Helena .

Prijatelji (8)
I K A
Barbara Kolmanič
Ljuba Rebolj
Lara Arh
Vidovič Ferk Sandra
Mike 1968
Dajana Babič
Spremljevalci (10)
I K A
Sporf _
Liza Whiteapple
Kostin Mozeg
Naprimer Janez
Lara Arh
Mike 1968
Dajana Babič

Kategorija: zgodbiranje

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Klobasanje klobas (oz. umetnosti)
Napisala je pesem
Na J/jupitru živijo orli
Senca ponikalnica
Nesmisli od zadaj naprej (3.)
Pečene hrenovke na žaru
(pre)prosto
Ena podgana, dve podgani, tri podgane ... kup podgan!
Nasmeh, prosim!
V čem je smisel krompirja ali Kratek pregled problema eksistence
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

(pre)prosto

Helena .
21.06.2015 14:16 (Jun 21, 2015)

Koliko je pravzaprav neba in ali so vse ostalo res drevesa?

 

Sedela je pred hišo na plastičnem stolu in noge raztegovala do roba mize. V roki je imela knjigo in se pretvarjala, da bere, čeprav je že lep čas zgolj zrla v črke in ob tem premlevala melodije, ki so ji krožile po ušesih. Nekaj veličastnega je bilo v tistem sedenju, čeprav se ja takrat zdelo vse prej kot to. Mačka se ji je zaletavala ob noge stola, ker je ni hotela vzeti v naročje.

 

Resnično, najbolj modre stvari so preproste!

 

Zgodba je govorila vilinki, ki to sploh ni bila. O dečku in deklici, ki sta želela iz mesta in najti kraj, kjer bi lahko bila cela. O vilincih, ki so spremljali dekle, ki to ni bilo, do kraja, kjer je deklica iz mesta našla svojo krono. Deček je medtem zašel. Izgubil se je v jarkih in se zaljubil v vilinko, ki to ni bila. To je zgodba, ki jo je prebrala davno nekoč, ko je še znala pasti v drug svet in postati tih opazovalec tujih življenj. Koliko neba je še ostalo od takrat, je bilo zdaj edino vpr

Na robu

Helena .
28.03.2015 16:08 (Mar 28, 2015)

Našla sem klop na robu gozda. S pogledom na njive in novo zaplato dreves. Na drugi strani so se sprehajale srne in srnjaki. Ujela sem nekaj njihovih pogledov, potem so zbežali nazaj v gozd.

 

Počasi sem dihala zrak, težek od cvetnega prahu. Nekaj je v zraku, sem se nasmehnila in pustila, da mi veke prekrijejo oči. Hotela sem slediti zvokom, ki so plavali nad mano. Šumenje golih vej se je bojevalo s kriki otrok izpred šole in brnenjem avtomobilov. Ujela sem odmev ptičjega žrvgolenja in lastnega vzdiha. Misli so mi nepretrgano tekle na prste in noge, ki sem jih stegnila proti nebu. Če sem si obraz prekrila z rokami, sem si lahko predstavljala gola mezinca, ki se igrata z oblaki.

 

Nekaj sem iskala. Mogoče večji odmerek svetlobe. Ali čas. Pesmi sem pustila ležati na nepostlani postelji. Besede so bile neuporabne. Še stavki so se odpovedali vejicam in se prelili v slike. Cipresa in teta, ki mi govori o kolesih. Novo kolo bi potrebovala.

 

Cela veriga neznancev, ki mi razlaga jazz in blue

V iskanju (od zgornjega vretenca, preko vdolbine do gležnjev)

Helena .
07.03.2015 16:33 (Mar 07, 2015)

Izdalo ga bo premikanje čeljusti. Glasno hrskanje in krajšanje že prekratkih stavkov. Nemirno je zrl v posteljo, v kateri je ležala. Omogočil si je distanco, neprekinjeno bi jo lahko gledal do naslednjega petka. Potem bi prišla znova, mu vzela dih in pol ter obležala. Nič več od tega ni zmogel. Ni je mogel pogledati v oči, ko je s prsti grabila za njegovimi lasmi. Lažje je biti mrtev, se ne srečevati vsako jutro s sveže skuhano kavo in nekaj bežnimi besedami. Raje jo je od zadaj. Da je imel prostor, da se je lahko razkomotil v svojem vesolju in misli neovirano spravil na platna.

