Članek
Če se ljudstvo vprša, komu na ljubo je Demokracija!
Objavljeno Oct 18, 2014

Demokracija še zdaleč niso samo volitve!

 

Ko se beseda Demokracija uporablja v slovenskem prostoru pomislim vedno na slovensko ljudstvo, kako napačno si še večina to besedo demokracijo povzema. Ko sem jaz o demokraciji pred več kot 50-timi leti pridigal takrat še v Jugoslaviji, je večina zamenjala demokracijo z kapitalizmom in še danes ni drugače. Takrat sem na osnovi moje kritike in pa poizkusa bege žez Jugo-Udbo mejo si pridobil opasko, kot protidržavni elment. Ker sem v sebi čutil, da sem demokrat, že na osnovi zadostnih izkušenj v vpogledu vseh takratnih systemskih nepravilnosti in nikakor za moje takratno demokratsko razmišljanje, dobil soglasja, sem se odločil, da zapustim prelepo deželo Štajersko.

 

Vsa leta do sem mi je bila največja želja, da bi se slovensli Narod otresel diktature, zavajanja, špekulacijskih posegov v nepremečinsko lastninjenje in da bi uspelo ljudstvu izven zavajajočih vseh systemov do sem voditi to čudovito deželo v lepšo prihodnost. Demokracija v pravem smislu je nekaj kar ti da čutiti, da imajo ljudje razumevanje en do druzga, da se želijo vspodbujati in ne polene pod noge metati.

 

V demokraciji se dajo izmenjati izkušnje, da sledijo nekim skupnim interesi v dobto celotnega ljudstva, da imajo vpogled v globalnost in se stem tudi zavedajo svojih dolžnosti. Dolžnosti ketere bi naj pomenile voditi računa ne samo o sebi, temveč toliko bolj o vseh drugih kot se to dogaja v Familiji, med sosestvom, v občinskih krajih, v državi in ne na zadnje, demokracije mora pronikati  tudi v celotni naš enkratni Planet Zemlja! Vse to je mogoče začutiti, ko oddaš večinski del svojega “EGO” in postaviš na to mesto toleranco in akceptanco, do drugače mislečih in predvsem, da ostaneš v dialogu  z ljudmi se na kulturni ravni komunicirati.

 

Ko bo podjetnik pričel ceniti svoj pravi kapital in to so njegovi sodelaci in ne delavci kot jih še vedno radi poimenujejo ali celo nespodobne besede uporabljajo in bo uspel prenašati njihovo kritiko kako lahko postane uspešnejši brez da bi imeli sodelavci strah zgubiti službo, se bo pa lahko pričelo govoriti da je Demokracija ponikala tudi v skovenski prostor. Seveda še bi se dalo naštevvati različnih podobnih učinkov v povezavi z Demokracijo, pa nebi rad prišel v fokusiranje Miro Cerarja.

 

Lep pozdrav v Slovenijo

Franc Jazbinsek