Članek
V primerjavi s kom?
Objavljeno May 01, 2016

Naša soseda je pa ful lena. - A res? V primerjavi s kom pa? - Kako v primerjavi s kom? Nikoli nič ne dela, vse ima zanemarjeno, vedno je kdo pri njej na obisku. - Kako pa veš, da nič ne dela? - Ja vidim. - Kako vidiš? - Ja, pač vidim. - Torej medtem, ko ti delaš in si zaposlena z delom, ter se mu posvečaš v popolnosti vidiš kako soseda ne dela nič. Je tako? - Ne. Ko se usedem in pijem kavico s prijateljico vidim. - Potem tudi ti ne delaš nič in imaš vedno koga na obisku. - Ne, jaz pa nisem taka. - A potem se primerjaš z njo? - Ja ne. - Kako da ne, če si pa rekla da nisi taka, kaka pa si? - Ja jaz delam. - Kako, če si prej rekla da tudi sediš in piješ? - Ja a ne smem? - Lahko, nisem rekla da ne smeš, ampak ne krivi druge, da nič ne delajo, če jih ne poznaš. Mogoče dela ponoči, ter podnevi počiva. Mogoče ima malega, bolnega otroka in so ti obiski terapevti ali zdravniki ali kdo drug. Če ne veš, ne obtožuj. Poleg tega si rekla, da je lena. Če primerjaš s sabo, je ona lena, ti pa delavna, ker se vidiš, nje pa ne. - Mogoče imaš pa prav.

Popolnoma izmišljen pogovor, ki bi se zgodil le v primeru, da sta obe osebi zreli. Vendar v tem primeru ne bi prišlo do obtoževanj, ker bi tudi oseba, ki se je pritožila nad sosedo videla to, kar je bistvo zgodbe.

Ljudje se primejamo. Jaz sem lepša od nje, jaz sem pametnejša od une, on je grši od drugega, in tako dalje. Ko rečemo, da ne neka oseba pametna je to za nas stavek. Potem pride druga, takoj primerjamo s prvo. Ko imamo mnenje o sebi, imamo določena čustva, se sovražimo, ali se imamo radi. Potem se primerjamo. In potem tudi negativne stvari, ki si mislimo o sebi postanejo pozitivne ali manj negativne, saj drugi so še slabši. Vendar zakaj se primerjati? Mi smo ljudje z določenimi znanji in zmožnostmi, ter tako naprej in nazaj. Če dodamo neke stvari, pridejo takoj čustva in z njimi primerjanja. Ustavimo se s tem. Smo ljudje, smo živa bitja kot rastline in živali.