Članek
Povezava z naravo
Objavljeno Aug 25, 2014

Od malega rada sedim na tleh, ali hodim bosa po naravi, čeprav me letos to ravno ne vleče preveč. Kot mala so me učili, da v mesecih, ko je v njihovih imenih črka R, da se ne sme sedeti v naravi na tleh, ker bo "rita kašlala". Tega se držim še sedaj. Opažam namreč, da tudi letos, ko je toliko padavin, da se sedaj, ko je poletje, tla hitreje segrejejo, medtem, ko spomladi so kar nekako hladna, neprijetna. Obenem pa so me učili, da v mesecih s črko R v imenu ima pa hren največ zdravilnih lastnosti v sebi.

Kdo od vas je to vedel, kateri berete to objavo? Zagotovo kdo ni vedel, čeprav tega ne trdim. To nam pokaže, kako so bili včasih povezani z naravo bolj, kot smo sedaj. Sedaj se nam zdi vse samoumevno. Včasih so brez interneta in vseh pripomočkov vedeli, kdaj je pravi čas za setev ali pobiranje pridelkov, da bodo najbolje rastli ali pa bodo pridelki ostali kar najdlje sveži. Niso imeli hladilnikov, da bi vanje shranjevali poljščine, da bi zdržale kar največ časa. Namesto tega so znali opazovat naravo in cikluse v njej. Vse ima svoje cikluse, Zemlja, sonce, luna, ljudje, narava. 

Včasih so ženske imele svoje mesečno perilo usklajeno z luno. Med eno in drugo krvavitvijo je bilo 28 dni, kolikor traja lunin obrat. Sedaj smo ljudje vedno manj povezani z naravo in zato tudi trajanje med eno in drugo krvavitvijo ni več usklajeno z luno. Mogoče se boste obregnili vame, da pa kako imam pa sama to urejeno. Povedala vam bom to, da jo imam redno, in napovedljivo, skoraj točno takrat, ko mora priti. Več ne bom povedala, ker je to zasebno. Povem pa vam tudi, da tudi ženske, ki nimajo mesečnega perila točno na toliko časa, ni nič narobe z vami, če imate redno. Več pa bi morali tako ali tako zvedeti v šoli ali pa vprašati zdravnika, starše,...

Prav tako so včasih vedeli kdaj pobrati zelišča in dišavnice, da bodo v tistem trenutku imele v sebi kar največ eteričnih olj in zdravilnih ter blagodejnih lastnosti. Koliko posameznikov to ve v sedanjem času. Zagotovo jih je nekaj, vendar zelo malo. Prav tako ljudje nič več ne vemo, katere užitne rastline rastejo okoli nas, vendar nas to veliko tudi ne zanima, saj imamo trgovine, kjer se kupi vse, kar potrebujemo. No, pojdimo vsi skupaj v naravo in se naučimo nabirati rastline za svoje preživetje, ker take rastline so sedaj še brezplačne, ne vemo kaj se lahko zgodi čez nekaj let, mogoče bomo morali plačevati še za travo, katero bomo hoteli pokosili na svojem vrtu. Tudi to se lahko zgodi, tudi na tak način nas lahko podijo od narave. Zakaj se ne bi zbudili že sedaj in se pričeli izobraževati v smeri, v kateri bi lahko se vrnili nazaj k naravi. To se zagotovo ne bo zgodilo čez noč, vendar čez nekaj generacij, bomo ponovno lahko povezani z naravo. 

Povezati se z naravo ne pomeni, govoriti o njej, spati pod milim nebom, vendar jo obenem izkoriščati. Povezati se z naravo pomeni, sodelovati z naravo, ji vračati, kar ji vzamemo, ji pomagati, da se obnovi in da nam pomaga preživeti. Narava sama se lahko obnovi, vendar če se bo obnovila sama, ne potrebuje nas, zato nas bo kar sama počasi zbrisala iz sebe s pomočjo poplav, potresov, vročino in sušo, mrazom in snegom, z vsem, na kar nismo navajeni. Vendar to lahko še spremenimo, če se povežemo z naravo in ji pomagamo, kolikor ji pač lahko. Ne bo lahko in ne bo se to zgodilo čez noč, vendar če podaljšamo na tak način preživetje ljudstvu za nekaj let, lahko to veliko pomani za ljudstvo. Prosim vas, pričnimo sodelovati z naravo, ne delajmo proti njej, ali ne vidite temnega konca opustošenja, kateri se nam neizbežno približuje.