene cene so še vedno precej pod svetovnimi in tudi evropskimi cenami. Mlinarji, torej odkupovalci, pa so pripravljeni plačati zgolj po lanskoletnih cenah. Seveda – zavedajo se, da bodo za 150 tisoč ton žita kolikor ga letno uvozimo (letos ga bo potrebno še več) morali seči precej globlje v žep kot lani. Naj podražijo kruh? Ocenili so da so nasproti potrošniku in trgovskim verigam zelo slab pogajalec. Že nekaj let pa jim je zelo dobro znano, da imajo ob nedelujoči 'žitni verigi', izjemno pogajalsko moč nasproti pridelovalcem, torej vam kmetom. Ne zavedajo pa se tega, da bodo s takšnim ravnanjem, ob odsotnosti želeje države po samooskrbi, povzročili propad domače pridelave in slej ko prej popolno odvisnost od tujih dobav. In potem bo našim mlinarjem ceno surovine, dela in končnega izdelka - moke diktiral tujec. Če je v tem primeru politika iz ne vem katerega vzroka nemočna in nikakor ne zmore ne povečanja pridelave krušnih žit in še manj poštenih odnosov v žitni verigi, bi človek pričakoval nekoliko bolj modrega, predvsem pa vizionarskega pogleda poslovodstev mlinarjev. Dolgoročno gledano bo v tej zgodbi preživel le pek. Kajti če kmet opusti pridelavo krušnih žit, bo mlinar prisiljen v celoti pšenico uvažati in slej ko prej tudi poceniti svoje usluge. Trgovske police, ki so vsaj dvakrat večje kot povprečne evropske in ki se borijo za preživetje, pa bodo slej ko prej ugotovile, da je najceneje na naš trg pripeljati moko pekom in ne pšenice mlinarjem. Nekdo v tej zgodbi se iz domačega kruha močno dela norca in ne sprevidi komu zvoni.

Svetovni dan čebel ne sme biti zgolj "veselica"

V Ljubljani so v Hiši Evropske Unije slovesno podelili nagrado državljan Evrope Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS), predvsem za njen projekt obeležitve svetovnega dneva čebel, ki smo ga prvič obeležili letošnjega 20. maja. »Verjamem, da bo svetovni dan čebel postal gibanje - gibanje za čebele, za opraševalce, za hrano, za zeleni planet,« je po prejemu priznanja poudaril predsednik ČZS Boštjan Noč. Evropski poslanec Lojze Peterle pa je med drugim poudaril, da Svetovni dan čebel ne sme biti zgolj 'veselica', temveč dan, ki bo krepil zavest o pomenu in varovanju čebel in drugih opraševalcev za okolje, za pridelavo hrane ter na splošno za naravo. Več o tem pa v 28. številki Kmečkega glasa.

V bližnji prihodnosti

Dan kmetijske tehnike v Kalcah-Naklo II, ob cesti Veliko Mraševo – Brod pri Podbočju

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije – Zavod Novo mesto in Občina Krško vabita že tradicionalno na dan kmetijske tehnike. Prireditev je tokrat posvečena obdelavi tal in namakanju v vrtnarstvu in poljedelstvu. Dogodek bo v soboto, 14. julija 2018, s pričetkom ob 9. uri na kmetijskih površinah namakalnega sistema Kalce-Naklo II, ob cesti Veliko Mraševo – Brod pri Podbočju.   Na območju namakalnega sistema Kalce-Naklo 2 bo prikazana najsodobnejša kmetijska tehnika za obdelavo tal in namakanje pri pridelavi zelenjave in poljščin. Predstavili se bodo ponudniki kmetijske tehnike in opreme, namakalne opreme, zavarovanih prostorov in repromateriala. Na ogled bodo posevki zelenjave in poljščin. Program prireditve: - 9.00 do 9.30 – odprtje prireditve s kulturnim programom in nagovorom gostiteljev ter gostov prireditve, - 9.30 do 10.00 – predstavitev ponudbe vseh sodelujočih razstavljavcev, - 10.00 do 14.00 – vodeni prikazi delovanja kmetijske tehnike za pridelavo zelenjave, poljščin, ter namakalnih sistemov s spremnimi komentarji strokovnjakov s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Biotehniške fakultete Ljubljana, Kmetijskega inštituta Slovenije in Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje, - 10.00 do 16.00 – predstavitev proizvodno-prodajnega programa razstavljavcev in ostalih sodelujočih na stojnicah ob prireditvenem prostoru - 16.00 – zaključek prireditve.

