Članek
Drugi odgovor poslancu DZ RS Janiju Möderndorferju
Objavljeno Apr 23, 2016

Drugi odgovor poslancu DZ RS Janiju Möderndorferju

DNEVNIK, 23. april 2016

Poslanec DZ RS Jani Möderndorfer se je res potrudil in mi je v Dnevniku 15. aprila podal svoj drugi odgovor, kar je sicer silno redko pri poslancih, to nasploh kaže na nizko demokratično kulturo naše oblasti oziroma političnih strank.

Poslanec pa žal ni odgovoril na večino mojih vprašanj in trditev. Pravi, da ga nisem prepričal, da so za to, da v Sloveniji delodajalci izkoriščajo delavce, krivi politiki in slaba zakonodaja. Ne strinja se z menoj, da DZ RS ne opravlja zadostno nadzora nad učinkovitostjo zakonov in nadzora nad kvaliteto dela pristojnih inštitucij pravne države, ki uporabljajo te zakone, a je za ta nadzor objektivno odgovoren. Tudi on me ni prepričal.

V TV Dnevniku 30. decembra 2015 je bilo sporočilo, da je več kot 400 milijonov evrov neplačanih socialnih prispevkov. Finančna uprava RS te dni še vedno ugotavlja in sporoča: »Neplačevanje socialnih prispevkov se ne zmanjšuje.«

Poslanec pa še venomer trdi, da je z zakonodajo in z nadzorom vse v redu, država da funkcionira in zadosti ščiti delavce pred izkoriščanjem. Kraja dela zaslužene plače za socialne prispevke zaposlenih in pokojnino se ne zmanjšuje. Goljufanje zaposlenih se torej ne zmanjšuje.

Ustavno sodišče kot najvišji strokovni organ pravosodja je ugotovilo, da so bile kršene ustavne lastninske pravice zaposlenih, a se tej definiciji problema oblast vztrajno izogiba in trdi, da država zadosti ščiti zaposlene. Ali res?

Poslanec sicer pravi, da nadzor nad temi nezakonitimi, nepravičnimi in nesprejemljivimi praksami opravljajo pristojni organi, ne pa državni zbor neposredno. Drži, posredno lahko opravlja nadzor, kjer vidi ali sumi, da je v praksi nekaj močno narobe, ko to javljajo državljani in mediji. DZ RS in parlamentarne stranke in poslanci so torej objektivno odgovorni za posredni nadzor, ki lahko vodi do neposrednega nadzora, če je problem akuten.

Poslanec Möderndorfer pismo zaključi: »S svojim apelom, da se moramo vsi skupaj kot družba upreti izkoriščanju delavcev, sem želel poudariti, da si želim, da bi živel v družbi, kjer bi vsak posameznik, ki opazi izkoriščanje ali je izkoriščan, zmogel to (anonimno) prijaviti pristojnim organom.« Pred časom je g. Milan Utroša iz ZZZS kot predsednik sveta ZPIZ jasno opredelil problem: »Največji sistemski nesmisel je, da je delavec tisti, ki mora terjati tisto, česar ni opravil njegov delodajalec. Če delodajalec ni odvedel prispevkov, jih ni odvedel državi oziroma njeni instituciji, ne pa delavcu. Za to mora poskrbeti država s svojimi institucijami. Na sindikatih imamo vsak dan vrste prizadetih delavcev, ki jim pomagamo, največkrat o neplačilu nimajo podatkov in to dejstvo ugotovijo šele, ko uveljavljajo pravico. Potrebujemo jasne predpise in ne sto njih. Potrebujemo en sam celovit zakon namesto množice, znotraj katere se nadzorne službe ne znajdejo in so zato manj učinkovite. V Italiji ni mogoče odjaviti delavca, če se ne dokaže, da so mu bili izplačani vsi plače in prispevki. Pri nas za to državi ni mar, saj so bili naši predlogi neuspešni. Ta situacija je katastrofalna.«

Kdo že desetletja zaposlene posiljuje s tako očitnimi nesmisli in demagogijo ter se izogiba svoji odgovornosti za sramotno stanje goljufanja mnogih zaposlenih in državne blagajne?

Franc Mihič, Ribnica

https://www.dnevnik.si/1042734465/mnenja/odprta-stran/drugi-odgovor-poslancu-dz-rs-janiju-moderndorferju