Članek
Ali res ni nihče odgovoren?
Objavljeno Dec 09, 2016

V »Odmevih« na RTV SLO, 6. decembra, je na vprašanje glede stanja v civilnih in kazenskih postopkih pri obravnavah bančne kriminalitete, pravosodni minister Goran Klemenčič prizadeto dejal: »Ne verjamem v pravno državo«.

Nato je dodal še vzrok, ki je v praksi: »Nihče ni odgovoren…«

Kratko in pomenljivo. To je izredno resna, celo alarmantna izjava, ki terja dodatno pojasnilo in ukrepe. Kaj na to pravijo vlada, politiki v DZ RS, predsedniki strank, poslanci, državljani?

Problem pa s(m)o menda tudi  mi,  to je tisti državljani, ki smo menda kot nevedne zavedene ovce volili novo pluralno oblast in s tem izbrali  demokratičen politični sistem, tržno ekonomijo in kapitalizem. Ta ureditev pa naj bi bila veliko slabša, saj sploh ne pozna odgovornosti in  zato cveti bančni in podobni drugi kriminal. Tako mi mnogi navržejo. Pišejo mi, da smo za to krivi zmedeni državljani, ki smo kot nevedne ovce večinsko zavrnili samoupravni socialistični sistem s skupno družbeno lastnino, kjer naj bi vsi še naprej zelo lepo živeli. Režim SFRJ pa je moralno in predvsem posledično ekonomsko propadel! Konec l. 1989  je bila v  SFRJ že 2.763 odstotna inflacija! Komentar je menda odveč? Prvo odgovorno dejanje KP je bil njen sestop z oblasti in dopustitev ukinitve enoumja. Bivši predsednik skupščine republike Slovenije v SFRJ in sedaj upokojeni poslanec SD, g. Miran Potrč, je na TV povedal, da so on, Miran Potrč, Milan Kučan in dr. Janez Drnovšek ob osamosvajanju še imeli tako oblastno moč in možnost, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvojitve in spremembe enopartijskega družbenega sistema, kar bi zopet pomenilo nasilje (državljansko vojno!), vendar so vedeli, da je enopartijski (socialistični) sistem "preživet."

Kateri in kakšen sistem pa smo torej imeli, da bi se lahko naučili odgovornosti ?  V enopartijskem sistemu  je partija imela že po zakonu edina oblast in zadnjo besedo. Nihče je ni mogel poklicati na odgovornost, niti ne na volitvah. Tako so bili člani partije več vredni državljani. KP ni nikoli nikomur odgovarjala za rezultate, sicer ne bi mogla biti edina na oblasti. Nismo bili vsi enakovredni in enakopravni.  Žal pa se res nadaljuje in prakticira nedemokratična kultura in šibka pravna država, kjer politika za nič ne odgovarja. Predsedniki političnih strank  odgovornosti ne poznajo in ne priznajo ali pa se sprenevedajo ter podcenjujejo državljane. Silno redke so izjeme. Še vedno imamo čisti partijski proporcionalni volilni sistem, kjer partijski šefi dejansko že kar določijo, kdo bo izvoljen na njihovi volilni listi. Volivci pa nimamo pravice izbire, komu damo svoj glas in temu osebno podelimo  mandat za oblast in odgovornost. To je nedemokratično in protiustavno. Tako že  volilni sistem generira neodgovornost v politiki in družbi. Zaslužen je za nezadovoljstvo z zatečenim stanjem demokracije in za slabo delovanje pravne države. Navadni državljani se zopet počutimo drugorazredne. Sedanji volilni sistem ne omogoča osebne odgovornost poslanca na volitvah.  Ta sistem najbolj zagovarjata SD in SLS. Tudi predsednike drugih strank ta  sistem preveč ne moti, saj je udoben, ne terja osebne odgovornosti na volitvah in ne terja napornega dela z volivci. Koliko sedaj volivcem služijo poslanske pisarne? Mediji so o tem kar tiho, tako bolj služijo politikom kot ljudstvu. Mnogi cenijo »podjetnost, znajdi se«, seveda na račun drugega, države.  Odobravajo nepotizem, ne cenijo poštenje in javno iskreno besedo. Rezultati zaupanja so porazni. Ljudstvo je nezadovoljno in goljufa državo. Mali človek jo goljufa malo, privilegirani pa na veliko. Člani strank imajo privilegije. Stranke jim  priskrbijo »sinekuro«, to je donosno službo brez (veliko) skrbi, dela. Zavedene »ovce« pa doma ali  pri šanku blejajo v prazno in kritizirajo demokracijo. Čakajo, da pride in  jih reši prosvetljeni avtokrat, pa še ta naj se za to sam okliče, pa kar bo pa bo. Samo da tudi ovce oz. volivci ne bi bili odgovorni za stanje v družbi. Voditelji strank in njihovi privrženci torej ne želijo pravih demokratičnih volitev, ki bi zahtevale osebno odgovornost do volivcev in trdo delo z volivci. Njihovo sprenevedanje in neodgovornost  pa plačujemo predvsem navadni državljani. Ali je koga sram?

Franc Mihič