Otvoritev trgovine s kmetijsko mehanizacijo

Na kmetiji Kužnik, v Podliscu pri Dobrniču, so v nedeljo 24. junija odprli trgovino s kmetijsko mehanizacijo, kjer ponujajo rezervne dele za vso mehanizacijo Pöttinger - od strojev senene linije do strojev za obdelavo tal, trosilce mineralnih gnojil, izdeljujejo hidravlične cevi ter izvajajo brušenje nožev za nakladalke in balirke. Poleg otvoritve trgovine, je na kmetiji potekala še praktična predstavitev traktorjev John Deere s Sloge Kranj z.o.o. s kmetijsko mehanizacijo Pöttinger ter blagoslov traktorjev vseh znamk. Več o tem dogodku, ki se ga je udeležilo več kot tisoč obiskovalcev, si preberite v eni od prihajajočih številk Kmečkega glasa.

Podpore za mlade kmete na Madžarskem

Podpore mladim prevzemnikom so pomembna prednostna naloga v okviru Programa razvoja podeželja do leta 2020 tudi pri naših vzhodnih sosedih, Madžarih. Katere ukrepe za mlade kmete izvajajo in kakšne pogoje morajo ti izpolnjevati so predstavnikom MKGP z ARSKTRP, ZSPM in KGZS z zavodi predstavili predstavniki madžarskega kmetijskega ministrstva in kmetijske zbornice. V okviru celodnevne strokovne ekskurzije so si udeleženci ogledali tudi dve vzorni kmetiji, ki ju vodita mlada kmeta. Več v 27. številki Kmečkega glasa.

O tartufih, oljčnih tropinah in namakanju oljk

V sklopu Dneva odprtih vrat Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper so najprej spregovorili o skrivnosti tartufov. Andrej Piltaver je imel kratko predavanje o tartufih, razprava pa je potekala tudi o sledljivosti porekla tartufov in gojenju tartufov v Sloveniji. V nadaljevanju srečanja, ki se je odvijalo v Oljarni Lisjak, so udeleženci imeli možnost tudi degustirati različne izdelke iz tartufov. Drugi del srečanja je bil namenjen oljčnim tropinam. Na okrogli mizi so med drugim predstavili možnosti uporabe ostankov proizvodnje v oljkarstvu in smernice za ravnanje in uporabo stranskih proizvodov oljkarstva za namen gnojenja. Na okrogli mizi so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za okolje in prostor. Na koncu je bilo srečanje namenjeno namakanju oljk. V matičnem nasadu Istrske Belice v Dekanih je bil predstavljen projekta Trin - natančnost napovedovanja namakanja. Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Visoke grede v juliju

Poleti na visokih gredah ni nič drugače kakor na vrtu. Le več zalivanja zahtevajo, več vode, ni pa potrebno dognojevanje. Ker je prostor zelo omejen, moramo redno vsako izpraznjeno mesto nadomestiti z novo sadiko. Zato  je pametno razmišljati vsaj tri tedne  vnaprej. Visoke grede za seboj vedno potegnejo več vzgoje sadik ali pa pogoste obiske pri vrtnarih. Sicer prostor na gredi ni dobro izkoriščen. V knjigi Visoke grede Miše Pušenjak  najdemo prav vse, kar pri takem vrtnarjenju pride prav. Pa še namig: julija in avgusta je cena te knjige le 12,80 EUR.

