Delite.

OddajHelena ., dne 2015-01-29 ob 12:55:41

Delite, ljudje! Delite in se množite!

 

Ja, saj poznate tisto čudovito reklo, deli in nazaj boš prejel dvakrat toliko. In še nekaj takih, v smislu - sreča se množi, če se jo deli … in druge, tako prikupne rime. Se lepo sliši, kajne? Spevno in verjetno dejansko deluje. Vsaj pri sreči in vsaj pri večini ljudi. Na tem principu delujejo vse dobrodelne organizacije. Deli in dobil boš povrnjeno - vsaj v obliki dobrega občutka. (Pustimo sedaj ob strani vse tiste teorije, ki trdijo, da dobiš dejansko povrnjeno v denarnem znesku - ker je Vesolje tako narejeno.)

In to ljudje potrebujemo (spet - ostanimo pri povprečni večini) - potrebujemo dober občutek, da smo pomagali. Pa naj to razlagamo s psihološkim egoizmom, da delimo zgolj zaradi lastnega dobrega občutka ali dejansko zato, ker nam je mar. A to zdaj niti ni tako pomembno, v vsakem primeru je tukaj ideja - dobili bomo povrnjeno. Deli in dobil boš še več oz. vsaj toliko.

 

Zadnje čase (ah no, že kar lep čas) pa se nam na ekrane lepi še nek drug deli. Po navadi tiči nekje spodaj in se nam ljubko nasmiha. Preskrolaš članek, vse tam napisano je super - sploh če piše o univerzalnih nasvetih za srečo … in naenkrat začutiš dolžnost, da moraš te vsemogočne resnice deliti naprej. Deli. Deli s prijatelji (na facebooku), deli s sledilci (na blogu), deli z neznanci na bog-si-ga-vedi kakšnih portalih. Klikneš, napišeš svoj super-izvirni komentar "To vam bo spremenilo življenje!" in deliš. Tako. Ravnokar si jim pomagal do novega razsvetljenja. Ni sicer tako globokega občutka kot pri doniranju 5 evrov za Karitas, je pa dober približek. Če to dolžnost opraviš večkrat na dan, še toliko bolje. Pomagaš spreminjati svet! Ideje, ki neprestano krožijo po tem brezžičnem svetu, zaradi tebe krožijo še hitreje. Naekrat je vsem jasno, kako shujšati v nekaj tednih, katera zelenjava je najboljša za krvni obtok, kako premagati depresijo brez tako-cenjenih tabletk. Deli in svet bo rešen! Informacije tečejo kot pošastna reka, ki se nima namena ustaviti. Če se pa ne ustavi, verjetno steče mimo nas. Deli-objavo našega kolega bomo preleteli in napadli drugo. Mogoče si bomo zapomnili kakšno misel in jo potem dodali v svoj kolaž Moja-predstava-o-svetu.

 

In da ne bomo nesramni do najpomembnejše deli-misli, moramo omeniti še: Deli in vladaj. Divide et impera za tiste bolj intelektualno razpoložene. Glede na prejšnje uporabitve glagola deli, dobi verjetno brezštevilne pomene …

 

delíti  -ím nedov. ( í) 1. iz celote delati, napravljati dele

 

Pa saj ni važno, kajne? Delite.

(Delete.)

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
7
Lara Arh
1
Feb 03, 2015
ha, ha, ha! :) Odlična... Glasserjeva teorija pa, vse kar človek naredi, naredi izključno za svojo dobrobit ;) Tudi, ko se mnogokrat delijo gluposti... Sicer je pa glupost veeeeedno relativna reč. To, kar je glupo meni, je lahko nekomu modrost dneva - na srečo!!! :) :) :) Deli in boš RAZdeljen :) :) :)
#7
Helena .
0
Jan 29, 2015
... in kako težko je do-ločiti katera interpretacija je resnica ...
#6
P. J.
0
Jan 29, 2015
Kako mora biti sele tezko o-pre-deliti te interpretacije v razmerju do resnice. :-P
#5
Helena .
0
Jan 29, 2015
... sploh če dopuščajo toliko možnih interpretacij ... :)
#4
Zlobni
1
Jan 29, 2015
Tudi jaz se ne zmrdujem, nad kratkimi a učinkovitimi (reki, citati, aforizmi .....), saj so najžlahtnejši deli komunikacije :-)
#3
Helena .
0
Jan 29, 2015
Upam samo, da ne bo šlo komu v nos, da si toliko "citatov" izposojam ... ;)
#2
naprimer Janez
0
Jan 29, 2015
"Mogoče si bomo zapomnili kakšno misel in jo potem dodali v svoj kolaž Moja-predstava-o-svetu."

Hihi ... so true.

Dober zaključek.

#1
Helena .
Helena .
Objavil/a 2015-01-29 12:55:41 (Jan 29, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Klobasanje klobas (oz. umetnosti)
V lovor in nazaj
Izgubljena prtljaga
V čem je smisel krompirja ali Kratek pregled problema eksistence
Nasmeh, prosim!
Obala
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
september 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj