Članek
Delo brez plačila in plačilo za nedelo
Objavljeno Feb 28, 2016

Tukaj bom predstavila moj pogled na plačila in delo. Obstaja rek: Kdor ne dela, naj ne je. Vendar ali mora biti res tako? Torej morajo dobiti plačilo samo tisti, ki delajo. Vendar kdo dela in kaj je delo? Vedno bolj ugotavljamo, da delo ni samo fizično delo in se vedno več dela preko računalnikov in na daljavo. Da, tudi pisanje, klikanje, programiranje in ostale stvari, ki nekomu nekaj prinesejo so delo. Vendar nekateri ljudje te stvari še vedno ne dojamejo za delo. Prav tako tudi kuhanje kosila za otroke in partnerje, skrb za otroke, delo na vrtu in podobne vsakodnevne stvari ni delo, ki bi moralo biti plačano.

Kaj je torej pravo delo? Za večino je pravo delo še vedno tisto delo, ko greš zjutraj ob 6h na delo v tovarno in končaš ob dveh popoldne, ali pa kaj podobnega, samo da trdo in fizično delaš, skoraj do onemoglosti. In potem se še pritožuješ, da si dobil premalo, oz sploh ne dobiš zasluženega plačila, čeprav z njim komaj preživiš. To zame ni delo, je izkoriščanje in človek, ki se ima za delavca je v resnici pravi suženj. 

Potem so ljudje, ki niso zaposleni, vendar kar naprej nekaj delajo, vendar niso plačani za nič. Pa so to mamice, ki imajo majhne otroke, kmetice, pa tudi drugi ljudje, ki jih sistem dobesedno izkorišča, da od njih dobi tisto, kar si želi, vrne pa jim ne. Ne v obliki plačila, bonitet in podobnega. Verjetno se jih v tej skupini najde kar veliko, tudi vsi brezposelni in tisti, ki si želijo delati več, imajo več služb, da preživijo ali pa so doma, da skrbijo za svoje bližnje, saj bi bilo v drugačnem primeru še huje.

Zadnja skupina pa so ljudje, ki jih ne vidimo, da bi delali in od njih ni kakega velikega učinka, vendar vidimo njihovo veliko plačilo za delo oziroma nedelo. V to skupino naj bi spadali politiki, javni delavci, nekateri upokojenci, tajkuni in še koga bi našli. Vendar tudi ti ljudje so v istem sistemu. Plešejo, tako, kot jim "gospodarji" igrajo in zato so nagrajeni. Vendar so tudi ti ljudje samo sužnji sistema.

Da, podpiram jih, pa kaj. Tudi vi bi jih mogli podpirati in jih hkrati prepričati, da se uprejo. Vendar kako se upreti? Stavke ne pomagajo. Ko sem gledala včeraj po TV tiste za migrante in tiste proti migrantom sem dobila samo eno misel. Ti niso normalni, ne eni, ne drugi. Namesto, da bi se združili in skupaj bili proti Ameriki, ter velikanom, ki povzročajo nemir in vojne, se prepirajo med sabo. Kot dva bika v štali. Dva bika se prepirata, nekaj se jima smeji, gospodarji pa manjšajo štalo in ogrado in jemljejo krmo, čeprav jim krma pripada, ter hočejo plačilo za tisto krmo, ki so jim jo vzeli.

Kako končati te bitke, ki so nesmiselne in nimajo ne konca ne kraja? Uprimo se na pravi način in vzemimo kar nam pripada. Ker smo živa bitja, nam pripada tisto nekaj denarja, za spodobno življenje. VSAKEMU POSAMEZNIKU OD ROJSTVA DO SMRTI. Ne bodimo egoistični. Nekateri sedaj imajo cele graščine in seveda z nekaj "drobiža", ki nekaterim pomeni ogromno, ne bodo morali preživeti, torej lahko delajo, zakaj pa ne. Vendar če bodo delali, si bodo lahko izplačevali plačo, ki bo omejena, na minimum, ki bo vsaj še enkrat višji od tega, kar dobijo vsi, ter nek maksimum. To je pač nagrada za dodatno delo, za doprinos skupnosti, ne pa povečanju premoženja, ki po smrti ostane tu, ne gre z nikomur skupaj na drugi svet. 

Kako priti do tega? Podprimo tiste ljudi, ki delajo tisto, kar govorijo, ali se strinjate z njimi ali ne. Bistvo je, da ne lažejo. Hkrati s tem je dobro, da niso ne levi, ne desni, ampak nevtralni. Poizkušajo delati v dobro vsem, čeprav se tega ne vidi. Naslednja točka je, da podprete skupine, ki podporajo UTD ali ZŽD, sedaj je najboljši udarec za vlado, da ji damo to pod nos, ker politiki bodo delali kar bodo želeli, ter ans en bodo poslušali glede migrantov, zaposlimo jih z novimi stvarmi, ki bodo dobre za nas.