Članek

Pihalni orkester glasbene šole Ravne na Koroškem

Orkester
Objavljeno May 13, 2016

Pihalni orkester glasbene šole Ravne na Koroškem je bil ustanovljenv šolskem letu 1977/78. Triindvajset let ga je vodil Ivan Gradišek, sedaj pa mu dirigira Gregor Kovačič.

Potrebe pihalnih orkestrov v regiji in razvoj šole so narekovali njegov hitri razvoj. Iz njega je izšlo mnogo odličnih glasbenikov, ki danes delujejo kot pedagogi v glasbenih šolah in igrajo v profesionalnih orkestrih. Poleg nastopanja po vsej koroški regiji in na avstrijskem Koroškem je njegovo delo zaznamovalo prvo mesto na tekmovanju leta 1984 v Mariboru.

S koncertom leta 2005 v veliki dvorani Slovenske filharmonije je navdušil poslušalce in strokovno javnost. V letu 2007 je v Žalcu na 27. Tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije v 4. skupini prejel zlato medaljo s pohvalo. V istem letu je gostoval na priznanem festivalu FIMU v Belfortu (Francija) in v dvorani Union v okviru Festivala Lent v Mariboru. Leta 2008 je na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garda (Italija) dosegel tretje mesto v svoji kategoriji.

V letu 2011 je orkester nastopil v koncertnem programu državnega tekmovanja mladinskih pihalnih orkestrov v Bärnbachu (Avstrija). Istega leta se je udeležil tudi 1. mladinskega tekmovanja Slovenije v Ljubljani in v svoji kategoriji prejel prvo nagrado s pohvalo.

Gregor Kovačič

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #RavneNaKoroškem