Članek
KRUHA IN IGER
Objavljeno Apr 29, 2016

big-brother

Vsako jutro (ali opoldan ali popoldan), ko se zbudim, imam svoj ritual, na katerega komaj čakam že zvečer (ali sredi noči), ko se odpravljam spat.

Velika skodelica kave, nekaj cigaret, na televiziji Odmevi z zamikom in prebiranje novic na internetu.

Vem, da si ne bi smela dovoliti, da bedarije o katerih bom pisala v nadaljevanju zasedajo moje možgane, ampak moji možgani imajo svojo voljo. Se pa tolažim, da si nisem kriva sama, pač pa opravilo, kot je pomivanje posode, ko so (možgani) še posebej podvrženi pritiskom.

Torej...

Med tem svetim jutranjim obredom, med katerim, mimogrede, me ni za ostali svet, me zelo zelo zelo zmotijo "bleščeči" naslovi o dogajanju v hiši Big Brother. V časopisih, socialnih omrežjih, povsod. In kljub temu, da ne gledam BB, dobro vem kdo ali kaj je mirela. Pa še kakšnih pet imen bi znala naštet.

Mirela je kurba, prasica, krava, vse samo človek ne. Ne vem, ampak meni se zdi, da je za to mirelo bolje, da ostane za vedno v hiši bb. Ker ne vem, če bo preživela cunami realnosti, ki jo čaka zunaj. Če je ne bo kdo ubil, se bo pa sama. Jaz tega ne bi preživela. No, se pa tudi v takšno neumnost, kot je bb, ne bi spustila. Ampak, ni bistvo tega zapisa mirela. O njej je že tako ali tako preveč napisanega.

Sprašujem se, kakšen psiholog je psiholog, ki dela oziroma je zaposlen pri televizijskih hišah, ki ustvarjajo resničnostne šove a la bb? Ali ni psiholog neke vrste zdravnik? Zdravnik za dušo, duha? In če je temu tako, kako lahko zavestno in hote pošlje določen profil človeka v resničnostni šov, vedoč, da se tam lahko zlomi, da mu na dan privrejo takšne in drugačne skrite in malo manj skrite osebnostne lastnosti in stanja, kot so agresija, depresija, labilnost, melanholija, paranoja,...?

Ne razumem. Je to etično? To je absurd! Takšnim "psihologom" bi odvzela naziv psiholog. Saj razumem, vsi moramo jesti in vsi delamo za in zaradi denarja. Vendar naj bi delovali tako, da ne škodimo drugim. In razumem tudi to, da so se tisti dripci sami odločili za sodelovanje v takšni neumnosti, za petnajst minut slave.

Ampak vseeno, psihologi naj bi pa le bili psihologi. Z višjimi, ali vsaj jasno začrtanimi, moralnimi in etičnimi načeli. Naj bo tam, pripravljen priskočiti na pomoč, ko je to potrebno, nikakor pa ne bi smel sodelovati pri izbiri kandidatov. Ker je, kar se mene tiče, s tem sostorilec pri morebitnem uničenem življenju.

Kot tisti, ki pri ropu drži vrečo.

In kaj za boga milega je z vami ljudje, da to sploh gledate in se potem kregate, komentirate in, jao bože, glasujete??? Svoj denar zapravljate za enega večjih primitivizmov in potem še obsojate.

Meni res nič ni jasno.