Predstavniki preživelih žrtev genocida obiskali IFIMES

OddajInštitut IFIMES, dne 2015-11-25 ob 17:19:01

SPOROČILO ZA JAVNOST

Predstavniki preživelih žrtev genocida obiskale IFIMES

 

LJUBLJANA, 13. november 2015 – Direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMESmag. Zijad Bećirović in podpredsednik Svetovalnega odbora inštituta prof.dr. Ernest Petrič sta danes sprejela Muniro Subašić, predsednico Združenja Gibanje „Mater enklav Srebrenica in Žepa“ in Murata Tahirovića, predsednika Združenja žrtev in prič genocida. 

 

Mednarodni inštitut IFIMESstalno spremlja in analizira dogajanja v zvezi z težkimi kršitvami mednarodnega humanitarnega prava, še posebej na območju nekdanje Jugoslavije. IFIMES je podpiral in bo podpiral mednarodne in nacionalne pravosodne organe pri preganjanju vseh storjenih zločinov na področju bivše skupne države, prav tako pa bo še naprej podpiral žrtve, ki si prizadevajo za implementacijo mednarodnih pravnih norm, ki se nanašajo na pravice žrtev.

 

Tudi tokrat je bila v pogovoru izražena podpora delu ICTY in Rezidualnega mehanizma kot pravnega naslednika ICTY, poudarjena pa je bila tudi skupna želja, da se njuno delo nadaljuje in dokonča v skladu z najvišjimi mednarodnimi pravnimi standardi. Pri tem naj se izogne dodatnim nenačelnim akcijam in odločitvam, ki so zabeležile konec dela tega mednarodnega sodišča. Prav tako je pomembno, da ICTY nadaljuje s svojim delom v Sarajevu po letu 2017, še posebej na tistih predmetih, ki jih je ICTY že odobril in označil po Rimskih pravilih in s katerimi je že seznanjeno  Tožilstvo BiH, vendar se postopki še niso začeli.

 

Sogovorniki so se pogovarjali tudi o podpori strukturnemu dialogu v okviru sodnega sistema v BiH, ki se vodi pod okriljem mednarodne skupnosti in ki poudarja potrebo, da se pregon vojnih zločinov v BiH pospeši. S tem v zvezi je potrebna hitra sprememba dosedanje tim. Državne strategije za pregon vojnih zločincev v BiH s pomočjo mednarodne skupnosti in ICTY.

 

Prof.dr. Ernest Petrič, aktualni član in nekdanji predsednik Mednarodne pravne komisije OZN (ILC) ter do nedavnega tudi predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, je izrazil podporo naporom, da se pride do resnice, pravičnosti in posledično do sprave v BiH in regiji. K temu bi še dodatno prispevalo nadaljevanje dela ICTY po letu 2017, še posebej na tistih področjih, ki jih je sodišče že označilo na podlagi smernic iz Rima. 

 

Ljubljana, 13. november 2015                  

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Inštitut IFIMES
Inštitut IFIMES
Objavil/a 2015-11-25 17:19:01 (Nov 25, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Predstavniki preživelih žrtev genocida obiskali IFIMES - Ifimes

 

ZADNJE OBJAVE
Direktor IFIMES-a na okrogli mizi o nagradi Saharov za svobodo misli 2015 - See more at: http://www.
Vzponi in padci mednacionalne politike ob dvajsetletnici Daytona
Mednarodna konferenca: Daytonski mirovni sporazum - 20 let pozneje
Razprava: Begunci, migranti in Evropa
Predstavniki preživelih žrtev genocida obiskali IFIMES
Predavanje Zorana Zaeva: »Resnica o Makedoniji«
IŠČI PO ARHIVU
maj 2019
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj