Članek

Pihalni orkester Bežigrad

O nas
Objavljeno May 13, 2016

Pihalni orkester Bežigrad (uradno ime: KD Pihalni orkester Bežigrad, krajše: PO Bežigrad, POB) je ljubljanski pihalni orkester (godba), ki šteje okoli 50 članic in članov. Svoje prostore ima orkester za Bežigradom v naselju BS3 (Vojkova cesta). Člani so tako amaterski kot profesionalni glasbeniki, orkester svoje člane tudi poučuje igranja novih instrumentov.

Repertoar orkestra obsega koračnice, narodnozabavno glasbo, klasične skladbe, šansone ter popularno tujo in domačo glasbo. Orkester ima na leto do 40 nastopov, nastopa po Sloveniji in v tujini. Sodeluje s četrtnimi skupnostmi, gasilskimi in drugimi lokalnimi društvi, šolami, zbori in solisti. Orkester nastopa tudi v tujini, gostoval je že v Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji, Belgiji, na Hrvaškem, Madžarskem in Irskem.

Orkester redno spremljajo mažoretke Ansambla ljubljanskih mažoret, s katerimi sodelujejo že vse od svoje ustanovitve. Orkester je vrsto let sodeloval s sopranistko Pijo Brodnik in radijskim voditeljem Marjanom Buničem.

Z letom 2013 je dirigentsko palico orkestra prevzel Jože Kregar, klarinetist in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Pihalni orkester Bežigrad je član Zveze slovenskih godb in Zveze kulturnih društev Ljubljana.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana