Članek
Zgodba o zlatem orlu
Objavljeno Oct 21, 2014

Zelo rada berem in v knjigi Zavedanje, napisal jo je Anthony De Mello , v predgovoru lahko preberete zgodbo, ki jo je pisatelj ponavljal na svojih konferencah. Mene se je zelo dotaknila  in mi dala misliti.

»Nekdo je našel orlovo jajce in ga položil v gnezdo domače kokoši. Mladi orlič se je izlegel skupaj z zarodom piščancev in skupaj z njimi zrastel. Vse svoje življenje je orel delal to, kar so delali piščanci, prepričan, da je eden izmed njih. Brskal je po zemlji za črvi in žuželkami. Kokodakal je, razprostiral krila in letal le nekaj čevljev nad zemljo. Leta so minila in orel se je zelo postaral. Nekega dne pa je nad seboj zagledal mogočno ptico na jasnem nebu. Graciozno je drsela med zračnimi tokovi in komaj kdaj zamahnila s svojimi mogočnimi zlatimi krili.

Stari orel je gledal vanj s strahospoštovanjem: »Kdo je to?« je vprašal. »To je orel, kralj ptic,« mu je dejal sosed. »On pripada nebu, mi pripadamo zemlji-mi smo kokoši.« Tako je orel živel in umrl kot kokoš, ker je mislil, da to je.«

 

Kaj nam želi avtor skozi zgodbo povedati?  V njegovih očeh smo vsi zlati orli, le da se žal ne zavedamo višin, do katerih bi lahko vzleteli. Zakaj je temu tako? Razlogov je lahko veliko. Mene osebno blokira strah, strah pred tem, da nečesa ne zmorem. Ta dvom me spremlja že od otroštva, šele v času študija sem prišla do spoznanja da zmorem, da sem sposobna oseba, ki si je pridobila ogromno znanja in izkušenj, ki jih lahko posredujem tudi drugim. Spoznanje, da so se tako učitelji kot moji starši motili je bilo zame zelo osvobajajoče. Kot otroci sveto verjamemo tako staršem kot učiteljem. Njihove besede, se globoko zasidrajo v naši podzavesti, ter nas ovirajo na naši poti do uspeha, ne da bi se tega na trenutke sploh zavedali. Če poznate Zakon privlačnosti, potem veste, da sami privabljate tako pozitivne kot negativne situacije v svoje življenje. Vse je odvisno od tega ali so vaše misli pozitivne ali negativne. Torej, če želimo v življenju uspeti se moramo najprej osvoboditi negativnih vzorcev, ki smo jih bili deležni. Ni lahko, nekaj najtežjega je prevzeti odgovornost nad svojim življenjem. Sama menim, da se to zgodi takrat, ko se nehamo pritoževati nad življenjem. Ne razmišjajte o stvareh, ki jih nimate, osredotočite se na tiste stvari, ki jih imate. Bodite hvaležni. Le pogumno naprej. Zmorete.

 

»Tisto, kar leži za nami, in tisto, kar leži pred nami, je majhna stvar v primerjavi s tem, kar leži v nas.«

Oliver Wendell Holmes