Članek

Pihalni orkester Alples Železniki

O nas
Objavljeno May 13, 2016

Pihalni orkester Alples Železniki je bil ustanovljen v začetku leta 1979. Prvotna zamisel o ustanovitvi delavske godbe se ni uresničila, zato je bil za igranje v orkestru objavljen razpis na osnovni šoli v Železnikih. Prvi člani orkestra so bili otroci, stari med 9 in 15 let. Bili so brez glasbene izobrazbe, a so že po slabem letu dni vaj imeli svoj prvi nastop. Učil in vodil jih je prof. Dragiša Mišković, pomagal pa mu je Janez Benedik, ki je učil in vodil skupino klarinetov.

Tik pred praznovanjem 15-letnice so zaradi bolezni izgubili prvega dirigenta in kapelnika prof. Miškovića. Vodenje orkestra je prevzel njegov učenec Damjan Tomažin, ki ga je uspešno vodil do leta 2006. Približno eno leto ga je vodil Tilen Freyer Majaron, profesor roga, od maja 2007 pa ga vodi Martin Pustinek.

Letno imajo okoli 25 nastopov. Sodelujejo na gasilskih praznovanjih, kulturno-etnoloških prireditvah ter na drugih prireditvah in svečanostih v občini in izven nje. Nekateri nastopi so tradicionalni. Mednje spadajo prvomajska budnica, koncert za osnovnošolce, sodelovanje na Čipkarskih dnevih v Železnikih in Dnevu teric v Davči ter samostojni božično-novoletni koncert. Že nekajkrat so gostovali v Italiji, Srbiji na Madžarskem in na Hrvaškem, udeležili so se otvoritvene povorke Oktoberfesta v Münchnu in obiskali Dunaj. Mnoge njihove nastope spremljajo mažoretke Mažoretnega društva Železniki.

Ob 20-letnici orkestra so posneli prvo kaseto in zgoščenko, leta 2004 pa so ob praznovanju 25. obletnice predstavili drugo zgoščenko z naslovom Selška dolina in izdali bilten Naših 25 let. Ob tem jubileju so za svoje delovanje prejeli plaketo občine Železniki.

V letu 2009 je orkester praznoval 30 let delovanja. Ob omenjenem jubileju je izšla tretja zgoščenka z naslovom Moj3alp in zbornik Pihalni orkester Alples Železniki 30 let.

V jubilejnem letu je tudi dozorela ideja o društvenem praporu, ki je bil razvit na koncertu 30. maja 2009.

iz arhiva godbe

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Železniki