Članek
Aktualna javna vprašanja slovenskim finančnim skladom in ATVP
Objavljeno Aug 31, 2016

Javna vprašanja slovenskim finančnim skladom in ATVP

Delo, 30.08.2016  Pisma bralcev in odmevi

Naša podjetja in banke kupujejo tuji vlagatelji, zlasti vzajemni in pokojninski skladi iz Hrvaške, ZDA, Finske idr., druge države (Nemčija, Hrvaška) in balkanski »tajkuni«. V trgovinah in hotelih v tuji lasti je vse manj slovenske hrane in izdelkov, kmetje in tovarne propadajo in plače padajo. Dobički in dajatve odtekajo v tujino, naša javna sredstva so vse bolj skopa. Zakaj mora vse več Slovencev začasno ali stalno na delo v tujino? Brez gospodarske suverenosti ni politične, kot že jasno vidimo, in ne bo kulturne, vključno s slovenskim jezikom, kar že v marsikaterem podjetju doživljajo.

V imenu Civilne iniciative »Mali razlaščeni delničarji NKBM« kot državljan in (večkrat razlaščeni) vlagatelj sprašujem domače vzajemne in pokojninske sklade, njihovo združenje, zavarovalnice z Modro vred, SDH in druge: Zakaj vi ne kupujete slovenskega premoženja na razprodajah? Razložite nam, ki smo to premoženje ustvarili, vladi in državnemu zboru, ki sprejemata zakone, ter širši javnosti, kje so vzroki, da naše premoženje, bodoči dobički in najbolje plačane zaposlitve odhajajo v tujino, pogosto v davčne oaze. Zakaj nalagate zbrana sredstva slovenskih vlagateljev skoraj izključno v tujini in tam, namesto v Sloveniji, ustvarjate nova delovna mesta?

Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) z odlično plačanim direktorjem sprašujem: Zakaj v Sloveniji že desetletje ni primarnih izdaj delnic? Kje so vzroki za to, da se morajo podjetja zadolževati pri bankah in pogosto propadajo, namesto da bi se hitreje razvijala z izdajami delnic in obveznic? Zakaj je država lastnikom slovenskih bank leta 2013 lahko prepovedala dokapitalizacijo, bankam pa že več let pred tem izdajo novih delnic? Zakaj si slovenski borzni indeks po zlomu v zadnji krizi ne opomore, tako kot so si drugi indeksi v EU in svetu? Kaj bi morali storiti, da bi se stanje normaliziralo in bi postali podobni drugim državam v EU, ZDA, Veliki Britaniji in drugje? Kaj ste ali še boste storili, da nas zaradi nizkega razmerja med lastniškim kapitalom podjetij in krediti bank pri naslednji krizi ne bo spet udaril »finančni vzvod«?

zasl. prof. dr. Peter Glavič

Falska 43, Ruše