Članek
V čem je smisel krompirja ali Kratek pregled problema eksistence
Objavljeno Sep 05, 2015

Vse je v krompirju.

 

Krompir se sadi spomladi in koplje v začetku jeseni. Lahko ga olupiš, spečeš, narežeš na koščke, speštaš. Je zelo užiten, če je pripravljen na pravi način in zato je tudi popularna priloga v teh koncih. Sploh pražen. S čebulo.

Je tudi pomembna tema pogovorov na kmetih. Kako pa je kaj letos s krompirjem? Ste ga že kopali? Da, to leto je izjemno debel. In ne zgrešimo veliko, če rečemo … da se vse začne in konča ravno pri krompirju.

 

Leto je dobro, če je veliko krompirja.

Če ga ni, je problem. Kaj bomo jedli?

In če ga res huuudoo ni, je treba iti drugam.

Vam rečem, vsi ti begunci okoli so tukaj samo zato, ker tam, od koder so, nimajo krompirja!

In roko na srce, mi ga imamo dovolj. Sploh z vsemi temi kmetijsko pospeševalnimi idejami, zakoni in subvencijami preljube Evropske unije.

Tako je to … Prišli so po naš krompir.

Skromna ideja - vsak, ki ga ima, naj ga kak kilogram postavi pred vrata in bodo šli mirno mimo.

 

No, tukaj pa se zgodba s krompirjem seveda še ne konča. Smo že ugotovili, da ga imamo veliko. Ampak … je tukaj še problem - zelo zahrbtno se vmes skrivajo tudi gnili. Dobro, gnile se da zavohati (nič kaj prijetno), težava so luknjičasti. Včasih je v njih samo kakšna luknjica, ki pa se vleče po vsej sredici. In potem režeš in režeš in poskušaš dobiti za kak košček užitnega. (Na koncu se ponavadi izkaže, da je samo za kak pomfrit.) Ta drugi pa skrivajo cele jame. Z ene strani je lepo zaobljen, z druge so Škocjanske. In če ga ne obrneš, ko mečeš v gajbice, ta z luftom nafilan krompir pristane med nič hudega sluteč pošteno polnjenimi. In zato se učimo - preden daš v usta, lepo obrni in poglej in spet obrni in poglej, če pa še nisi čisto prepričan … še enkrat obrni. Od spodaj se da marsikaj videti.

Skromna ideja2 - če že dajemo beguncem krompir, prej preverimo, če ga sploh kaj je. Da ne bodo potem prišli še enkrat.

 

Tako je to. Vse je v krompirju. Če si tam, kjer raste, je dobro, če si pa tem, kjer ga ni, pa … se je mogoče bolje specializirati za kak grah.

 

In da bomo do krompirja čisto pošteni … se vmes najde tudi kak tak. Če ga ne iščeš, ga najdeš, ali kako pravijo …

(Pravijo sicer tudi, da če ga spet pošteno obrnemo okoli, gre za moška jajčka. Ampak dobro, stvar je podobna.)