Članek
Nitrati v podzemni vodi - tudi vaša težava?
Objavljeno Oct 17, 2017

Ohranjanje kakovosti čiste pitne vode je postala vse bolj zahtevna naloga. Čista, pitna voda je več kot dragocena, je ključnega pomena za življenje ljudi.

Za onesnaževanje vode so krivi predvsem sediment, fosfor in dušik, trije elementi, ki se razgradijo v podtalnico iz katere pridobivamo našo vodo za pitje. Za primer pridelava mleka in mlečnih izdelkov lahko onesnažuje podzemne vode zaradi česar se raven nitratov v  pitni vodi poveča čez dovoljeno mejo. V kolikor so nitrati v vodi povečani lahko povzročijo resne zdravstvene težave, še posebno za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Z nitrati je najbolj obremenjena voda na področju severovzhodne Slovenije ( Vir: Agencija RS za okolje). Najbolj obremenjena vodna telesa so Savinjska kotlina, Dravska kotlina in Murska kotlina. Med večje kraje štejemo: Murska Sobota, Beltinci, Kidričevo, Žalec, Polzela, ...

Na zemljevidu si lahko ogledate vsa območja, kjer je bila z vzorci dokazana onesnaženost pitne vode z nitrati.

Nitrati v podzemni vodi so lahko naravnega izvora. Povišane vsebnosti nitratov v podzemni vodi pa so posledica človekovih dejavnosti, predvsem kmetijstva. Nitrati se lahko v podzemni vodi pojavijo tudi zaradi neurejenega odvajanja komunalnih odpadnih voda.

Naj bo vaše zdravje in zdravje vaših najbližjih na prvem mestu. www.moja-voda.si