Članek
Naj mi kdo razloži, jaz nimam pojma
Objavljeno Nov 07, 2014

Spomnim se poplav leta 2010, ko je bila zelo visoka voda in najbližje naši hiši, ki je grajena tako, da je ne bi smelo poplavit. Vendar tokrat se je dogajalo nekaj ne vem kako naj rečem. Najbolje je, da vam predstavim dve fotografiji, ena iz leta 2010 in ena iz 2014.


							
							 Primer 1


							
							 Primer 2

Oboje je slikano, ko je voda že upadala. Leta 2010 je bil najvišji vodostaj tolikšen, kot je bil 2014 na fotografiji, saj je 2014 voda tekla po cesti, kljub temu, da ni ravno in ni tik ob potoku.

Zakaj je prišlo do tega? Seveda zaradi ogromnih količin padavin, ter neurejene struge. 

Kakšna vas je Dolenja vas in kako ležijo hiše predstavlja ta slika.

Ampak ni samo iz struge poplavljalo, kar prikazuje ta slika.

Modro so poplavljeni travniki in vrtovi, ki v tolikšnem obsegu še niso bili. Prav tako, če so bili popljavljeni je voda stala, ne pa tekla s skoraj deročim tokom. Kjer je mogla, si je voda našla najkrajšo pot čez dvorišča (puščice od modre barve). Kje točno je ta voda "ušla" iz struge ne vem. Vendar je bila voda v strugi še vedno tako velika, da je tekla po cesti (puščica od struge, katera pelje po cesti). Tako visoka voda še ni bila, da bi tekla po cesti. Ko sta se oba tokova združila, sta ovirala eden drugega in tako se je nivo vode še večal in poplavljal tudi tam, kamor voda ponavadi ne pride in ne poplavi.

Ta del sem izpostavila zato, ker v tem delu živim in sem ga spremljala dalj časa. 

Ta del je meni čisto jasen, vendar od kot toliko vode, da je voda tako narastla. Skoraj nelogično se mi zdi, da zaradi utrganja oblaka na bloškem, kot sem zasledila informacijo, vendar bi zato, da rečem ali je možno ali ne potrebovala lokacijo najmočnejših padavin in kam se je zlivala tista voda, saj iz Blok pride voda po drugi strani, oz na drug stran jezera, Cerkniščica pa se nahaja na nasprotni strani. Čeprav je edina ovira in hkrati povezuje ravno Slivnica.

Nič, bomo že ugotovili kaj in kako.