Članek
Prek virtualne klinike s pomočjo umetne inteligence do zdravih zob na daljavo
Objavljeno Mar 14, 2019

Skupina Straumann je na največjem svetovnem zobozdravstvenem sejmu napovedala prihodnje naložbe, partnerstva in niz novih izdelkov in rešitev, ki utrjujejo položaj podjetja kot vodilnega inovatorja in ponudnika celovite rešitve v estetskem zobozdravstvu.

 

Povečana vlaganja v Anthogyr in Medentiko

Skupina Straumann Group je napovedala, da povečuje svoj delež v francoskem proizvajalcu implatatov Anthogyr s 30 odstotkov na popolno lastništvo. Poleg tega je skupina povečala svoj delež v nemškem partnerju Medentika s 51 na 91 odstotkov. Medentika je zelo uspešen ponudnik cenovno dostopne implantatološke protetike, ki se uporablja pri večini vodilnih implantatih in sistemih CADCAM. Na IDS-u Medentika napoveduje, da zdaj ponuja visoko kakovostno protetiko za blagovne znamke implantatov, vključno z Osstemom in HiOssenom. Medentika dopolnjuje tudi razpon svojih implantatov z različico 3.8 mm premera njihovega implantata Quattrocone, ki je manjši od izvirnega in je namenjen uporabnikom Camloga in drugih višjih cenovnih sistemov.

 

Sodelovanje z Meditom

Skupina je podpisala pogodbo s korejskim podjetjem Medit, svetovnim ponudnikom rešitev za digitalno zobozdravstvo. Obe podjetji bosta sodelovali pri spodbujanju integracije digitalnih delovnih tokov s Straumannovo odprto CADCAM programsko platformo DWOS, ki jo Medit podpira kot svojo prednostno programsko opremo CAD. Sporazum skupini zagotavlja tudi distribucijske pravice za laboratorijske skenerje Medit, ki bodo v celoti vključene v delovni potek Straumann® CARES. Prodaljai jih bodo pod blagovno znamko Straumann, poleg obstoječega portfelja skenerjev Dental Wings.

 

 

NOVI IZDELKI IN REŠITVE

 

Skupina Straumann letos predstavlja številne nove produkte in rešitve, razpoložljivost katerih je na nekaterih trgih predmet regulativnih odobritev.

 

 

IMPLANTATI

 

Straumann® BLX

Pred nekaj leti je Straumann začel sodelovati z vodilnimi svetovnimi strokovnjaki s ciljem razviti najbolj napreden sistem za stožičaste implantate. Rezultat je BLX. Njegova inovativna zasnova, v kombinaciji s Straumannovo dokazano tehnologijo Roxolid® in SLActive®, ustvarja edinstven sistem implantatov naslednje generacije, ki prinaša novo raven zaupanja v implantologiji.

 

Zasnovan za takojšnjo uporabo, je primeren za vse protokole zdravljenja – od takojšnje do konvencionalne umestitve in nalaganja - da ustrezajo željam zobozdravnika. BLX je zasnovan tako, da optimizira primarno stabilnost v vseh razredih kosti, poenostavi postopke obnavljanja in doseže predvidljive rezultate, tudi v zapletenih primerih. Na voljo je v celotnem obsegu premerov in dolžin, skupaj s poenostavljenim vsestranskim protetičnim portfeljem.

 

Celotno lansiranje BLX v Evropi se je začelo na sejmu IDS in je podprto s strani raziskovalnega in razvojnega programa, ki se je začel pred nekaj leti in vključuje velik neintervencijski klinični program za oceno učinkovitosti vsadka v vsakodnevni klinični praksi.

 

Straumann skupaj z BLX lansira inovativen koncept vrtanja, imenovan Straumann® VeloDrill ™. Glavne prednosti so zmanjšana proizvodnja toplote, visoka stabilnost vrtanja in varčevanje s časom.

 

Keramični implantat Straumann® SNOW

Nov, visoko estetski keramični implantat Straumann SNOW ima kostno, apično-koničasto, dvodelno zasnovo za protetično prilagodljivost in priročno rokovanje. Za razliko od drugih vsadkov ima keramični priključni vijak, zaradi česar je prvi dvodelni zobni implantat popolnoma brez kovin in plastike. Na voljo je izključno pri Straumannu in dopolnjuje paleto implantatov keramičnih tkiv PURE. Skupaj s partnerjem Z-Systems, ki je razvil vsadek, skupina ponuja najširši nabor keramičnih implantatov, ki jih podpirajo digitalni delovni tokovi in biomaterialne rešitve.

 

Nov koncept zigomatskih implantatov

Kljub nedavnim predstavitvam ima Straumann popolno razvojno mrežo, ki vključuje najboljši zigomatični sistem, ki ga odlikujejo inovativni modeli implantatov in optimiziran portfelj protetike poleg celotnega nabora instrumentov. Zigomatični implantati se uporabljajo pri rehabilitaciji bolnikov s hudo maksilarno atrofijo in Straumannov pristop bo vključeval usposabljanje/izobraževanje, ki se bo izvajalo prek centrov odličnosti in mednarodnih ključnih mnenjskih voditeljev. Začetna sprostitev trga je načrtovana za leto 2020.

 

Številni dodatki k seriji rešitev za brezzobost

Na voljo so številne dopolnitve Straumannove palete rešitev za brezzobost, vključno s sistemom Straumann® Mini Implant za odstranljive prekate pri bolnikih z omejeno razpoložljivo kostjo. Straumann je prav tako delal na svojem portfelju protetičnih izdelkov in predstavlja vrsto novih komponent za portfelj vijakov, vključno z novimi modeli abutmentov in dodatkov. Poleg tega podjetje predstavlja široko paleto rešitev z vijačnimi kanali pod kotom, ki pokrivajo enojne/večzobne in brezzobe indikacije ter uporabo najaboljših samozapiralnih izvijačev v razredu.