ZBIRKA GLASOVI - izjemno UGODNO

V Založbi Kmečki glas je pred leti v zbirki GLASOVI izšlo 31 knjig zzgodbami in pripovedkami v narečnih besedilih iz vseh slovenskih regij.Na zalogi imamo še nekaj knjig, ki jih ponujamo po ugodni cenile 4,80 EUR za izvod. KNJIGE SO NA VOLJO DO RAZPRODAJE ZALOG. 1.  Lidija Kleindienst BAM KNAPA VZELA, BAM ZMERAJ VESELA (Idrijske anekdote in smešnice) 2.  Pavel Medvešček NA RDEČEM OBLAKU VINOGRAD RASE (Štorje od Matajurja do Korade) 3.  Mihaela Zajc Jarc DUHAN IZ VIŠNJE GORE (Folklorne pripovedi z Dolenjske) 4.  Martina Piko IZ SEMENA PA BO LIPA ZRASLA (Pripovedi s Koroške onstran Karavank) 5.  Franc Černigoj JAVOROV HUDIČ (Zgodbe z roba in pobočij Trnovske planote) 6.  Tatjana OblakMilčinski SVI ŠLE WAKAPAVAT TURŠCA NA MAH (Zgodbe z obrobja ljubljanskega barja) 7. Jože Primc OKAMENELI MOŽ (Zgodbe z obmejnega območja Zg. Kolpske doline med Slovenijo in Hrvaško) 8. Anton Gričnik FARICE (Haloške folklorne pripovedi) 9. Karel Krajczar KRALIČ PA LEJPA VIDA (Pripovedke iz Slovenskega Porabja) 10. Zlatka Kastelic in Jože Primc KRVAPIVC (Zgodbe iz dežele Desetega brata) 11. Janez Dolenc KRES NA GREBLJICI (Pripovedke s Škofjeloškega pogorja) 12. Marjan Zupan RPEČNEKOVA VUČCA (Pripovedi z Gorenjske) 13. Ida Dolšek KAKU SE KEJ NAROD RIHTA (Pripovedi od Litije do Čateža) 14. Bojana Verdinek LESENE COKLE Pripovedi iz Mežiške, Mislinjske in Šaleške doline) 15. Marija Krejan VSE SORTE JE ŽE BLOU Pripovedi s Krškega gričevja) 16. Bogomira Kure ZGODBE NE MOREŠ IZ ŽAKLA ZVRNIT (Pripovedi iz Bele Krajine) 17. Nada Morato MRAK ENO JUTRNJA (Zgodbe iz Slovenske Istre) Naročila sprejemamo na telefonskih številkah 051 208 666, 01 473 53 79 in elektronskem naslovu karmen@czd-kmeckiglas.si Plačilo po povzetju, poštnina znaša 3 EUR.  KNJIGE SO ZAKON! 

REVIJA O KONJIH

Razbijanje konjskih mitov: Kolike

Kolike sodijo med najbolj pogoste, potencialno pa tudi najbolj resne zdravstvene težave konj. Ker gre za izjemno splošen izraz, ki opisuje kakršnekoli težave v prebavnem traktu, lahko resnost kolike močno variira. Lahko imamo opravka zgolj z majhno prebavno motnjo, lahko pa gre za težavo, ki terja operacijo ali celo evtanazijo.  Ker gre za eno izmed največjih bojazni lastnikov konj, so kolike ena izmed prvih zdravstvenih težav, o katerih se naučimo kot jahači ali lastniki konj. Kolike so razširjene med vsemi pasmami, disciplinami in povsod po svetu, zato se je okoli njih stkal marsikateri mit. Več o tem v julijski številki Revije o konjih

Čas alergij

Raziskave kažejo, da več kot 20 odstotokov vseh konj trpi posledice alergij. Prah od sena in pik žuželke sta najpogostejša sprožilca alergij, prav tako ne smemo spregledati cvetnega prahu.  Alergija je motnja imunskega sistema, za katero so značilne pretirane reakcije, ki jih nosijo posamezna protitelesa na običajno neškodljive snovi, kot je cvetni prah. Več o tem v junijski številki Revije o konjih

MOJ MALI SVET

Poletna oskrba paradižnika

O pridelavi paradižnika spomladi in zgodaj poleti sem pisal v majski številki revije Moj mali svet, v tokratnem prispevku pa želim opozoriti na nekaj ravno tako pomembnih poletnih oskrbovalnih in gojitvenih ukrepov, ki vam bodo pomagali pridelovalno sezono te plodovke privesti do uspešnega konca – spravila velikega števila kakovostnih plodov.  

Vrtnarjenje za čebele

Če želimo vrtnariti za čebele, ne potrebujemo velikega vrta. Za začetek je dovolj, da del zelenice namenimo temu, da jo obsadimo z grmičevjem ali s kakšnim drevesom, ki privabljajo čebele. Pomembno je, da je ta del vrta vsaj pet do šest ur dnevno osvetljen oziroma osončen.  

