Z mlekom in mlečnimi izdelki do vašega domačega praga
38-letni David Jurca, po izobrazbi strojni tehnik, ki obvlada delo s cnc stroji, po srcu pa kmetovalec in mladi prevzemnik, je domačinom v Rovtah pri Logatcu in njegovi okolici dobro poznan, saj je njihov redni dobavitelj mleka in mlečnih izdelkov.
Klara Nahtigal
Kmečki glas

Petek, 11. oktober 2019 ob 14:04

Odpri galerijo

Jerneja in David Jurca

38-letni David Jurca, po izobrazbi strojni tehnik, ki obvlada delo s cnc stroji, po srcu pa kmetovalec in mladi prevzemnik, je domačinom v Rovtah pri Logatcu in njegovi okolici dobro poznan, saj je njihov redni dobavitelj mleka in mlečnih izdelkov. S svojim posebnim trženjskim pristopom, ki temelji na dostavi pred domači prag, je v neposrednem stiku z več kot šestdesetimi strankami, za nakup njegovih izdelkov pa se ves čas zanimajo tudi novi kupci. Kljub naraščajočemu povpraševanju ostaja stvaren in se zaveda do kod sežejo njegove sposobnosti. S simpatično ženo Jernejo, brez katere vsega tega ne bi zmogel, sta uspešen dvojec v hlevu, predelovalnici mleka in pri trženju ter v vlogi staršev štirih nadebudnih fantov; petošolca Erika, Matica, ki obiskuje 4. razred, drugošolca Aljaža in 3,5 leta starega Kristijana, ki obiskuje vrtec.

Več informacij z njihove kmetije pa boste našli v naslednji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 16. oktobra 2019.

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 19. Nov 2019 at 08:52

111 ogledov

Sodobni hlevi
Rejci se zavedajo, da je dobro počutje krav molznic ključno za uspešno prirejo, zdravje in njihovo dolgoživost. To pa lahko dosežejo le v najsodobnejših sistemih uhlevitve, ki niso nujno najdražje gradnje, ampak hlevi, kjer se krave lahko prosto gibljejo, imajo na voljo udobno, suho in dovolj veliko ležišče, zadosti svetlobe, svežega zraka ter neoviran dostop do krme in vode. Odločitve o novogradnji hlevov ali adaptaciji starih so težke in ne smejo biti prenagljene. Pri zasnovi hleva upoštevajte okoliščine vaše kmetije ter poiščite rešitve, ki bodo prispevale udobju živali, s čimer si boste tudi sami olajšali delo v njem. Premislite o stroških gradnje in gradite čim bolj enostavno ter imejte v mislih morebitno povečanje (dozidavo) čez nekaj let. Skorajšnja praksa je že, da rejci vsakih nekaj let želijo povečati čredo za nekaj krav. Izpusti za prašiče pri Blažu Lečniku Preberite si zgodbo mladega korošca Blaža Lečnika, ki se je podal na pot novogradnje hleva za ekološko rejo prašičev pitancev po sistemu pig port 4 ter se seznanite z iznajdljivimi rešitvami Luke Kladnika iz Skorna, ki je prenavljal in dozidaval hlev za 27 krav molznic. Izpust s petimi pokrimi ležalnimi boksi pri Luki Kladniku Na kratko preberite tudi o hlevu za 80 krav molznic na kmetiji Dominika in Anje Lenart na Mestnem Vrhu pri Ptuju, ki je v celoti (vključno s stebri) zgrajen iz lepljencev, več o njihovi kmetije pa prihodnjič. Notranjost hleva na kmetiji Lenart pri Ptuju (foto: Marko Robič) Zanimivo branje vas čaka v 47. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 20. novembra.

Fri, 8. Nov 2019 at 08:05

187 ogledov

Postavil prvi pig port hlev za ekološko rejo prašičev v Sloveniji
Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu, je mladi prevzemnik in prvi v Sloveniji, ki se je opogumil in postavil sodoben hlev za ekološko rejo prašičev po sistemu Pig port. Gre za odprt hlev in predstavlja alternativo konvencionalnim hlevom ter omogoča, da se prašiči v njem kar najbolje počutijo. Hlev je enostaven in omogoča dobro počutje živali, nizko potrošnjo energije in zagotavljajo veliko učinkovitost pri oskrbi živali. Pri sami izgradnji se lahko uporabi veliko lesa, tudi Blaž ga je, a bi ga uporabil še mnogo več, če bi še enkrat gradil. Lesena zunanjost sodobnega hleva Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu z dekletom Nejo in Erom Več o hlevu ter o mladem Korošču, ki je bil med kandidati za inovativnega mladega kmeta, si preberite v posebni prilogi o sodobnih hlevih v 47. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 20. novembra.

