Članek
G. Janez Sušnik, predsednik ZDUS-a, kaj boste storili?
Objavljeno Mar 24, 2018

«Če so vam ukradli prispevke, vam je pravna država na razpolago!«

Državljani smo želeli državo, kjer bomo varni in bo varna tudi naša lastnina. Žal tega ni. Primer. Zaposleni bodo po novem le obveščeni, da delodajalec ni odvedel ZPIZ-u njihove prispevke, temveč si jih je zadržal samovoljno, a na plačilni listi se to ne vidi.

Po 25 letih države je za politiko  velik »napredek« to, da vas bo sedaj celo državna inštitucija, to je  ZPIZ opozarjal na neplačane prispevke, to je, da ste okradeni. Doslej je moral zaposleni namreč kar sam skrbeti in preverjati,  če je delodajalec odvedel prispevke. 

Problem je podedovan od vlade mag  Antona Ropa, ki je sprejela celo zakon, da se zaposlenim lahko kar »zakonito« kratijo lastninske pravice, tako da delodajalec lahko ne odvede ZPIZ-u  prispevkov, ne da bi zaposleni to vedel.

Minister mag. Janez Drobnič v vladi Janeza Janše je celo dejal, da so delavci za to oškodovanje krivi sami.  Poslanec Jože Tanko pa je menil: "Mnogim podjetjem smo tako pomagali ?"

Kako so politiki pomagali podjetjem oz. njihovim lastnikom? Enostavno kar s prispevki zaposlenih, ki so del plače, ki je lastnina zaposlenega.

Kje so prispevki, kdo si jih je prisvojil?

Minister dr. Franci Križanič v Pahorjevi vladi je tudi hotel »pomagati«podjetjem z ne odvedenimi prispevki.

Vendar je Ustavno sodišče l. 2011, po 13 letih na pobudo Semoličevih sindikatov odstranilo besedilo iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je delodajalcem omogočalo odlog, obročno plačilo, odpis in delni odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. US je odločilo, da taka zakonska ureditev pomeni protiustaven poseg v lastninsko pravico delavcev, in da zaradi koristi delodajalca vse tveganje in škodljive posledice nosi le delavec.

Zakon ni odpravila nobena izvoljena stranka oz. zakonodajna in ne izvršna oblast!?

Kje je odgovornost za pravičnost? Praksa  neplačevanja prispevkov pa se kar nadaljuje!

Novi generalni državni tožilec Drago Šketa je lani dejal:» Tožilci se ukvarjajo tudi s sistemskimi kršitvami, ki so unikum naše družbe. Zakaj imamo osem tisoč ovadb zaradi kršitev pravic delavcev? To vprašanje je treba urediti.«

Predsednica Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Ana Jaklič je dejala:«Če se ugotovi, da neki delodajalec ne plačuje delavcev, je to vendar kaznivo dejanje, mar ne? Zdaj so sicer začeli preganjati take delodajalce, ki ne plačujejo prispevkov, a dolga leta so celo  tožilci trdili, da to ni kaznivo dejanje. Če bi vsem tem podjetnikom in direktorjem, ki tako ravnajo z zaposlenimi, onemogočili nadaljevanje opravljanja dejavnosti, če bi jih kaznovali, ne vem, če bi si to še upali početi.«

Kdo je odgovoren, da je še vedno takšno stanje?

Predvsem izvoljeni politiki, predsedniki političnih strank in poslanci v DZ RS!

Pred leti je Dr. Ernest Petrič je še kot predsednik US na RTV SLO  dejal: »Menedžerski »odkupi podjetij brez lastnega denarja in neplačevanje prispevkov je goljufija!«

Zavod  za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je edini nosilec in izvajalec sistema obveznega pokojninskega invalidskega zavarovanja. Njegovo poslanstvo je uresničevanje socialne varnosti zavarovancev in uživalcev pravic! Njegova nova naloga je zgolj to, da mora obvestiti delavca, kakšne so oziramo bodo posledice, če njegov delodajalec, sicer obračuna prispevke, jih pa ne plača. Berem:«Nova zakonodajna ureditev nedvoumno namreč terja tudi od delavcev, ki bodo dobili takšna obvestila od zavoda, da skladno s pravno ureditvijo pravočasno uresničujejo tudi svoje pravice in tako prispevajo k izboljšanju pravne varnosti.«

Politika torej zgolj sporoča zaposlenim:«Če ste okradeni za prispevke, je to le  vaš problem! Pravna država vam je na razpolago!« Oškodovani delavec mora torej sam iskati pravico na sodišču.

Kako je mogoče, da je sprejet takšen zakon, v posmeh zaposlenim, ki jim  niso plačani prispevki in bodo imeli nižje pokojnine.

Kako je to mogoče,  ko je  s Svetu Zavoda ZPIZ-a, ki šteje 26 članov, samo 7 članov iz vrst delodajalcev?

V Svetu, ki je to spremembo odobril, so bili: 7 članov, ki jih je imenovala vlada: mag. Nataša BELOPAVLOVIČ, Valter DROZG, Miloš PAVLICA, mag. Mojca PIRNAT, dr. Tone PLOJ, Jože RANGUS, Mitja ŽIHER , 7 članov iz sindikalnih zvez oz. konfederacij reprezentativnih  za območje države: Lučka BÖHM, Aljoša ČEČ, Dorotej ČUČEK, Nadja GÖTZ, Zdenko LORBER, Marjana PANTAR MALEC Milan UTROŠA,  7 članov iz delodajalskega združenja na ravni države: Vera ALJANČIČ FALEŽ, Dušan BAVEC, Tomaž BERNIK, Janez BRAUNE, Tatjana ČERIN, Samo ROŠ, Jože SMOLE, 3 člani iz zveze oziroma organizacije upokojencev na ravni države: Breda PEČAN, Branko PINTAR, Anka TOMINŠEK, 1 član iz reprezentativne invalidske organizacija za delovne invalide: Dragutin NOVAK in 1 član delavec zavoda:Tone ZORC.  

Zakaj so opustili pravilno stališče (?):«Če delodajalec ni odvedel prispevkov, jih ni odvedel državi oziroma njeni inštituciji, ne pa delavcu. Zato pa mora poskrbeti država s svojimi inštitucijami.«

Kako je mogoče, da po novem ZPIZ samo opozarja zaposlene o neplačanih prispevkih? Kako je mogoče, da se uveljavi interes delodajalcev, ki so v svetu manjšina ter so s tem kratene lastninske pravice, kot pravi US?

Ali je to  vse kar nudi politika oz. poslanci in svetniki zaposlenim za zaščito njihov »lastnine in pokojnine«?

Oškodovani delavec mora torej sam poiskati pravico na sodišču. Nemška država pa ima za takšna ravnanja zakon, kjer se že prvi člen glasi:»Delodajalec, ki pristojnemu zavodu ne plača prispevkov za socialno zavarovanje vključno s prispevki za delovno dobo, se ne glede na to, ali je bila plača izplačana ali ne, kaznuje z zaporno kaznijo do pet let.«

Nemška država kaznuje, če delodajalec ne plača prispevkov, ne glede ali je bila plača izplačana ali ne.

Slovenska država pa z zakonom »poskrbi«, da ZPIZ obvesti zaposlenega, da zanj niso plačani prispevki in naj to sam uredi.

Kaj o tem menijo svetniki v DS RS, predsednica ZSSS Lidija Jerkič, predsednik Sviz-a, Branimir Štrukelj,  predsednik ZDUS-a Janez Sušnik in član vlade Karel Erjavec, DeSUS?

Kaj boste storili?

Franc Mihič, Ribnica