Članek
Vprašanje predsedniku DZ dr. Milanu Brglezu
Objavljeno Apr 09, 2018

Vprašanje predsedniku DZ dr. Milanu Brglezu

REPORTER, 9. april 2018

Državljani smo želeli državo, kjer bomo varni in bo varna tudi naša lastnina. Samoumevno tudi plače in prispevki. Žal to pogosto ni. Primer. Zaposleni bodo po novem zakonu le obveščeni, da delodajalec ni odvedel Zpiz-u njihove prispevke, temveč si jih je zadržal, kar sicer ni vidno na plačilni listi. To je prikrita kraja lastnine zaposlenega v korist kapitala lastnika podjetja.

Predsednica Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Ana Jaklič pravi:«Če se ugotovi, da neki delodajalec ne plačuje delavcev, je to vendar kaznivo dejanje, mar ne? Zdaj so sicer začeli preganjati take delodajalce, ki ne plačujejo prispevkov, a dolga leta so celo  tožilci trdili, da to ni kaznivo dejanje. Če bi vsem tem podjetnikom in direktorjem, ki tako ravnajo z zaposlenimi, onemogočili nadaljevanje opravljanja dejavnosti, če bi jih kaznovali, ne vem, če bi si to še upali početi.« Politika pa sedaj sporoča zaposlenim:«Če ste okradeni za prispevke, je to le  vaš problem! Pravna država vam je na razpolago!« Oškodovani naj sam išče pravico na sodišču, sicer bo imel nižjo pokojnino.

Kako je mogoče sprejeti zakon v posmeh pravicam zaposlenih?

Kako so ga lahko odobrili Svet Zpiz-a, DS RS, socialni partnerji? Kako je mogoče, ko je v Svetu Zpiz-a, ki šteje 26 članov, samo7 članov iz vrst delodajalcev? V Svetu, ki je to spremembo odobril, so bili: 7 članov, ki jih je imenovala vlada: mag. Nataša Belopavlovič, Valter Drozg, Miloš Pavlica, mag. Mojca Pirnat, dr. Tone Ploj, Jože Rangus, Mitja Žiher , 7 članov iz sindikalnih zvez oz. konfederacij: Lučka Böhm, Aljoša Čeč, Dorotej Čuček, Nadja Götz, Zdenko Lorber, Marjana Pantar Malec, Milan Utroša, 7 članov iz delodajalskega združenja: Vera Aljančič Falež, Dušan Bavec, Tomaž Bernik, Janez Braune, Tatjana Čerin, Samo Roš, Jože Smole, 3 člani iz zveze oziroma organizacije upokojencev: Breda Pečan, Branko Pintar, Anka Tominšek, 1 član iz reprezentativne invalidske organizacija: Dragutin Novak in 1 član delavec zavoda:Tone Zorc. Zakaj je Svet Zpiza zatajil stališče:«Če delodajalec ni odvedel prispevkov, jih ni odvedel državi oziroma njeni inštituciji, ne pa delavcu. Zato pa mora poskrbeti država s svojimi inštitucijami.«    

V Nemčiji velja zakon:»Delodajalec, ki pristojnemu zavodu ne plača prispevkov za socialno zavarovanje vključno s prispevki za delovno dobo, se ne glede na to, ali je bila plača izplačana ali ne, kaznuje z zaporno kaznijo do pet let.« Slovenska država oz. Zpiz pa le obvesti zaposlenega, da naj kar sam poskrbi, da bodo zanj plačani prispevki.

Svetniki v DS RS, predsednica ZSSS, Lidija Jerkič, predsednik ZDUS-a, Janez Sušnik in vladni DeSUS, ali je to res dopustno in lahko zakonito? Neplačevanje prispevkov je kratenje ustavnih lastninskih pravic zaposlenim, kar  je US ugotovilo že l. 2011.

Predsednik DZ RS, dr. Milan Brglez, ali je takšen zakon, ki ni v skladu z ustavo in grobo krši pravice zaposlenim, res sprejemljiv za DZ RS in vlado?

Franc Mihič, Ribnica