Članek
Nepotizem sovrag državi prava in demokraciji!
Objavljeno Nov 08, 2016

Sovrag državi prava in demokraciji!

ONA, 8. november 2016

Nepotizem je sovrag državi prava, jo razkraja, saj  zakone razume in upošteva vsak po svoje oz. jih ignorira, tako da ne veljajo za vse enako. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je nepotizem dajanje dobrih služb, družbenih položajev sorodnikom.

Nepotizem, »zrihtanje« javnih (!) dobrih služb in poslov sinovom, prijateljem, je v razvitih demokracijah  sramotna korupcija, saj gre za »ugodnosti na račun drugih«.

Nepotizem je jasen, ko gre za druge, ko gre za »naše«, pa seveda ne!

Naša mednarodna uveljavljena pravnica, dr. Verica Trstenjak, je problem nepotizma pri kadrovanju  izpostavila kot enega prvih vzrokov za pogubno negativno selekcijo kadrov, ki najbolj zavira razvoj naše države.

Na vseslovenskem srečanju 2016 v Državnem zboru, ki je potekalo v duhu letošnje 25-letnice samostojne države Slovenije, je izpostavila  zaskrbljujoče  dejstvo, da vse več ljudi v ne plačevanju davkov ne vidi kraje, ampak se izgovori na rek:« Znajdi se, snađi se«, čeprav nas to vodi na pot Grčije oz. na pot finančnega bankrota.

Vprašala je: »Kako lahko podjetja ne plačujejo obveznih socialnih in zdravstvenih dajatev in se nič ne zgodi. Kdo bo zaupal v poslovanje z našimi podjetji? 

Dr. Verica Trstenjak je od leta 2013 profesorica za evropsko pravo na Univerzi na Dunaju, pred tem pa je bila šest let generalna pravobranilka na Sodišču EU v Luksemburgu ter od leta 2004-2006 sodnica na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu.

Namerava se vrniti v domovino, saj pravi:« Domovina je ena, nam vsem dodeljena«.

Nepotizem in dvojna merila so naš resen problem ali tudi še vedno naš vsakdanji interes?  

Ali ni to razkrajanje pravne države in enakopravnosti državljanov?

Franc Mihič