Članek
Ne bo se izšlo?
Objavljeno Jun 20, 2016

Ne bo se izšlo?

DELO, 20 junij 2016

 

Tako pravi g. A. Potočnik v Delu, 16. junija 2016. Vztraja, da med okupacijo in NOB ni bilo revolucije, to je državljanske vojne, temveč zgolj upor zoper okupatorja. Ne sprejema  drugih mnenj in dejstev, ki so javnosti poznana šele po osamosvojitvi.

Prezre mnenje predsednika parlamenta in partizana dr. Bučarja: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.«

Prezre podatke študije Inštituta za novejšo zgodovino, da je med okupacijo  zaradi upora umrlo 7.800 okupatorjev in  97.500 slovenskih žrtev.

Ne sprejme znanstvenih ugotovitev te študije, v kateri jasno piše, da je partija pričela revolucijo. Zato so nastali proti revolucionarji, ne pa izdajalci naroda, kar je logično dejstvo.

Kaj je storila »revolucija« narodu se ve, a mnogi žal ne, saj še tajijo državljansko vojno.

NEDELO, 9. julija 2000; predsednik  Kučan zapiše, da želi simbolično ponoviti svoje besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunaj sodnih pobojev, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin.

Miran Potrč pa je povedal na TV, da so on, Kučan in dr. Drnovšek imeli ob osamosvajanju še tako oblastno moč, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvajanja in spremembo enopartijskega sistema. Vedeli so, da je sistem "preživet" in so dopustili osamosvajanje in demokratizacijo Slovenije. Ne pozabimo torej, da se državljanska vojna ne sme ponoviti, ker je to največje breme za narodov obstoj!

V demokraciji je dopustno, da nismo vsi enakega mnenja. Če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, je prav, da državna politika in njene inštitucije sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico o uporu in državljanski vojni ter ne razdvajajo narod »na zmagovalce in izdajalce«.

Samo to je pot do sprave, ki je znak kulture naroda in je predpogoj za naš razvoj, ugled in perspektivo!

 

Franc Mihič