 

 

ClearCorrect širi nasmehe v Evropi

Od zadnjega sejma IDS se je skupina s pridobitvijo ClearCorrect razširila tudi na področje ortodontije. Slednji razvija in proizvaja visoko kakovostne rešitve, preproste za uporabo, ki so transparentne, odstranljive, udobne, cenovno ugodne in se običajno uporabljajo za zdravljenje manjših do srednjih malokluzij. Njihova priljubljenost narašča hitro, število primerov pa se je leta 2018 povečalo za 61 %, predvsem zaradi ZDA. Skupina je v začetku letošnjega leta uspešno lansirala ClearCorrect v Braziliji, zdaj pa na sejmu IDS lansira še v Evropi, s svežim novim slogom blagovne znamke. Podjetje ClearCorrect je podprto s storitvijo za daljinsko spremljanje, ki uporablja tehnologijo pametnega telefona in umetno inteligenco, ki jo dobavlja partner skupine – Dental Monitoring.

 

 

DIGITALIZACIJA

 

Straumann® Virtuo Vivo™

Zanimiv nov skener Virtuo Vivo ponuja skeniranje z visoko hitrostjo, brez prahu, barvno skeniranje in zelo privlačno ceno. Je kompakten in je na voljo v prenosnih različicah in ima zelo majhen, lahek ročni del z odstranljivo avtoklavabilno konico, ki omogoča preprosto upravljanje in večje udobje pacientov.

 

3Shape TRIOS 4

Straumann ponuja tudi različico najnovejšega 3Shape TRIOS 4 intraoralnega skenerja s fluorescentno tehnologijo za identifikacijo površinskega kariesa in infrardečega skeniranja z ničelnim sevanjem za odkrivanje interproksimalnega kariesa. Ta skener odgovarja na potrebe najzahtevnejših kupcev za najsodobnejšo tehnologijo, ki je integrirana v validiran Straumannov potek dela.

 

Nov laboratorijski skener - Straumann® Virtuo Harmony ™

Straumannov najnovejši laboratorijski skener Virtuo Harmony je prav tako na ogled na sejmu IDS. Prinaša nove ravni v natančnosti, hitrosti, avtomatizaciji in produktivnosti v seriji Straumann® CARES in je popolnoma integriran v zmogljivo platformo DWOS CAD. Na voljo bo kasneje v tem letu.

 

Naslednja generacija 3D printanja

Straumannovi paleti opreme za 3D tiskanje so dodani novi tiskalniški, čistilni in sušilni stroji, ki se uporabljajo za izdelavo začasnih restavracij, delnih okvirov, opornikov, modelov, šablon za vrtanje itd. Materiali za nove stroje so na voljo v kapsulah/kartušah v prilagojenih paketih, s ciljem prihranka časa, zmanjševanja nereda in dodatnega udobja.

 

DenToGo - okus prihodnosti danes

Prvi del Straumannove® virtualne klinike DenToGo, je zbirka programskih rešitev z uporabo umetne inteligence in tehnologije pametnih telefonov/tablic v štirih aplikacijah. Prva oceni bolnikovo oralno situacijo pred zdravljenjem. V drugem delu so simulacije fotografij, kako bo bolnik izgledal med in po zdravljenju. Tretja spremlja napredek zdravljenja s poravnavo ClearCorrect na daljavo in četrta zagotovi redno spremljanje po zaključku zdravljenja, da se zagotovi stabilnost in prepreči ponovitev bolezni. Zadnji dve se lahko izvedeta na daljavo, brez obiska zobozdravnika. Poleg ortodontije bo DenToGo v prihodnosti uporabljal tudi preventivno in implantološko zobozdravstvo.

 

Preventivno zobozdravstvo

V letu 2018 je Straumann začel s pilotnim projektom inovativnih izdelkov v treh evropskih državah, vključno z Nemčijo, da bi vstopil na področje preventivne stomatologije. Izdelki vključujejo: digitalno diagnostiko za odkrivanje zgodnjega kariesa, biomateriale za remineralizacijo in regeneracijo sklenine, rešitve za odkrivanje in zdravljenje parodontitisa in periimplantitisa, digitalno in in vitro diagnostiko za odkrivanje perimimplantitisa in vnetja ter učinkovito nekirurško zdravljenje, vključno s čiščenjem, odstranjevanjem biofilma, protivnetnimi in regenerativnimi rešitvami.

 

Skupina Straumann Group (SIX: STMN) je na svetovni ravni vodilna na področju zdravljenja brezzobosti in ortodontskih rešitev, ki obnavljajo nasmehe in samozavest. Združuje globalne in mednarodne blagovne znamke, ki se zavzemajo za odličnost, inovativnost in kakovost v nadomeščanju in popravljanju zob ter v digitalnem zobozdravstvu. Skupina Straumann Group tako združuje podjetja, kot so: Straumann, Neodent, Medentika, ClearCorrect, Dental Wings in druga podjetja, ki so v njihovem celotnem ali delnem lastništvu.

V sodelovanju z vodilnimi klinikami, inštituti in univerzami, skupina Straumann Group raziskuje, razvija, izdeluje in dobavlja zobne vsadke, instrumente, protetiko CADCAM, biomateriale in digitalne rešitve za zamenjavo in obnovo zob ali za preprečevanje izgube zob.

Skupina Straumann s sedežem v Baslu, v Švici, trenutno zaposluje približno 5700 ljudi po vsem svetu. Njihovi izdelki, rešitve in storitve so na voljo v več kot 100 državah preko širokega omrežja distribucijskih odvisnih družb in partnerjev.