Članek
Situacija je katastrofalna!
Objavljeno Apr 24, 2017

Situacija je katastrofalna!

ONA, 4. april 2017

 

Tako se je glasil moj prispevek v Delu, Pisma bralcev, 2. februarja 2014, citiram: »Socialna država nikjer, tudi v demokraciji, ne funkcionira, če zagovorniki in nosilci zakonske socialne zaščite, tudi delojemalcev, to je politiki, strokovnjaki, predvsem pa če sindikati, njihovi vodje, govore eno, ravnajo pa popolnoma drugače. Vedno znova berem članek Vlada ščiti direktorje, ki ne plačujejo prispevkov zaposlenih, in sem osupel in nad izjavo sindikalista Milana Utroša, sicer predsednika sveta ZPIZ-a, ki pravi: »Največji sistemski nesmisel je, da je delavec tisti, ki mora terjati tisto, česar ni opravil njegov delodajalec. Če delodajalec ni odvedel prispevkov, jih ni odvedel državi oziroma njeni inštituciji, ne pa delavcu. Zato pa mora poskrbeti država s svojimi inštitucijami.« Povsem logično in prav! Kaj torej pri nas počno politiki in stranke, katerih člani so tudi prizadeti delavci in člani sindikatov? Kaj počno sindikalisti v državnih inštitucijah, nadzornih svetih, v DS-RS? Kdo so ti člani, liderji in predstavniki opeharjenih članov sindikatov, delavcev? Kaj počne in meni Inštitut za delo pri pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in podobne inštitucije? Vsi dobe dobro plačilo za skrb in zaščito prizadetih delavcev, a kje so rezultati? V Svetu ZPIZ-a je večina članov sindikalistov in upokojencev, to je tovarišev prizadetih in oškodovanih delojemalcev, in vlade. Ti imajo vso pristojnost, to je oblast in odgovornost, da poskrbe, da ZPIZ dobi prispevke zaposlenih, kot je pravilno povedal sam predsednik. Tudi Svet ZPIZ-a je del poklicanih in odgovornih inštitucij, ki jih ima država. Pa se le zgražajo in čudijo, kot vsakdo doma ob TV in kavi. Kaj in kje je tu odgovornost politikov, strokovnjakov in vodilnih v sindikatih! Odgovor dolgujejo vsem davkoplačevalcem, ki plačamo vse anomalije nedelovanja inštitucij države! Predsednik Sveta ZPIZ-a ima povsem prav, ta situacija je katastrofalna!«

Žal je še vedno katastrofalna.

Berem, družba Litostroj Jeklo dolguje pet milijonov evrov za prispevke in davke, obračunane iz delovnega razmerja, pa za plače in za dodatno pokojninsko zavarovanje. Družba, ki je v večinski državni lasti. Prispevkov ne plačujejo že leta. Kako se je to zgodilo in kdo je kriv, da podjetje z neplačevanjem prispevkov lahko preživi toliko časa?

Svet zavoda ZPIZ-a  sestavlja 26 članov, od tega 7 članov imenuje Vlada Republike Slovenije, ti so: mag. Nataša BELOPAVLOVIČ, Valter DROZG, Miloš PAVLICA, mag. Mojca PIRNAT, dr. Tone PLOJ, Jože RANGUS, Mitja ŽIHER , dalje 7 članov imenujejo sindikalne zveze oziroma konfederacije reprezentativne za območje države,  ti so: Lučka BÖHM, Aljoša ČEČ, Dorotej ČUČEK, Nadja GÖTZ, Zdenko LORBER, Marjana PANTAR MALEC Milan UTROŠA,  7 članov imenujejo delodajalska združenja na ravni države, ti so: Vera ALJANČIČ FALEŽ, Dušan BAVEC, Tomaž BERNIK, Janez BRAUNE, Tatjana ČERIN, Samo ROŠ, Jože SMOLE, dalje 3 člane imenujejo zveze oziroma organizacije upokojencev na ravni države, ti so: Breda PEČAN, Branko PINTAR, Anka TOMINŠEK, dalje 1 člana imenuje reprezentativna invalidska organizacija za delovne invalide, ta je Dragutin NOVAK in 1 člana izvolijo delavci zavoda, ta je Tone ZORC.

Svet ZPIZ-a ima moč, pristojnost in odgovornost, da sproži postopke, da bodo ZPIZ –u plačani pokojninski prispevki, ki so jih zaposleni že zaslužili in so njihova lastnina, ki so jih oz. so  jo zaposleni dali na razpolago državi in ZPIZ –u., saj tudi za ZPIZ menda velja:«Če delodajalec ni odvedel prispevkov, jih ni odvedel državi oziroma njeni inštituciji, ne pa delavcu. Zato pa mora poskrbeti država s svojimi inštitucijami.« Zaposleni sicer ne rabijo take brezbrižne in krivične države.

Predsednik Sveta zavoda, g. Milan Utroša, kaj bo storil ZPIZ oz. Svet zavoda da pridobi zaslužene prispevke zaposlenih?

 

Franc Mihič