Članek
Obeta se slavnostni spektakel ob 10-obletnici plesa ob drogu v Sloveniji
Objavljeno Sep 05, 2019

Želja plesalk ob drogu: Bodimo svobodni v početju lepih stvari, zato se osvobodimo nepotrebnih predsodkov

Leta 2009 se je z odprtjem Studia Mademoiselle začela pisati zgodovina plesa ob drogu v Sloveniji. Pot je bila trnova in polna preprek, a vredna vsake kaplje znoja in vseh modric. S trdim in predanim delom ter neizmerno vztrajnostjo je ekipi uspelo utrditi položaj plesa ob drogu kot športno-umetniške discipline. Če je bil ples ob drogu v preteklosti deležen zvrhane mere skepticizma in predsodkov, je danes slika popolnoma drugačna. Ples ob drogu kot športno-umetniška disciplina med ljudmi uživa predvsem naklonjenost in občudovanje, tistim, ki se z njim ukvarjajo, pa poleg fizične moči daje tudi več samozavesti, vztrajnosti in discipline.

Popolnoma na mestu je, da se tako pomemben mejnik primerno obeleži, zato v Studiu Mademoiselle, ki se nahaja na Savski cesti 10 v Ljubljani, v soboto, 7. septembra 2019, med 19. in 21. uro pripravljajo prav poseben dogodek, ki ga bo zaokrožila že tradicionalna fotografska razstava plesa ob drogu. Razstava je tudi letos nastala v sodelovanju s priznanim fotografom Boštjanom Gunčarjem, ki je tokrat v ospredje postavil same plesalke in tehniko plesa ob drogu. 

Z letošnjo razstavo so namreč želeli ustvarjalci ples ob drogu predstaviti čim bojl neposredno in transparentno, saj je bila tudi želja vseh deklet, ki so bile dovolj pogumne, da so ples ob drogu vsa ta leta trenirale, da lahko ponosno in glasno povedo vsem svojim bližnjim, kaj trenirajo. 

Urša, ki že dolga leta trenira ples ob drogu, opisuje svoje izkušnje takole: »Ko sem prvič slišala za ples ob drogu v Sloveniji, sem bila navdušena, da take stvari končno obstajajo tudi pri nas. Na žalost je imel, tako kot skoraj vsaka nova stvar na začetku, kar nekaj časa nekoliko negativen prizvok. Ampak že dolgo ni več tako! Ples ob drogu je vse bolj prepoznaven šport, reakcija večine ljudi pa ni več 'uf, striptizete', ampak 'uf, to je pa težko, bravo'. Ravno studio Mademoiselle je bil prvi studio za ples ob drogu pri nas in spomnim se, da sem videla reklamo in si rekla, to moram pa enkrat preizkusiti. K razvoju in prepoznavnosti plesa so veliko pripomogla tudi družbena omrežja. Čedalje več prijateljic trenira ob drogu in svoje posnetke deli s svetom, kar definitivno pripomore pri večanju ugleda. Profesionalno vodeni tečaji, delavnice, celo predstave in festivali - super je, kako se scena spreminja in napreduje!«

Tudi plesalka Vanja se spominja svojega odkritja sanjskega športa - plesa ob drogu: »Leto 2009. Šport me ne zanima, prijateljice (morda) obiskujejo vodene vadbe aerobike ali zumbe. Srečanje z drogom je po mojem vedenju možno samo za (napol odprtimi) vrati slačikluba. Približno 5 let kasneje na internetu zasledim povabilo na udeležbo tečaja plesa ob drogu in zanj navdušim tudi prijateljice. Ob omembi plesa ob drogu v družbi, se moškemu delu znancev očitno prikazujejo nespodobne slike, jaz pa razlagam, da zadeva ni taka, kot je slišati, da gre za težak šport in njegova bit ni v zapeljevanju. Vsako pojasnjevanje gre prisotnim skozi ušesa in ne pade na plodna tla. Nekatere sotečajnice doma ne upajo priznati kakšno vrsto vadbe obiskujejo, sama pa k sreči nimam teh težav. V naslednjih letih se namnožijo studiji, ki ponujajo tovrstno vadbo, ki jo ljudje začnejo spoznavati kot vrsto športa. Med znanci pa so še vedno reakcije moškega dela drugačne od ženskega. Prvi so 'moško' navdušeni, druge morda izražajo strahospoštovanje. Za nekatere ostaja obisk take vadbe nedosegljiv v večno problematičnem 'kaj bodo pa drugi rekli' smislu.«

Po desetih letih, ko se je slovensko okolje spoznalo s prvimi koraki plesa ob drogu, se je stanje drastično spremenilo. »Punce, ki trenirajo so pripravljene svoj napredek deliti na družbneih omrežjih, s slikami in videji, v javnosti ni neprimernih opazk in velika večina ve, da gre za resno telesno vadbo in umetnost. Vse več deklet se odloča za ples ob drogu, kar brez težav povedo tudi na glas. Zakaj so vadeče pomanjkljivo oblečene je posalo jasno in vadba se ne zamenjuje več z zapeljevanjem v nočnem klubu. Zadovoljna sem z razvojem, res pa je, da je bil za moje razumevanje prepočasen. Bodimo svobodni v lepih stvareh, ki jih počnemo in osvobodimo se nepotrebnih predsodkov,« dodaja Vanja. 

 

Ekipa Studia Mademoiselle se zares trudi povezovati vse, ki se pri nas ukvarjajo s to športno-umetniško disciplino, zato so k sodelovanju na dogodku povabili tudi kulturno-umetniško društvo Pandora – Art of Pole, ki je na tem področju dejavno že devet let. Na dogodku bo sodelovalo tudi podjetje Lupit Pole, svetovno priznani vodilni ponudnik drogov za ples ob drogu.