Članek
Tudi Kučan prepustil druge narode kalvariji vojne
Objavljeno Jul 03, 2015

Številni pogovori predsednikov nekdanjih socialističnih republik, na katerih je sodeloval Milan Kučan so se končali z vojnami.

Konec leta 2013 in v začetku lanskega leta je bila v Dnevnikovi prilogi Objektiv nenavadna, celo nekolikanj bizarna polemika med sicer znanimi nasprotniki prvega obrambnega ministra Janeza Janše in t. i. trgovine z orožjem.

Novinarju Blažu Zgagi, z Matejem Šurcem sta podpisala hrvaško izdajo prve knjige trilogije V imenu države (v njej obravnavata trgovino z orožjem), so najprej odgovorili Zdenko Čepič, Božo Repe, Anton Rupnik, Edo Fičor in Draga Potočnjak, nato pa sta se odzvala še Spomenka Hribar in Milan Kučan. Zgaga se je v članku naslonil zlasti na teze nekdanjega svetovalca hrvaškega predsednik Tuđmana Slavena Letice iz predgovora k omenjeni hrvaški izdaji. Letica je med drugim zapisal: »Da je slovensko vodstvo lahko sprejelo odločitev o množični prodaji zaplenjenega orožja Hrvatom, je moralo biti prepričano, da mu ne preti več nevarnost agresije Jugoslovanske ljudske armade in Srbije.« Na srečanju slovenskega in srbskega vodstva 24. januarja 1991 v Beogradu je bil – tako Letica – sklenjen tajni pakt med Miloševićem in Kučanom: Srbija naj bi Sloveniji dovolila odcepitev, ta pa bi v zameno Srbom priznala pravico do Velike Srbije. Odcepitev Slovenije od Jugoslavije je bila torej dogovorjena. Tudi plebiscit je bil po prepričanju Zgage izveden v dogovoru s srbsko stranjo.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.