Članek
Dirigent
Objavljeno May 09, 2016

Ervin Hartman, mlajši, se je rodil 17. decembra 1943 v mariborski glasbeni družini, kar je odločilno zaznamovalo njegovo življenje. Že s štirimi leti se je začel učiti igranja na harmoniko, a jo je kmalu zamenjal s trobento. Trobento je igral le nekaj let, nato se je vpisal na glasbeno šolo v Mariboru, kjer je uspešno opravil maturo na srednji glasbeni šoli. Njegov glavni instrument je bil rog. Poleg roga je temeljito spoznal igranje na tolkalih, sicer pa tudi druge pihalne in trobilne instrumente. Ob glasbenem izobraževanju je diplomiral še na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Šele 23-letnega so izbrali za dirigenta poštne godbe v Mariboru. Zaradi nenehnih želja po iskanju novih znanj se je dirigentsko izpopolnjeval pri znanih dirigentih doma in v tujini (v Bostonu, Manchestru, Trossingenu in drugje).




Ob igranju v raznih ansamblih in orkestrih je dirigiral pihalnemu in harmonikarskemu orkestru. Sodeloval je pri snemanju in izdajanju več kot 20 gramofonskih plošč in zgoščenk. Razen nosilcev zvoka z narodno zabavno in zabavno glasbo je izdal nekaj gramofonskih plošč, kaset in zgoščenk s Pihalnim orkestrom KUD Pošta Maribor. Napisal in inštrumentiral je tudi nekaj skladb za pihalne orkestre in komorne ansamble.

Kot glasbenik in dirigent pihalnega orkestra je vodil orkestre na številnih koncertnih odrih po Evropi, razen tega je kot dirigent z orkestrom glasbenega konservatorija v Gradcu pripravil koncert slovenskih glasbenih del.

Je član strokovnih žirij na mednarodnih tekmovanjih godb po Evropi in doma. Udejstvuje se tudi kot predavatelj na seminarjih in simpozijih v Sloveniji, po Evropi in v Ameriki.

S pihalnim orkestrom KUD Pošta Maribor je osvojil nekaj odličnih uspehov na tekmovanjih po Evropi in doma. Ima tudi zasluge za številne krstne izvedbe glasbenih del slovenskih skladateljev in skladateljev iz tujine.

Leta 1990 je ustanovil glasbeno založbo, ki je doslej izdala več kot 250 predvsem slovenskih glasbenih novitet za pihalne orkestre in tako približal našo glasbeno ustvarjalnost domačim izvajalcem kot tudi glasbenikom v svetu.

Sodeluje v raznih strokovnih glasbenih odborih in komisijah na občinski, republiški in mednarodni ravni.

Je častni predsednik Zveze slovenskih godb in častni član Mednarodne glasbene zveze - CISM. Je član WASBE - svetovne zveze pihalnih orkestrov in ansamblov, član IGEB - mednarodne zveze za raziskavo in pospeševanje godbeništva ter član mednarodnega Rotary kluba v Avstriji.

Občasno objavlja strokovne članke in prispevke z glasbenega področja in je avtor prvega slovenskega priročnika za predvodnike.

Je ustanovitelj Ljubiteljske glasbene šole KUD Pošta Maribor, ki uspešno deluje že 33 let, ter je njen ravnatelj.

Leta 2002 je ustanovil Godbo veteranov Štajerske, v kateri sodelujejo godbenice in godbeniki, starejši od 50 let.

Ervin Hartman je razen na umetniškem in organizacijskem področju aktiven tudi kot skladatelj, aranžer, raziskovalec, ljubiteljski slikar in glasbeni založnik.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Maribor