Članek
Nekoč gajžla brca klofuta danes MOBING
Objavljeno Dec 17, 2014

MOBING-MOBING-MOBING

 

Veliko časa sem jaz uložil 90-tih let ob mojih obiskih v številčnih Občinah po Sloveniji v upozarjanje na spremembe katere se bi naj  morale zelo resno jemati, predvsem v podjetjih, kot tudi v javnem sektorju in še posebno na politični ravni, če bi hoteli postati uspešni. Na povabilo različnih podružnic gospodarskih zbornic kot obrtnih zbornic sem  širom Slovenije v okviru številčnih podjetnikov in v prisotnosti predstavnikov različnih institucij in pa župana držal moj govorni referat v katerem so bila zajeta poglavitna pravila za vodenje enega podjetja, kot vodenje ene občine in še predvsem, kaj splo lahko prinese Demokracija, če se bodo držali osnovnih pravil, katera temeljijo na kulturi spoštovanja, respektiranja, ter hirarhično izvajanje dolžnosti, predvsem pa vso zadržanost o tituliranju, kateri se bo v bodočnosti prištevalo najmajn pozornosti in respekta.

 

Respekt bo le še samo v dokazovanju resnično opravljenega dela! Ostati na podnu in pokazati maksimalo znanje in pripravljenos biti za vsakogar za vzgled predvsem še takrat, če te bodo potrebovali. O vodenju podjetja katerega sem si pridobil za časa študija in še dodatno z številčnimi manager seminarji in z večdewsetletno prakso, sem posvetil pri moji razlagi največ časa. Saj sem sam v svojem podjetju prepoznal razlike o času, ko sem še bil delojemalec in tudi bil deležen načina mobinga. toliko bolj sem vedel, da ni to kar bi se naj štelo k uspehu. Da sem imel priliko po celi Sloveniji prepoznati hitro napačne smirnice načina vodenja podjetij se mi je usiljevala misel; komu pridigam moje znanje predvsem pa dragocene izkušnje?,

 

 GZS kot tudi OZS, niso bile niti blizu naše zapadne Fillozofije vodenja podjetij. Pa to nesme pomeniti, da pri nam v Nemčiji je vse lepo. Tudi tukaj se izvaja mobing je pa strogo kazniv, v kolikor si oseba uzame pogum in ga prijavi. In to storijo številčni. Seveda je to le določen procent o katerem se vodi celo statistika. Tokrat pa bom še malo ostal v Sloveniji, ker sem mišlenja, da bo potrebno gledati kako si naj managerji predvsem pa politiki pa nenazadnj tudi starši pridobili  vzgledniost. Moj osebni vpliv na to razdaljo nebo deloval, kar bi me veselilo, če bi bilo to mogoče. Vem iz izkušenj dalnega študija. V politiki, ko bi pa morala biti za vzglednost je pa na najzadnjem mestu kulture ravno tako z številčnim kršitvam mobinga.

 

Trdno sem prepričan, da bo potrebno že otroke iz vrtca pa vse do končane izobrazbe spremljati  in z močnim pedagoškim povdarkom okvirjati z kulturo življenja duha, ko nam bo v uporo obnašanja do sočloveka, do predpostavljnega in to doma kot v sklužbi in nenazadnje v javnosti širom sveta. Le tako nam bo mogoče pridobiti vsaj delno nazaj kar je pa slovnski Narod nekoč imel. In, če bomo želeli, da nam bi bili politiki kot najvišla instanca za vzgled, potem bi se jih  moralo po izvolitvi dati v en strogo začrtani seminar kako si sprva pridobiti način kulture katera bo dobila moč vzglednega izsevanja na svoj Narod. Tako bo pričelo tudi preostalo do sem še neusklajeno ljudstvo predvsem z samim sabo, pa le razmišljati ob prepoznavanju, da se je pričelo nekaj spreminjati, čemer bi bilo vredno slediti.

 

Bodimo samo ljudje, odajmo tituliranja v svoje arhive in podajajmo si roke ob pozdravljanju, ko prihajamo v službo in ko jo zapuščamo saj stik telesa pomeni tudi obojestranski transfer pozitivne energije. Podajajmo si vspodbudne besede zaželimo si lepi dan in vse dobro. Odpravimo nekaj vokablov, ki delujejo negativno, kot napeimer “zamira” in stopimo umesto nje rajši v dialog in še bi se dalo naštevati. Podati kakšno kozmično molitev, če želimo komu ali tudi samemu sebi pomagati. Stem ni mišljena samo lajne molitve “oče naš ali daj nam danes”, temveč realna misel momentalnega stanja o katerem je vredno spregovoroiti nekaj stavkov ali vsaj v meditaciji jih podati v kozmično centralo,  kje je celotno človeštvo v njej. Verjamimo v njo in bomo uslišani.

 

Če bomo vstrajni in se pričeli  v sebi spremeniti v dobro, bomo tudi uspešni pri delu predvsem pa bogati v duhu za katerega smo dolžni skrbeti, da se bo v našem telesu zadovoljno počutil saj le v vsklopu z njim smo lahko resnično uspešni in tako tudi v pravemu smislu bogati! No toliko za danes. Tudi to je eden način se čutiti v duhu celote vsega človeštva našega planeta ZEMLA! 

 

Lep pozdrav iz Baden-Württemberga

Franc Jazbinšek