Članek
Zakaj Vrt
Objavljeno Mar 27, 2015

Ker je dandanes izvor hrane velikokrat vprašljiv, čedalje pogosteje segamo po domači zelenjavi. Vedno bolj pa pridobiva na veljavi na lastnem vrtu pridelana zelenjava, zamišljena po lastnem načrtu, posajena z lastnimi rokami ter rastoča in razvijajoča se pred našimi budnimi očmi. Zelenjava iz domačega samooskrbnega vrta pa pomeni tudi precejšnjo razbremenitev družinskega proračuna ter prijetno sprostitev in gibanje na svežem zraku.


							   

Zdravje na prvem mestu

Le s premišljeno izbiro živil, ki jih zaužijemo vsak dan, lahko dosežemo ustrezne pogoje za zdrav način življenja. Sigurno je neoporečna samo zelenjava, ki jo pridelamo sami. Ta je celo pravo nasprotje industrijsko pridelane zelenjave, ki je na račun boljšega donosa, lepšega videza in enostavnejše pridelave prepogosto vzgojena zdravju škodljivo.

Sveža domača zelenjava, ki smo jo ravnokar pobrali z vrta ima tudi največ vitaminov, mineralov in hranljivih snovi. Daljši ko je čas in proces, ki ga potrebuje od vrta do našega krožnika, manj je v njej hranljivih in zdravih učinkovin. Dokazano je namreč, da vsebnost vitaminov in mineralov z daljšim časom skladiščenja v veliko vrstah zelenjave pada. In ker do polic prepotuje dolgo pot, je vprašanje tudi, kaj sploh še najdemo v takšni zelenjavi.

Kakšna bo naša prehrana, je odvisno od nas samih. Naredimo si vrt, na katerem bomo pridelovali zelenjavo na čim bolj naraven način.

.

Vrtnarjenje, veselje ali napor? 

Zelo pomembno je, da si velikost samooskrbnega vrta prilagodimo svojemu času in življenjskemu slogu. Če bomo z velikostjo pretiravali, nam bo namesto sprostitve po delu v pisarni kaj hitro pomenil  hudo obremenitev, saj je na vrtu dela vse od marca, pa do novembra. 

...beri dalje »»