Članek

Pihalni orkester Ricmanje

O nas
Objavljeno May 11, 2016

Prvi zapiski o delovanju godbe v Ricmanjih segajo v začetek 19. stoletja. Dejavnost jebila nekajkrat prekinjena zaradi vojne. L. 1968 se je v društvenih prostorih v Ricmanjih zbralo nekaj domačih ljubiteljev glasbe z namenom, da oživijo že nekaj let pozabljeno domačo godbo. Obnovili so jo in od takrat dalje so za dirigentski pult stopili: Franc Benčina, Enio Krizanovski, Darij Pobega, Marino Marsič in Tomaž Nedoh. Od sezone 2008/2009 jo vodi fagotist Aljoša Tavčar.

L. 1997 se je godba prijavila na tekmovanje za pihalne orkestre v Sežani, kjer je dosegla zlato priznanje v 3. težavnostni stopnji ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Od tedaj se Pihalni orkester Ricmanje, kakor je bil preimenovan l. 1998, redno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj, s katerih se vrača s pomembnimi nagradami.

Že od leta 1990 deluje pod okriljem godbe samostojna glasbena šola. V šoli potekajo tečaji pihal in klavirja, za najmlajše potekajo tečaji glasbenih uric in ne manjka pouk teorije in taktiranja. V letu 2008 je orkester praznoval 40-letnico obnovitve. Da bi obeležili tak pomemben dogodek je priredil koncert v središču mesta Trst, v dvorani gledališča Miela, kjer so zaslužni člani prejeli Gallusova priznanja. Slavnostni koncert je ponovil v Ricmanjih, v svoji vasi, kjer je pripravil tudi priložnostno razstavo. S prihodom dirigenta Aljoše Tavčarja je dobil navdih za nadaljnje delovanje. Poleg tradicionalnih koncertov, kot je revija združenja ANBIMA in tradicionalni koncert ob prazniku vaškega zavetnika sv. Jožefa, je v zadnjih letih pripravil tudi tematske koncerte; koncert Noč v operi v znamenju klasične glasbe, v Movie Magic je zvenela glasba filmskih uspešnic, Slovenija moj dom pa je predstavljal potpuri slovenske narodno-zabavne glasbe. Orkester je nastopil tudi v pomembnih tržaških gledališčih Giuseppe Verdi in Tripcovich, in sicer v opereti Marinella v sodelovanju z orkestrom Opera Giocosa del Friuli Venezia Giulia

Monika Pecchiari

#zsg #zvezaslovenskihgodb