 

Tokrat jo je samo gledal, kako leži raztegnjena, s trebuhom na blazinah, ob tem pa ima usta razprta v skremžen O. Kot bi hotela nekaj pojesti, se zadaviti. Mogoče jo je zadavil, mogoče jo je dušil, mogoče bo naslednjič umrla. Dolgo ne bo vzdržala, toliko je že vedel. Prej ali slej bo opazila zbirke zamaškov po predalih in svoje slike, zalepljene v omarici za antidepresivi. Potem bo javkala kot stara mačka.

reduciranje dejstev

Helena .
15.02.2015 16:31 (Feb 15, 2015)

Zvoni, ne da bi kdo odprl vrata. Na stopnicah se zasliši podrsavanje copatov, zunaj se neprekinjeno topi sneg. Dogodki si sledijo eden za drugim, ljudje brezsramno opazujejo dogajanje. Imajo pravico opazovalca, nekaznovano lahko na okna lepijo izrezke iz časopisov in si barvajo stene. Svet ostane nem. Neke besede se objestno držijo postelj, a vzdihi ostanejo neizrečeni. Neizkušeni posnemovalci se medtem igrajo s tihimi šepeti, ki se vsake toliko zaslišijo iz radiatorjev. Videti je, da je obstalo. Gibi neprekinjeno nadaljujejo dihanje, ceste se ne zmenijo za ovinke, ki jo poskušajo ustaviti. Ne morejo se odločiti, če bi tekli, ali raje gonili sobno kolo. V mirovanju še ni bilo nikdar toliko gibanja. Živali žvečijo travo, peristaltika deluje. Svet nevede postane mehanizirano mežikanje.

 

Zgodilo se je, ker je nehal obstajati. Odločitve je preložil na zvonjenje pred vrati in vdihnil rahlo migotanje prahu. Sova na omari je buljila v njegove kratke lase in mu vzela vso voljo do življenja.

O dejstvih v odmevih nastanka (Maja V.)

Helena .
14.01.2015 19:29 (Jan 14, 2015)

Zate

 

To je nekaj takega kot pismo. Verjetno ni pravo pismo, ker nima naslovnika. Vsaj ne tistega, v navadnem smislu besede.

Pišem ga sama sebi in hkrati zate, ki ljubiš Zeleno. Pišem odmev tvojega nastanka. In odmevi so zapacani, premaknjeni iz osnovnih tonov in zameglejo postavljeni nazaj. Krožijo, se prelivajo in hkrati dajejo občutek celovitosti. Šele odmev naredi zvok popoln. Nič ni jasno, če ni za tem zabrisane sence.

 

Jaz pa nimam podlage. Sem samo nekaj črk, zapisanih čez ekran. Za tem ni ničesar, kar bi bilo resnično. Ničesar, kar bi se dalo oprijeti ali še bolje - objeti. In ti si prav tak. Tvoja zelena je majhna packa v vesolju, ki izgine takoj, ko je nihče ne gleda.  Si moja slika sveta, ki pa nemočno obvisi, ko jo odložim na stran. To hočem povedati - odlagam te na stran. Jaz nimam podlage in nič ne more obstajati brez podlage. Ni čustva, če ni človeka, kamor ga lahko položiš. Lahko se dava v črke.  Tam sva najlepša. Če kaj takega, kot je najlepše sploh obstaja … Pa tud

O Goghovi Zvedni noči in zeleni med razdaljami (Maja IV.)

Helena .
06.01.2015 21:12 (Jan 06, 2015)

Strah me je bi si morala obesiti okoli vratu. Tako bi vedeli, da nima smisla - z menoj hoditi na čaj ali mi slačiti obleke. Ne bo me tukaj, prav je imel. Medtem ko mi bo meril gole noge in iskal njihov konec, bom pobegnila. Nekam globje, levo od Tukaj. Mogoče bi zato morala izginiti - tako, za-res. Kot se dostojno izgine, brez besed, kovčka in pozabljenih romanov. Slike bi se sežgale, prah bi se skril pod omare, beležnice bi se utopile v kadeh. Čaj bi pil z drugo in ugotovil, da so krajše noge enostavnejše za razumevanje. Ampak za pravi pobeg rabiš pogum. Pozabljeno Aristotelovo vrlino, ki so jo obredno zažgali v križarskih vojnah. Zato se je lažje samo pokriti s tono šalov in se počasi dušiti tam spodaj. Spodaj? Strah je pojedel tudi smeri. In to je dobro. Če je smeri preveč, je zmešnjava.

 

Na začetku je bil njegov dih. Lepil mi je kožo in lase vrtel v Goghovo Zvezdno noč. Bila je svetloba in bilo je dobro.

 

"Si dobro?"

"Dobro?"

 

"Ljubka si, ko si zmedena."

 Moj nasmeh in velikans

O mrzlem čaju in snegu ob koncu decembra (Maja III.)

Helena .
30.12.2014 14:05 (Dec 30, 2014)

"Čaj je prevroč. Lahko dobim kozarec vode?"

"Prevroč čaj? Za mrzle prste je super."

