Članek
Boriti se za mir
Objavljeno Nov 19, 2015

Verjamem, da si večina, če ne kar vsi želimo mir, biti svobodni, vedeti, da zaradi nekih ljudi, ki si želijo več, ne umirajo nedolžni ljudje. Ampak ali je priti do miru res tako preprosto? Na svetu je kar nekaj točk kjer potekajo vojne in poleg vojakov, ki so tudi ljudje kolikor vem, umirajotudi nedolžni ljudje, tudi otroci. Pred časom me je na FB dodala ena oseba moškega spola, ki se je "hvalila", da je vojak oz še nekaj višjega po činu nekje na vojnem območju in se bori za mir. Meni so taki ljudje isti, kot tisti, ki pobijajo nedolžne ljudi. Ta oseba je v mojem primeru želela samo to, da bi se mi smilila in da bi se želela "poročiti" z njim, no saj poznate tiste fehtarje, ki izkoriščajo ženske. Zanimivo je, da taki ljudje so takoj zaljubljeni vate in ne vem kako govorijo o Bogu in miru in ne vem kake flance še ven mečejo. Mmpak to je že skoraj izven teme. 

Večkrat zasledim, da nekdo reče, da bi ubil nekoga, ki je storil nedopusten prekršek, to je ubil ali mučil nekoga, ali človeka ali žival. Vendar ti ljudje se ne zavedajo, da če človek ubije morilca, da tudi sam postane morilec. 

Potem se začnem spraševati in razmišljati. Kako kaznovati morilce, posiljevalce in mučitelje. Zapori ne pomagajo več, ker iz njih pridejo še hujši "kriminalci", kot so šli vanj. Prav tako ni dovolj kadra, da bi spreminjali take ljudi. Pav tako pa si taki ljudje ne zaslužijo svobode, ker lahko naredijo še več in več škode. Ampak saj tudi tisti, ki niso kriminalci delajo škodo sebi in drugim. 

Take brobleme bi morali iskati in reševati drugje, v šolah, v izobraževanju. Že takrat bi morali dati otrokom tisto, kar bi jim povedalo, da je vsak odgovoren zase, da prevzema odgovornost. Najtežja stvar je prevzeti odgovornost, za stvar, katero si naredil, vendar ni bila po pričakovanju drugih, ali pa je nebi smel narediti. Biti samoiskren je tako težko, da si je lažje lagati. In ja, biti iskren in biti samoiskren je velika razlika. Ne bom sedaj razpravljala o tem, ker to je že druga tema.

Torej. Ali je boriti se za mir, res želeti si miru, ali samo govoriti o miru? Zame pomeni beseda boriti se nekaj negativnega, nekaj v povezavi z nasiljem, vojno, orožjem. Že nekaj ljudi mi je omenilo, da se lahko boriš tudi za svoje življenje, No, tudi tukaj je v ospredju nasilje, vojna in orožje, vendar v drugačnem pomenu. Tukaj je nasilje nad rakom, nad boleznijo, imaš vojno s svojim telesom, orožje pa je tvoja volja in moč telesa, ter želja po preživetju. Kako zanimivo, ko lahko eni besedni zvezi pripišemo tako negativen pomen v globalu, ali pa pozitiven, če gre za posameznika, ki se bori s seboj. 

Vendar zakaj bi želeli dajati besedam pomen v pozitivi ali negativi. Kaj če bi odstranili negativen pomen, ker sploh ne bi bilo želje in potrebe po tem, ter bi bila borba s seboj edina borba na celem planetu, saj nobena negativna stvar ne more prinesti pozitivne stvari in borba ne more prinesti svetovnega miru.

Raje poglejmo sočloveka v oči, ter mu priznajmo, da smo enaki, da ni potrebe po nasprotjih in vojni. Vere, katere nas bi morale združevati, nar razdružujejo in vnemajo prepire in vojne. Spreglejmo, da so vsi konflikti povzročeni umetno, da na tak način najbogatejši še bogatijo in revnejši postajajo še bolj revni. Uprimo se temu, vendar ne z nasiljem. Tudi shodi ne bodo pomagali. Cilj je ukiniti politiko in denar, kajti planet Zemlja nam je dan samo na posodo od naših prihodnjih generacij, zato ne uničimo ga/je popolnoma. Ker pa ta svet deluje na denarju, je potrebno uvesti mesečne dohodke za vse ljudi, ter vsak naj se prične udejstvovati v politiki, saj ravno na tak način se bo lahko kaj spremenilo.