Mon, 28. Oct 2019 at 11:37

156 ogledov

Napredek ne ostane neopažen
V Osemenjevalnem centru Preska, so na dnevu odprtih vrat s predstavitvijo mladih bikov črno-bele pasme, genomsko testiranih bikov rjave pasme ter mladih bikov pasem za prirejo mesa, pokazali napredek v selekciji. Genetski potencial predstavljenih plemenjakov je prilagojen slovenskim razmeram, nekateri od njih pa so uvrščeni visoko na nemški lestvici. Številnim obiskovalcem, med katerimi je bilo izredno veliko mladih, kar kaže, da ima govedoreja v Sloveniji svetlo prihodnost, so predstavili tudi nov katalog bikov 2020, ki je za večino rejcev in veterinarjev, ki se ukvarjajo z osemenjevanjem, postal pomemben pripomoček za učinkovito in uspešno izbiro primernega plemenjaka. Več si preberite v naslednji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 30. oktobra.

Fri, 25. Oct 2019 at 08:08

145 ogledov

Uravnotežen, s stabilnimi odkupnimi cenami
Po skoraj ničelni rasti v maju in juniju se je prireja mleka v EU v juliju nekoliko povečala (za + 0,4 odstotka). Ponudba mleka v EU je bila do vključno julija za 0,3 odstotka višja kot v istem obdobju leta 2018. V Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem se prireja že nekaj časa zmanjšuje in tako je bilo tudi julija. Po drugi strani pa se prireja mleka na Irskem še naprej močno povečuje, julija je bila večja za več kot 10 odstotkov, v Sloveniji pa so mlekarne, od januarja do avgusta, odkupile za 2,4 odstotka manj kravjega mleka kot v istem obdobju lani. Izračunana mesečna cena mleka pri največjih evropskih mlekarnah je v septembru znašala 33,78 evrov za 100 kilogramov mleka, pri nas pa je povprečna odkupna cena za kilogram mleka v septembru znašala 32,13 centov. Več o dogajanju na svetovnem in Evropskem trgu z mlekom pa si preberite v prihodnji 44. številki Kmečkega glasa, ki izide 30. oktobra 2019.

Tue, 22. Oct 2019 at 10:45

236 ogledov

Kjer ni le babnopoljski mraz, ampak tudi uspešna živinoreja
Babno Polje je najverjetneje slehernemu Slovencu znano kot najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, z najnižjo uradno zmerjeno temperaturo -34,5 stopinj Celzija, ki so jo izmerili februarja 1956. V tem kraju je registriranih 39 kmetij, a tako perspektivne kot je Mohoričeva so mogoče med njimi le štiri ali pet. Kmetovanje na kraških tleh v težjih razmerah s kratko vegetacijsko dobo, pa od prevzema dedkove kmetije ni odvrnilo mladega 25-letnega Matije Mohoriča, ki si želi, da Babno Polje ne bi bilo znano le po nizkih temperaturah in legendi o babi, ki se je skrila v gnoj pred Turki, temveč tudi po živinoreji. Matija ali Matic, kot ga kličejo domači in prijatelji, je edinec in po izobrazbi gradbenik, po duši pa še vedno športnik in ljubitelj narave. Je nekdanji nogometaš z uspešno kariero kadeta in mladinca, danes pa se najbolje počuti na kmetiji in z njo povezanim delom, še posebno rad pa ima delo v gozdu ter s delo s kmetijsko mehanizacijo. Več si preberite v 43. številki Kmečjega glasa, ki izide v sredo 23. oktobra 2019.

Tue, 22. Oct 2019 at 10:41

230 ogledov

Digitalizacija krepi moč proizvodnim podjetjem
Dr. Blaž Germšek je predstojnik Infrastrukturnega centra Jablje na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Zanima ga napredek v kmetijstvu, predvsem v poljedelstvu, vrtnarstvu ter deloma tudi vinogradništvu in sadjarstvu. Piše spletni blog in ga redno osvežuje z najnovejšimi novicami iz kmetijstva in biosistemskega inženirstva. Je agronom in doktor - za doktorsko disertacijo je izdelal program, ki je jabolkom napovedal barvo na podlagi vremenskih podatkov in pri tem raziskal možnost uporabe metod strojnega učenja v kmetijstvu. V Jabljah si prizadeva vzpostaviti demonstracijsko učni in tehnološki rastlinjak, v katerem bi lahko raziskovali in preverjali talne in različne hidroponske gojitvene sisteme ter ob tem pogreša večjo podporo in bolj ciljno usmerjeno strategijo v sodobno kmetijstvo pristojnega ministrstva. Prepričan je, da so nove tehnologije trend razvoja v kmetijstvu - kako pridelati več kakovostne hrane in to čim manj obremenjujoče za okolje. Čeprav ga navdušuje prihodnost sodobnega kmetijstva, se zaveda tudi možnih negativnih vplivov multioperativnosti strojev in digitalizacije. Več si preberite v pogovoru v 43. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 23. oktobra 2019.

Prijatelji

Kmečki glasAlen  Osenjak

NAJBOLJ OBISKANO

Z mlekom in mlečnimi izdelki do vašega domačega praga