"Ja, zate … ki bereš sredi zime na trgu. Kdo še to počne?"

"Hmm … mogoče se še kdo najde … kak depresivec, ki hoče umreti."

"Umreti hočeš?"

"Ne, samo včasih pomislim, koliko je ljudi, ki jim je življenje odveč. Veliko jih je, kajne?"

"Ogromno. Ampak veliko je tudi takih, ki umirajo, pa jim to ni ravno v veselje. Veš-"

"Umirajo? A ne umiramo vsi?"

"Ahh … spet si šla predaleč."

"Hehe … kot vedno."

 

 

"Slišal sem, da bo naslednji teden snežilo."

"Aja? Že decembra? Kako pa to?"

"Tako so rekli."

 

 

"Vreme te ne zanima, kaj?"

"Seveda me. Izjemno je zanimivo … samo težko je reči kaj o vremenu. Je, kar je. Ni izbire."

"Ja."

 

 

"Zakaj mora biti vedno kakšna izbira? Ne bi bilo lažje, če bi lahko vse napovedali vremenoslovci?"

 

 

"Izbira je najlepša utvara, ki jih imamo. Zakaj bi se ji odrekel?"

"Ker je utvara."

"Si ti utvara?"

"Kako to misliš?"

"So tvoje misli utvara?"

"Ne …"

"So tvoje odločitve utvara?"

"Ka

O čakanju na preštete knjige (Maja II.)

Helena .
17.12.2014 17:02 (Dec 17, 2014)

Včasih čakam, da bo nekaj prišlo. Včasih tudi pride. Po navadi je to kaka muha ali piš vetra. Odvisno kje sedim. Trenutno sem v parku in berem eno od knjig, ki jih imam na seznamu. Počasi listam strani in se nevede mrščim. Vem, da se mrščim, le da se tega ne zavedam. Hecna reč. Če se tako pogledam od daleč, jasno vidim svoje nagrbančeno čelo, ampak čela nikakor ne morem zgladiti. Tako da je videti še bolj hecno. Nekaj sekund se mučim in izraz na obrazu skače iz ene oblike v drugo … potem za trenutek pogledam vstran in spet je tukaj - moje nagrbančeno čelo.

 

Včasih celo kdo pride mimo. Kak star gospod s psom ali gospa, ki čaka moža, da pride iz knjižnice. Na skrivaj občudujem stare moške, ki se sami sprehajajo po knjižnicah in zbrano preštevajo knjige. Vem, da jih štejejo, četudi se pretvarjajo, da berejo naslove. Potem eden od njih napiše pesniško zbirko in jo ves ponosen podari prijateljem. "To je že dvanajsta po vrsti." In drugi: "Jaz pa jih imam že šestnajst!" Knjižnica mora to za

O zaznavanju jabolka in obstoju zdravnika (Maja I.)

Helena .
14.12.2014 16:28 (Dec 14, 2014)

Biti nekaj več, kot si, je lahko včasih najlažja stvar na svetu. Vsi smo več od sebe. Ker jaz je le majhen, zgoščen skupek, ki se razliva čez stole, mize, omare, lake za nohte, robčke, koše … smeti.

Imam se za več od smeti. Imam se za več od tebe in njega in onega in nečesa tako tujega, da ga ne morem niti videti. Imam se za več od niča. Biti, je biti zaznan. Zame ni drevesa, če ga ne vidim in ni njega, če ga ne vidim (ne vidim te!) in ni mene, če se ne zaznavam. Zaznavam se. Ves čas skrbno pazim, da mi kak del ne uide. In kopičim. Čez krhke misli lepim kolaže juter, večerov, viskijev, kav in cigaret, ki jih nisem nikoli pokadila. Ime mi je Maja. Živim tako, da se zaznavam. In če zaprem oči … včasih vidim zgodbo.

 

Biti je nekaj več od mene. Biti je težka beseda, tako težka, da jo je gravitacija že zdavnaj zložila, stisnila pod vsak majhen svinčnik. Biti ne moreš čutiti. Bit je hrapava in svilnata. Je občutek pod prsti, ko ti blazinice pobesnijo in napolnijo sobo. Ogledalo me gleda. T

(premetavanja)

Helena .
07.12.2014 13:08 (Dec 07, 2014)

solze kri krvave solze bolečina ljubezen krila svoboda solze krvave solze trnje vrtnice rdeča rdeča rdeča bolečina hrepenenje bol bol bolečina želja kletka svoboda ptica pesem zgodba beseda solza krvava solza bolečina

 

Iz klišejev se ne da narediti ničesar. Čisto nič ti ne pomaga, če so vse te besede zažrte vate in jih moraš napisati, da bi se nehalo, končalo, premaknilo naprej, vseeno kam, naprej pač …

Vse bo ostalo samo v tvoji glavi.

