Članek
Pet let Vaške godbe Vrh nad Laškim
Objavljeno May 09, 2016

Pol desetletja je že minilo od takrat, ko so godbeniki z Vrha nad Laškim prvič zaigrali skupaj. Takrat je zadonela skladba Slovenci in zadonela je tudi v nedeljo, 23. marca, v dvorani Tri lilije, na jubilejnem koncertu natanko pet let po prvem nastopu.

To je bilo popoldne jubilejev. Pet let vaške godbe, 25 let dela z mažoretami za Majdo Marguč in 40 let ustvarjalne in nadvse uspešne poti Ivana Medveda. Brez njega tudi Vaška godba Vrh nad Laškim ne bi obstajala, a zasluga, da sploh je bila ustanovljena, gre tudi predsedniku Krajevne skupnosti Vrh nad Laškim Stanku Seliču in župniku Iztoku Hanžiču. Iz nič je tako zrastel malodane orkester, ki je navdušil več sto obiskovalcev. Ti so lahko v laški športni dvorani uživali še ob nastopih številnih gostov: narodno-zabavnih ansamblov Dori in Okrogli muzikantje, Laške pihalne godbe z mažoretno skupino, orkestra KUD Pošta Maribor, mažoret Majde Marguč in radeških mažoret ter folklornih skupin Lipa Rečica in Anton Tanc. Na oder so stopili tudi citrarki Janja Brlec in Monika Stefanciosa, klarinetist Franjo Maček, pevec Matjaž Mrak in frajtonarji pod vodstvom Romana Zeliča.

Slika 1
Slika 1 (foto: Boris Vrabec)

Vaška godba je v petih letih nabrala že toliko nastopov, da jih je nemogoče prešteti. Začeli so z igranjem za krajevno skupnost in cerkvene obrede, si nabirali izkušnje na gostovanjih, sodelovanje v televizijski oddaji pa jo je dokončno potegnilo iz neprepoznavnosti in takoj so sledila povabila za sodelovanje na večjih prireditvah. Godba je med drugim nastopila na 20-letnici ansambla Zupan, kjer je bilo več kot dva tisoč obiskovalcev, na območni reviji godcev ljudskih viž, na Ptujskem karnevalu, celo na Rock Otočcu. Za njimi so tudi nastopi na mednarodnih festivalih v Franciji, Španiji in na Slovaškem, ki so se jih udeležili skupaj s Pihalnim orkestrom Štorskih železarjev in Pihalnim orkestrom Radeških papirničarjev.

Takšni dosežki vaške godbe so v petih letih presegli vsa pričakovanja, priznava Ivan Medved: »Največji uspeh je to, da smo uspeli z našim delovanjem obuditi kulturno življenje v tem malem kraju, da smo v svoje vrste pridobil veliko število mladih in jih navdušili za sodelovanje v takšni zasedbi, kot je godba. Verjetno ni veliko krajev v Sloveniji, kjer se praktično iz nič rodi godba, ki potrebuje za svoje delovanje inštrumente, ki niso poceni, in seveda uniforme za celostno podobo takšne zasedbe. Če omenim še nove prostore in obsežen notni arhiv, ki ga za svoje delovanje potrebuje takšna zasedba, je to uspeh, ki ga na začetku ne moreš pričakovati.« Številni nastopi, gostovanja, snemanja so dokaz, da godba dela dobro. Če bi jim uspelo kupiti še kakšen inštrument, kar si močno želijo, pa bi njihovo zasedbo le še bolj obogatilo.

Slika 2
Slika 2 (foto: Boris Vrabec)

Spominov se je v prvih petih letih nabralo za cel koš. Ivan Medved zlepa ne bo pozabil, kako se je z nastopa na Rock Otočcu peljal zgolj v spodnjem perilu, saj ga je basist med igranjem in korakanjem po blatu na festivalskem prizorišču tako poškropil, da mu kaj drugega niti ni preostalo. Godbeniki so pripravili tudi nemalo presenečenj za rojstne dneve in da so namazani z vsemi žavbami, so pokazali tudi svojemu kapelniku Ivanu. Za abrahama so mu namreč podrli staro vrtno uto in postavili povsem novo – vse to, medtem ko ga ni bilo doma.

Vaška godba Vrh nad Laškim je že večkrat dokazala, da je gasilski dom na Vrhu nad Laškim premajhen za vse, ki bi jo radi slišali. S koncertom ob petletnici je dokazala, da tudi v Tri lilije zlahka pritegne poslušalce. Samo veselimo se lahko, kaj nam pripravljajo ob desetletnici.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Laško