Članek
Če bi danes dobila UTD
Objavljeno Jan 26, 2016

Vem da je, če čebula če ne bi imela, bi čebula bula bila. Ampak vseeno se bom zamislila, ter si predstavljala kako bi bilo, če bi bil sedaj čas, da uvedemo tako željeni UTD, ki se že uvaja po Evropi. 

No, najprej bi vsa vesela, da sem dobila nekaj denarja, tam okoli 300, 400€ bi bilo zame več kot dovolj, bi zaprla podjetje. Da, še vedno se ubadam s tem čudom od podjetja, s katerim mi gre iz dneva v dan slabše. Potem bi pa ne iskala sklužbe oz dela, ampak bi to, kar si želim delati preko podjetja, pričela delati prostovoljno in sicer toliko časa, da bi imela dovolj strank, da bi se mi splačalo odpreti podjetje. Ker bi poizkusila še kaj denarja spraviti od tega UTD v svoj žep, beri prihraniti, bi si s tem denarjem privoščila še kako inovacijo za moje podjetje, mogoče kar primeren prostor, kjer bi imela delavnice. 

Nekaj pa je zagotovo, da bi bolj delala, bila bolj dejavna, več bi si privoščila in več potrošila. Ljudje okoli mene in gospodarstvo bi imeli več od mene. Vendar bi se hkrati morala spremeniti tudi davčna osnova, ter način porabe, saj bi del denarja moralo iti nazaj za UTD, pa tudi državniki bi dobili manj denarja. 

Ne vem namreč, zakaj bi en človek moral dobiti več, drugi manj, če sta pa oba človeka, oba sta živa bitja, oba imata določene potrebe.

Vem, da boste nekateri bili proti zgoraj predlagani višini, spet drugi se boste drugače pritoževali, zato imam neko drugo podobno rešitev, mogoče malo boljšo, ali pa ne. Imenuje se ZŽD, to je zagotovljen življenjski dohodek, ki bi bil tolikšen, da bi vsi, ki bi ga dobili spodobno živeli, pač nek minimum. Tisti pa, ki bi bili zaposleni, pa bi dobivali plače, ki bi bile vsaj še enkrat višje od zneska, ki ga dobijo nezaposleni. Na tak način, bi se zaposleni ljudje ne bali izgubiti službe, saj bi vseeno dostojno živeli, obenem pa bi tisti, ki bi želeli kaj več, najti službo. Tako simpl in preprosto je to.