Članek
Janez Janša, kdaj bodo spremembe?
Objavljeno Mar 18, 2016

Porabimo več, kot zaslužimo, zato se venomer na novo zadolžujemo. Vlada nas je davkoplačevalce zopet dodatno zadolžila za 1,5 milijarde evrov. Po poročilih OECD je Slovenija med analiziranimi državami na prvem mestu po primanjkljaju, proračunska poraba pa je v Sloveniji daleč najvišja. Potrebne so spremembe, kar je menda očitno. Na to opozarjajo mnogi, na politični desnici in mnogi na levici.

Mnogi, med njimi sem tudi sam, menijo, da brez spremembe volilnega sistema ne bo potrebnih sprememb in napredka, ne prave odgovornosti za stanje države. »Z blokiranjem pozitivnih sprememb volilnega sistema politične stranke blokirajo demokratizacijo slovenske družbe,« pravilno ugotavlja Emil Milan Pintar, dipl. filozof in sociolog. Brez spremembe načina izbire politične elite torej ne moremo pričakovati družbenih sprememb in napredka države.

Janez Janša, v intervjuju na RTV SLO ste dejali, da je Slovenija v nenormalnem stanju: »Če se to ne bo presekalo, bodisi s spremembo volilnega sistema bodisi z neko krizo, ki si je sicer nihče ne želi, ampak očitno je samo to lahko pot do sprememb.«

Pomladne stranke trenutno kažejo več pripravljenosti za sodelovanje, tudi zaradi priprave na volitve, saj so na zadnjih volitvah doživele velik poraz.

Ali boste torej predsedniki strank, prvi vi, Janez Janša, SDS, končno le poskrbeli za to, da bo eden prvih ciljev vsaj pomladnih strank nov volilni sistem, saj brez tega, pravite, ne bo potrebnih sprememb za napredek države?

Franc Mihič, Ribnica

DNEVNIK, 18. marec 2016