Mogoče se bo malo premetalo, našel boš kako izgubljeno pesem, jo malo bolj dostojno zapisal, zavzdihnil in ponavljal naprej. Solza bolečina krila ljubezen. Ne znam jokati.

Jokala nisem že od zadnjega napada vročine. Takrat vedno jočem. Črti, ki potuje skozi moje misli, grozi trk. Ob mejo, ob ograjo, ob nekaj, česar ne znam definirati in se vedno izmika. Vsi bazeni imajo rob, bazen ni nikoli morje. Nekako tako gre. Meja, slutnja trka in jok.

Pa se iz klišejev ne da narediti ničesar. Niti iz sanj. Vse bo ostalo v moji glavi. Zakaj se pretvarjamo, da l

(333 besed)

Helena .
02.12.2014 20:40 (Dec 02, 2014)

Če čakaš, da se prazna stran napolni, nikoli ne nastane nič. Nič pa je tisto, česar se z vso silo otepamo. Zato sedimo. Tipkamo in občasno napišemo kakšno besedo. Besedo v pravem pomenu, ne tiste nametane v črke, ki jih zna vsak prebrati. Besede, ki plavajo malo višje … se na rahlo dotikajo vseh gigabajtov spomina in so z vijolično vrvico pripete na ljudi.

Nekdo se je vprašal, kaj je smisel. Nek drug je bil še bolj neumen in vztrajal, da ne ve, kaj je smisel človeka. Nihče ni vprašal, kaj je človek. Ker je to jasno. Razsvetljeno. Tako močno, da nihče ne vidi ničesar v vsej svetlobi, ki neusmiljeno tolče po tipkovnicah.

Razsvetljeno je tisto, kar je nevidno. Kar sveti tako ravno, gladko in prozorno, da se vanj zaleti vsaka muha. Na steklu se lahko urežeš. Na steklu ti lahko zdrsne in si polomiš vse nožice. Zakličeš: Vse je razsvetljeno! Nisem kriva. Steklo je. Bilo je tam. Iskala sem ga. Iskala sem človeka z lučjo pri belem dnevu. Tega se ne dela. Vsi vedo, da je bela zahrbtna barva.

Oglasi

Najugodnejše geodetske storitve, storitve izvajamo po celotnem območju slovenije pooblaščeni geodet marjan ocepek, več informacij na www.moj-geodet.si ali na 031/217-713, ali na marjan.ocepek@gmail ali na info@moj-geodet.si #geodetskestoritveocepek #geodetocepek #mojgeodet #najugodengeodet #geodetdomzale #geodettrzin

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

vsak problem, ki ga občutimo, je posledica porušenega ravnovesja v nas samih. negativne misli in čustva, kot so žalost, jeza, strah,sram, krivda, zavist, ljubosumnost, občutek nemoči, nizka samopodoba in podobno, sprožajo v nas neprimerne odzive na zunanje okoliščine. tako lahko odreagiramo pretirano čustveno ali povsem hladno, arogantno in agresivno. lahko se povsem umaknemo in se ne znamo postaviti zase, drugič spet se pretirano in nerazumno izpostavljamo tveganju in kljubujemo brez pravega razloga. do sebe in drugih smo pretirano kritični, perfekcionizem nas duši, nikoli nismo res zadovoljni z doseženim. težko prepoznamo ali se soočimo z realnostjo in živimo v iluzijah, ali pa življenje dojemamo kot težko in depresivno. počutimo se ogroženo ali smo povsem apatični. zato pogosto podležemo predsodkom in smo netolerantni do ljudi, ki mislijo drugače, v najbolj skrajni obliki se to izraža kot fanatizem. v astrologiji so negativna čustvena stanja opisana z medsebojnimi vplivi različnih planetov v osebnem horoskopu, ki je v bistvu energijski zemljevid osebe. v energijski astrologiji energijsko anatomijo opisuje 7 telesnih čaker, ki so razporejene vzdolž hrbtenice, glavnega telesnega meridiana, in 3 izventelesne čakre vnašem eteričnem telesu. njihova naloga je, da zagotavljajo dovajanje energije za nemoteno delovanje vitalnih funkcij in telesnih organov, s katerimi so povezani in nemoten pretok energije po telesu. energijska astrologija človeka obravnava celostno, kot duhovno, čustveno, mentalno in telesno bitje, ki živi povezan z drugimi v socialni mreži – torej tudi kot socialno bitje. če se na kateremkoli področju življenja soočamo s težavami, ki jih ne zmoremo obvladovati, to kaže na energijsko neravnovesje v nas samih.   več informacij: http://astrohealing.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj