Članek
Izkoriščanje še vedno »postranska zadeva«?
Objavljeno Mar 12, 2016

»Delu čast in oblast« je zelo vabljivo geslo, ki je prispevalo, da so bili premagani domači in tuji izkoriščevalci delavskega razreda. To je geslo politike, ki nas je vodila v enopartijskem socializmu, ki pa je moralno in ekonomsko  propadel, saj nismo bili vsi enakopravni, ne pri oblasti, ne pri skupnem premoženju. Režim je končal z 2.764 odstotno inflacijo in z razpadom države. Ta ekonomsko politična »šola«, ki je še večji del na oblasti, je na to obljubo popolnoma pozabila.

Ne samo to. Ravno ta politika, SD/LDS, je uzakonila prikrito neplačevanje prispevkov za delojemalce. Ustavno sodišče pa je le ugotovilo, da so kršene ustavne lastninske pravice delojemalcem.

Za DZ-RS in za vlade in seveda za voditelje strank, levih in tudi desnih, pa je sankcioniranje te sramotne goljufije očitno »postranska zadeva« sicer eksistenčnega problem mnogih sodržavljanov!?

Drugače ne bi že desetletja poslušali, enako kot te dni, o slovenskih brezvestnih izkoriščevalcih, doma in celo v tujini.

Državljani se zato že dolgo ne počutimo varno, ko se tako zlahka kršijo lastninske ustavne pravice, učinkovite sankcije pa nobene.

Kako oblast, to je DZ RS ,  poslanci, predsedniki strank, vlade, lahko že preko 20 let dopuščajo to nepojmljivo goljufijo ? Mar nimajo empatije in sramu, odgovornosti za sramotno stanje?

Kdaj bo izkoriščanje in kršenje lastninskih pravic resen problem države, tudi za strankarske veljake? Doslej so bili premeteno tiho!

Kje je tu inovativnost prava in pravne države? Ne vidi niti čez plot države?

 Zaščitene lastninske pravice državljanov so temelj uspešne demokratične države.

Franc Mihič