Članek

Pihalni orkester Podlehnik

O nas
Objavljeno May 16, 2016

Za rojstno leto Pihalnega orkestra Podlehnik štejemo leto 1981, ko je bila 20. junija prva redna vaja. Takrat so se nekateri glasbeniki, ki so igrali še v Kmečki godbi na pihala, zavzeli, da v kraju ponovno oživijo godbeništvo. Najbolj zaslužen za to je bil Konrad Feguš. Prve vaje se je udeležilo 10 godbenikov. Po nekaj letih delovanja se je godba preimenovala v pihalni orkester.

Takoj v začetku so se godbeniki učili igrati izključno po notah. Igrali so pretežno koračnice. Takšen način dela je bil možen, saj je celotna skupina že imela nekaj osnov glasbene teorije. Nekateri godbeniki so v tem času obiskovali nižjo glasbeno šolo Karola Pahorja na Ptuju, nekateri pa so izobraževanje nadaljevali tudi na Srednji glasbeni šoli v Mariboru in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 

Med njimi je bila takrat tudi Marija Feguš, poročena Friedl, ki je leta 1983 prevzela vodstvo orkestra in ga v nekaj letih usposobila do te stopnje, da je ob igranju koračnic začel pripravljati tudi samostojne koncerte in se udeleževati revij pihalnih orkestrov na območju severovzhodne Slovenije.

Dirigentsko palico je leta 1992 prevzel Milan Feguš, akademski glasbenik in član SNG Maribor, ki orkester vodi še sedaj.

V letu 2001 so se preizkusili na Tekmovanju slovenskih godb v Sv. Antonu pri Kopru na četrti težavnostni stopnji in dosegli zlato priznanje, v letu 2002 pa so dosegli še srebrno priznanje na tekmovanju na tretji težavnostni stopnji v Ilirski Bistrici.

Že od leta 1984 vsako leto pripravijo program za enega ali več koncertov v domačem kraju in bližnji okolici, ki so vedno dobro obiskani. Večkrat popestrijo tudi druge prireditve v domačem kraju in bližnji okolici. Prav tako se radi udeležijo gostovanj v tujini, v septembru 2011 so bili na srečanju pihalnih orkestrov v avstrijskem Gutenbergu.

Pihalni orkester Podlehnik danes deluje v okviru Kulturnega društva Podlehnik in šteje 31 aktivnih članov.

Andrej Sakelšek

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #podlehnik