Članek

Pihalni orkester Koper

Ureditev godbenega doma
Objavljeno May 16, 2016

Prva prioriteta pri ustanovitvi orkestra je bila zagotovitev prostorov za vajo. Tako so se vsi mrzlično podali v iskanje najbolj ugodne rešitve, našel pa jo je Janko Hreščak, ki je za bodoči Godbeni dom orkestra predlagal staro cerkvico v Marušičevi ulici, v kateri je bilo takrat trgovsko skladišče Soče Koper.

  Cerkvica v Marušičevi pred pričetkom del, 1981

Ob ustanovitvi novega mestnega pihalnega orkestra je Darij Pobega v svojem govoru med drugim tudi predstavil, kako so potekale priprave na ustanovitev orkestra:

  Cerkvica v Marušičevi po zaključku del, 1981

»Da bi na novo ustanovljeni pihalni orkester začel z rednim delom, so bile potrebne naporne in dolgoročne pri-prave. Najprej smo ustanovili gradbeni odbor z nalogo, da poskrbi vse potrebno za ureditev prostora. V odbor so bili imenovani tovariši: Benčič Mario, Žerjal Zoran, Emeršič Karlo, Perič Lino in Pobega Darij kot predsednik odbora. Skoraj istočasno je bil imenovan še iniciativni odbor za ustanovitev pihalnega orkestra. V ta odbor so bili imenovani: Hreščak Janko – Soča Koper, Miloš Svanjak – Občinski sindikalni svet Koper, Pišot Jadran – SZDL Koper, Primožič Albert – ZKO Koper, Uljan Franc – Zavod SRS za šolstvo, organizacijska enota Koper in Pobega Darij – Glasbena šola Koper. Odbor se je večkrat sestal in pripravil vse potrebno za ta današnji ustanovni zbor. Prostor, ki smo ga dobili namensko za vaje orkestra po sklepu Izvršnega sveta Skupščine občine Koper, je bilo skladišče Soče v Marušičevi ulici št. 6. Z urejanjem prostora smo pričeli 16. maja 1981.«

Pri urejanju Godbenega doma so pomembno vlogo v odigrali člani orkestra sami – in sicer s t. i. udarniškim delom.

  Godbeniki sami urejajo svoj bodoči godbeni dom, 1981

Kot je mogoče razbrati iz »Popisa in ocene investicijskih del«, so godbeniki in kapelnik v obnovo svojega bodočega doma vložili kar 250 delovnih ur. A delo godbenikov ni bilo dovolj in tako je bilo potrebno (kot je navedeno že v odlomku iz Pobegovega govora) ustanoviti gradbeni odbor, v katerem so bili različni obrtniki, ki so potem tudi dokončali dela. Gradbeni odbor je imel svoj prvi sestanek 22. 10. 1980, čez leto dni pa je bil dom zgrajen in urejen.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Koper