Članek
O Orkestru
Objavljeno May 06, 2016

Pihalni orkester Apače ima že zelo dolgo tradicijo, saj segajo začetki že v leto 1885. Prebivalci apaške doline so se v tistih časih zbirali ob ličkanju koruze, pobiranju krompirja in drugih kmečkih opravilih ter so si z veseljem tudi kaj zapeli in zaigrali. To jim je prišlo v navado in so se ljubitelji glasbe začeli dobivati tudi na vajah. Iz ene pesmi jih je nastalo deset. In iz enega člana jih je prišlo deset. S tem je tudi druženje ob opravilih bilo vedno bolj veselo. Navdušili so tudi mlade nadobudneže in tako je potekalo iz roda v rod.

Kratek kronološki pregled:

1885 – prvi ohranjeni notni zapisi
1934 – umrl prvi vodja takratne zasedbe Volf Joseph


Volf Joseph in njegovi učenci med letoma 1914 in 1920




1870 – vodenje orkestra prevzel Tropenauer Johan, ki je svoje delo upravljal vse do svoje smrti leta 1950
 Orkester pri premiciji – Novi maši





Orkester pred »spodnjo gostilno« v Apačah





1950 – po smrti svojega očeta je delo nadaljeval Tropenauer Johan mlajši, ki je učil tudi instrumente
1978 – v vodenju orkestra se je začel uveljavljati Urbanič Pepek
1995 – vodenje prevzel Irgolič Franjo, ki je učil tudi instrumente
1997 – po dveh letih ga je nasledil Ahlin Slavko
1997 – na ustanovnem občnem zboru orkester dobi uradni naziv Društvo pihalni orkester Apače
1999 – vajeti je v svoje roke prevzel akademski glasbenik Bezjak Bojan, ki orkester uspešno vodi še danes
Pihalni Orkester Apače danes






Orkester je bil dolga leta poznan po marših, ki so jih igrali na gasilskih povorkah, mašnih procesijah ali pogrebih. Ker je razvoj glasbe šel naprej in je tudi občinstvo bilo zahtevnejše je orkester pričel z izvajanjem znanih in manj znanih narodnih, klasičnih in drugih skladb.

Danes šteje orkester 36 glasbe željnih članov vseh starosti, od najmlajših pa vse do staroste. Vsako leto se predstavimo z dvema tradicionalnima koncertoma in sicer velikonočnim in božično-novoletnim. Poleg teh pa nas lahko slišite na večini otvoritev, občinskih praznikih in drugih prireditvah. Z veseljem se odzovemo tudi povabilu drugih orkestrov od blizu in daleč.

Zelo smo pa ponosni na prejšnje leto, torej leto 2009, ko smo se oblekli v nove uniforme. »Stare« so bile že res stare, godbeniki so se menjali, število se je povečalo in potrebno je bilo nekaj ukrenit. Tako smo se na velikonočnem koncertu predstavili s svežimi uniformami. Decembra pa smo še posneli svoj prvi promocijski CD, ki pa smo ga predstavili na
božično-novoletnem koncertu.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #apače