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava

Test Zetor Proxima HS 120 Gozdarska mehanizacija Verižna motorna žaga Husqvarna 572 XP® AutoTune Varnost Homologacijske zahteve za zavore na traktorjih in vlečenih vozilih Traktorji Seznam proizvajalcev in prodajalcev Sadjarsko-vinogradniški, komunalni in gorski traktorji ter transporterji Zgodovina Štorovčan – 40 let Prihodnja številka revije Tehnika in Narava (TiN 3) bo izšla v drugi polovici junija 2018. Uvodnik Narava se je prebudila, zato se se začela prva pomladna opravila na poljih, v vinogradih, sadovnjakih, hmeljiščih,... Delo nam lajšajo stroji, standardne traktorje smo podrobno  predstavili v prvi številki revije Tehnika in narava 1, tokrat pa največ prostora v reviji namenjamo predstavitvi specializiranih traktorjev. Podrobno predstavljamo sadjarsko-vinogradniške, komunalne, gorske traktorje in transporterje. V drugi polovici junija, ko izide tretja številka revije Tehnika in narava, pa bomo predstavili enoosne in male gumigosenične traktorje, ob koncu leta (novembra) pa še dvoriščne traktorje. Preskusili smo traktor Zetor Proxima HS 120, ki je primeren za srednje velike kmetije. Traktor je izdelan kakovostno, ima močan in odziven motor, izpopolnjen menjalnik (prestave menjamo brez uporabe sklopke), EHR hidravlično dvigalo z upravljalnim sistemom HitchTronic in udobno kabino. Husqvarnina motorna žaga 572 XP je novost na trgu in sodi med najmočnejše žage na tržišču. Njena pomembna prednost, ki jo moramo omeniti je velika odzivnost žage in moč pri podiranju ter prežagovanju debeljakov. V njej je vgrajen posodobljen sistem AutoTune, ki je od predhodnika hitrejši kar za desetkrat. To pomeni, da procesor še natančneje in hitreje sporoča optimalno razmerje med zmesjo goriva in zraka. S tem pa je mogoča takojšnja prilagoditev motornih zmogljivosti trenutnemu delu. Objavljamo tudi članek Tomaža Pojeta iz Kmetijskega inštituta Slovenije, ki piše, da je po  uredbe o odobritvi in tržnem nadzoru kmetijskih in gozdarskih vozil iz leta 2013 v začetku letošnjega leta začela veljati nova homologacijska zakonodaja za traktorje in vlečena vozila. Uredba določa zahteve za funkcionalno varnost vozil, varnost pri delu in zahteve za okoljsko učinkovitost. Vseh zahtev skupaj je kar 62. Kupci bodo traktorje, ki ustrezajo novim normam, ki jo določa uredba, prepoznali po nekoliko višji ceni. Ta naj bi bila višja od 10 do 18 %, samo ABS sistem za zavore lahko podraži ceno traktorja do 5000 evrov. Bolj opazno so poskočile cene pri manjših modelih, pri katerih do zdaj ni bilo toliko tehničnih zahtev. Res pa je, da je večina proizvajalcev in zastopnikov izrabila možnost »prožnega sistema«, ki še omogoča prodajo traktorjev iz izteka serije in so homologirani še po starih zahtevah. Tako lahko sedaj v ponudbi traktorjev najdemo oboje: traktorje, ki so homologirani po novem sistemu in traktorje, ki so homologirani še po starem. Najdejo pa se tudi taki, ki ponujajo določene modele traktorjev, kjer reklamirajo maksimalno moč, nazivna moč pa je zaradi zadovoljitve zahtev glede emisij še po starih homologacijskih pravilih bistveno nižja. Ta (prenizka) nazivna moč pa se navaja v homologacijski listini in prometnem dovoljenju, kar prinaša slabo voljo (zavedenim) kupcem. V lanskem letu je bilo pri nas, pa tudi na primer v Nemčiji, kar nekaj traktorjev registriranih le za en dan, zato da se lahko prodajajo še naprej. Nekateri prodajalci so konec leta pri nas šli  samo v homologacijo traktorjev in jih sedaj prodajajo naprej. Skratka nova homologacija je zlasti zaradi novih emisijskih vrednosti razburkala trg traktorjev. Po drugi strani pa večina novih tehničnih zahtev prinaša uporabniku bistveno varnejši in do okolja prijaznejši traktor.

Zetor Proxima HS 120

Tradicija traktorjev Zetor je dolga že skoraj 72 let, ko so leta 1946 registrirali Zetorjevo znamko. Do zdaj so izdelali več kot 1,3 milijona traktorjev. Na našem trgu so prisotni že desetletja, v najboljših letih je bil to eden najbolj prodajan traktor pri nas. Zetor traktorje v Sloveniji zastopa podjetje Gorenje GTI iz Velenja. V seriji Proxima HS so štirje modeli z motorji samega proizvajalca traktorjev (danes je malo proizvajalcev traktorjev, ki razvijajo in proizvajajo svoje motorje). Motorji so vsi štirivaljni, turbo izvedbe in ustrezajo okoljski stopnji IV ali Tier 4 final, razen pri najšibkejšem modelu (Proxima HS 80), ki ustreza okoljski stopnji IIIB. Za zagotavljanje čistejšega izpuha iz motorja je uporabljena tehnologija, kjer se izpušni plini motorja očistijo z naknadno obdelavo. Izpušni plini se vodijo v sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov s selektivno katalitično redukcijo (angl. kratica SCR Selective Catalytic Reduction ali v prevodu selektivna katalitična redukcija). V tok izpušnih plinov se dodaja razpršena urea (nestrupena vodna raztopina uree brez vonja, komercialno ime AdBlue) iz dodatnega rezervoarja za AdBlue. Dodatno pri izpolnjevanju okoljskih zahtev pomagata oksidacijski katalizator (DOC), kjer se zmanjša količina ogljikovega monoksida in DPF filter za trde delce, ki izloča tudi najbolj majhne trdne delce v izpuhu. Motorji so sedaj opremljeni s hladilnikom zraka in visco sklopko ventilatorja, odlikuje pa jih tudi nižja poraba goriva. Serijsko so opremljeni tudi z električnim grelnikom za hladilno tekočino (grelnik na izmenično napetost 230 V), kar omogoča lažji zagon v zimskem času in njegovo manjšo obrabo. Novi motorji izdelani od leta 2017 naprej so na neodvisnih testih na Univerzi Mendel v Brnu izpolnjevali stroge okoljske zahteve stopnje IV. Študija je pokazala precej manjšo porabo dizelskega goriva v primerjavi s predhodnim modelom motorja, in sicer je zmanjšanje na testih bilo kar za 19,2 odstotka.

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Materinska ljubezen

16.07.2018

Vsako minuto se po svetu rodi 258 otrok

Josta zori

Kosmulje - čudežni sadeži

4.07.2018

Osvežilne cene za knjižne nakupe

Vam je zraslo preveč bazilike?

VIDEO VSEBINE

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 17 urami
Priloga Dopolnine dejavnosti
V naslednji številki Kmečkega glasa pripravljamo prilogo o dopolninih dejavnostih, v katerih bomo predstavili ...
(0)
pred 20 urami
Polži na vrtu
Ne glede na lokacijo, velikost in vrtni slog, si vsak vrtnar svoj vrt deli še z večjim ali manjšim ...
(0)
pred 2 dnevi
Najboljšo kislo žüpo skuhale domačinke
Poletno dogajanje v Jakobu si je težko zamisliti brez tradicionalne kulinarične prireditve, na kateri gospodinje iz ...
(0)
pred 2 dnevi
Dan vrtnarske in poljedelske kmetijske ...
V soboto je na Brodu pri Podbočju pri Krškem potekal dan poljedelske in vrtnarske tehnike. Po uvodnih ...
(0)
pred 2 dnevi
Trženje ekoloških pridelkov
Kako doseči vpliv na ceno svojih izdelkov in kako najti dobre kupce»Na neki slovenski kmetiji je živel mlad ...
(0)
pred 2 dnevi
Cena naj bo primerna kakovosti
V okviru dneva kmetijske tehnike, na katerem so obiskovalcem predstavili stroje za obdelavo tal in namakanje, sta ...
(0)
pred 2 dnevi
Furmanski praznik
Furmanski praznik, ki ga je Turistično društvo Postojna v sodelovanju z Občino Postojna in Postojnsko jamo ...
(0)
pred 2 dnevi
Izredno stanje na trgu okroglega lesa
Družba Slovenski državni gozdovi, d. o. o., je na svoji spletni strani 6. julija pozvala vse kupce, ki imajo sklenjeno ...
(0)
pred 2 dnevi
Stalež parkljaste divjadi in nosilna kapaciteta ...
Veliko je že bilo debat, okroglih miz in prelitega črnila o tem, ali je divjadi v slovenskih gozdovih preveč ali ...
(0)
pred 2 dnevi
Poleg sortirnice in pakirnice sedaj nova sodobna ...
Alenka in Ivan Štular sta od prevzema kmetije od Ivanovih staršev širila obdelovalne ...
(0)
pred 2 dnevi
Zemlja, ljubezen kmeta Potočnika
Ivan Potočnik je bil kmet in nenavaden človek. Zapustil je bogato kroniko Žirov in svojega osebnega življenja v ...
(0)
pred 2 dnevi
Športno-turistična točka v Nemčavcih
S sobotnim odprtjem večnamenskega igrišča z umetno travo, kjer je poslej na nekaj manj kot 1.500 m2 ...
(0)