Članek
So moški res iz Marsa in ženske iz Venere - Ali kako se pogovarjamo?
Objavljeno Feb 07, 2015

Ljudje se ne znamo pogovarjat. Ja, jaz tebi povem najbolj vročo novico, ti meni tvoj najnovejši trač in tu se ustavi vse skupaj. Ampak ali se resnično znamo pogovarjati? Ko ti povem svojo novico, ali vem, da jo razumeš ravno tako, kot sem ti jo povedala, in ali jaz razumem tvoj trač. Že ko govori ženska z žensko ali moški z moškim je lahko govorec nerazumljen, ker ne zna povedati tako, kot si želi. Ljudje nimamo časa, da bi povedali vse, zato situacije povzamemo in izpustimo stvari, ki so za nas nepomembne in mislimo, da so nepomembne tudi sogovorniku. Pa so res? Mogoče bi sogovornik rad slišal ravno tisto, kar si mu nenamerno zamolčal/a. Torej, ko govorite, povejte vse podatke, ki jih poznate, tako bo še najbolje za vse.

Še do toliko večjega nerazumevanja pride, ko se pogovarjata moški in ženska. Vsak ima svoje mišljenje in videnje. In večina ljudi misli, da smo si popolnoma drugačni. Ampak ali smo si res? Ali lahko ženske s svojim partnerjem brez problema govorite o svojih predstavah, fantaziijah. kako si predstavljate življenje z njim, kaj vam je privilegij? Pa moški, kako je z vami, ali vi hočete govoriti sploh s svojo partnerico o njenih hormonskih in drugih problemih? Verjetno je odgovor ne. In zakaj? Ker ženske ne zanimajo moški problemi, ker se jih kao ne tičejo, prav tako pa moške ne zanimajo ženski problemi. Zakaj pa to? Ker sonas tako učili starši. No, ne ravno. Če so nekaj govorili v sramotnem tonu, smo si kot otrok zapomnili ta ton in v odrasli dobi to živimo. Ni treba, da nas je sram, ko govorimo o spolnosti in intimi, saj vsaka beseda ima nek pomen in če ne gledamo na to besedo preko čustev, se lahko o vsem pogovarjamo brez predsodkov in problemov, tudi z nasprotnim spolom.

Včeraj sem z osebo moškega spola, katerega še nisem srečala govorila o spolnosti in intimi. Ja, bila sem živčna, in roke so se mi močno potile, ker nisem vedela, ali bom bila razumljena kaj želim povedati. Ampak sva se raumela in sva se pogovarjala. Jaz sem govorila njemu, on poslušal, ko sem končala, mi je odgovoril in jaz sem poslušala. Če komu ni bilo kaj jasno, ali je mislil, da sogovornik rabi zvedeti še kak podatek, je vprašal ali dopolnil in čeprav sva narazen, sva različnega spola in imava na isto stvar različen pogled, sva govorila o zelo specifični temi, vendar sva se razumela in bila razumljena. 

V vezi niso pomembna čustva, saj le-ta pridejo in gredo slej ko prej. Vezo lahko obdržite lahko samo s pomočjo konkretnega pogovora, kjer si povesta vse, kar vaju muči, kaj si želita in kaj odklanjata, ter se prilagajata en drugemu. To je tista prava ljubezen, ne pa to, ko si v glavi ves zmešan in niti ne veš kako ti je ime. Taka ljubezen ne bo obstala. Pomembna je veza, povezava, pogovor, ne pa sama čustva.