Članek
Vila predsednice sodišča po izračunu GURS vredna le drobiž
Objavljeno Feb 26, 2014

 

Marija Krebl bo plačala 111 evrov nepremičninskega davka.

Rezidenca predsednice slovenjgraškega sodišča Marije Krebl. Foto: Marko Feist
Rezidenca predsednice slovenjgraškega sodišča Marije Krebl. Foto: Marko Feist

ŠENTILJ POD TURJAKOM – Nepremičninski davek, ki ga je vlada sprejela pred štirimi dnevi, še vedno buri duhove. Če sam nepremičninski davek ni sporen, država se pač sama odloča, s kakšnimi dajatvami bo obremenila državljane, pa je prav gotovo sporno vrednotenje nepremičnin geodetske uprave, ki je v preteklosti že dvigovalo ogromno prahu v javnosti. Vrednotenje geodetske uprave bo predstavljalo osnovo za obračun nepremičninskega davka. Tako se bo zagotovo zgodilo, da bo lastnik neobnovljenega dvosobnega stanovanja v ljubljanskem Trnovem plačal višji nepremičninski davek kot na primer lastnik velike hiše v Mislinji, ki se razteza na več kot 200 kvadratnih metrih.

Vila za 93.300 evrov

Kot – recimo mu – vzorčen primer nerazumne cenitve lahko označimo hišo oziroma kar vilo predsednice slovenjgraškega okrožnega sodišča Marije Krebl. Njeno razkošno 219 kvadratnih metrov veliko hišo v treh nadstropjih v Šentilju pod Turjakom (pet km od Slovenj Gradca) so strokovnjaki geodetske uprave ocenili na vsega 93.300 evrov. Po podatkih in zemljevidih geodetske uprave na njeni parceli sicer ležita dve stavbi, vendar v naravi ni ne duha ne sluha o drugem poslopju. S prostorskega portala uprave je razvidno, da bi morala na parceli stati še nestanovanjska stavba, ki je označena kot samostoječa oziroma vrstna garaža. A težko bi koga prepričali, da je rezidenca predsednice sodišča vredna manj kot sto tisočakov ...

Kreblova mora tako biti gotovo navdušena nad višino prihajajočega nepremičninskega davka. Davčna osnova bo posplošena tržna vrednost, zapisana v registru nepremičnin. Za stanovanjske stavbe bo osnova v prvih dveh letih nižja, in sicer bo za leto 2014 znašala 80 odstotkov. Davčna stopnja za stanovanjske nepremičnine bo tako znašala 0,15 odstotka.

Kreblova bo morala tako drugo leto plačati 111 evrov davka, medtem ko bo na primer lastnik dvosobnega stanovanja v ljubljanskem Trnovem za štirikrat manjšo stanovanjsko površino plačal 160 evrov.

Predsednica sodišča Marija Krebl sicer sama nima popolnoma nič pri vrednotenju, smo jo pa povprašali za mnenje o nizki cenitvi in ali je morda zahtevala popravek cenitve, vendar včeraj na naša vprašanja ni odgovorila. V preteklosti je glede vrednotenja svoje nepremičnine za medije povedala, da gre za zasebno zadevo, ki je ne bo pojasnjevala.

Dvosobno stanovanje pa 133.481 evrov

Poglejmo za primerjavo vrednotenje v prestolnici, kjer je razumljivo kvadratni meter stanovanjske površine ovrednoten precej več kot na deželi. Toda ... Štiričlanska družina je leta 1984 kupila dvosobno stanovanje v velikosti 52 kvadratnih metrov, ki danes za družino ni luksuz, temveč prej utesnjeno bivališče. Kljub temu bo družina plačala višji nepremičninski davek kot predsednica slovenjgraškega sodišča za svojo vilo. Gurs je namreč njihovo nepremičnino ocenil na 133.481 evrov.

Največja težava nepremičninskega davka tako ni njegov obstoj, temveč osnova za njegov obračun. Dokler bo skromni lastnik dvosobnega stanovanja plačeval občutno višji davek od lastnika štirikrat večje vile, so izjave o enakosti vseh le prazne puhlice.