V primerjavi z lani  je letos za spomladanske setve tudi v SV Sloveniji zelo ugodno vreme. Prej suho in v zadnjem tednu ali dveh nekoliko hladnejše, kakor rekordno toplega marca. A se lahko trenutna slika hitro obrne.

Kmetje so pohiteli tudi s setvijo sladkorne pese, katere glavnina je že opravljena. Če smo bili lani v primerjavi z letom pred tem priča več kot enkratnemu povečanju površin, so te letos ostale na ravni lanskih,  ko je bilo pri nas s to industrijsko poljščino zasejanih 175, 66 hektarja njiv. Po zadnjih podatkih pa se je za šest zmanjšalo tudi skupno število pridelovalcev. Lani jih je bilo 52, med njimi tudi kot edina gospodarska družba Jeruzalem Ormož SAT. Slednja bo peso pogodbeno za hrvaško sladkorno tovarno Viro iz Virovitice pridelovala tudi letos. Ostaja edina kmetijska gospodarska družba, ki se je po 11 letih premora (zaradi v začetku leta 2007 zaprtja slovenske tovarne sladkorja in ukinitvijo nacionalnih kvot za sladkor), že leta 2017 odločila, da to okopavanino vrne v svoj kolobar.

 

Več v Kmečkem glasu.