Kako povrniti dostojanstvo nepokopanim mrtvim?

OddajFranc Mihič, dne 2015-08-14 ob 16:08:55

Kako povrniti dostojanstvo nepokopanim mrtvim?

Kdaj od besed k dejanjem?

Besede mikajo, vzori vlečejo?

»Po besedah predsednice NSi, Ljudmile Novak, je pokop mrtvih »temeljno civilizacijsko načelo in vsak človek ima pravico do dostojnega pokopa, do groba in spomina«.

Kaj in kdo torej že več kot 20 let preprečuje pokop mrtvih devetih oz. trinajstih žrtev medvojnega revolucionarnega nasilja  v breznu Žiglovica na Mali gori pri Ribnici, kjer so  v občini vse od osamosvojitve dalje na oblasti stranke slovenske pomladi, SDS, NSi, SLS, predvsem stranka SDS,  in sta ribniška poslanca v DZ RS, poslanec Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS in poslanka Ljudmila Novak, predsednica NSi?

Franc Mihič

P.s.: 

Eva Irgl: »Civiliziran narod ne potrebuje nobenega zakona, da pokoplje svoje mrtve.«

19. 5. 2015

Poboji pri Žiglovici: https://sl.wikipedia.org/wiki/Poboj_pri_%C5%BDiglovici

http://www.casnik.si/index.php/kako-povrniti-dostojanstvo-nepokopanim-mrtvim/comment-page-1/#comment-120596

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
36
Franc Mihič
0
Aug 20, 2015
Dajana Babič, pravite, otroci se hočejo imeti lepo?
Stroka pa: "Otrok naj bo dvakrat na dan lačen"
Na cesti in na protestih bi se morala pojaviti akademska elita, ta pa molči, je ležerna, brezciljna, ne vidi možnosti napredka. In tudi ne ljubi se ji; lažje je brati knjige, pisati, nekaj raziskovati, pogosto tudi v prazno ... Slovenci smo na robu kulturnega zloma.
Učitelj kot srednji razred in eden od stebrov izobraženstva je povsem propadel,ni ga več. Pa ne zato, ker ima nizko plačo, temveč ker ima malo znanja in je slabo ozaveščen.
To, kar delajo ministri in politika z učitelji, je podlo.
Vsi naši politiki so se izkazali kot slabi gospodarji, pravi.
Zakaj pravite tudi, da je naša znanost obtičala?

Ker daje vtis, da je sama sebi namen. Zastala je pri razumu. Znano pa je, da razum in izkušnje dajo pamet. Če tej dodamo zavest o sebi, pa dobimo modrost.

Stanje duha družbe pa ocenjuje kot mizerno.

Viljem Ščuka. Pediater, psihoterapevt in nasprotnik potrošništva.

http://www.zurnal24.si/otrok-naj-bo-dvakrat-na-dan-lacen-clanek-183834

"Otrok naj bo dvakrat na dan lačen" - zurnal24

Viljem Ščuka. Pediater, psihoterapevt in nasprotnik potrošništva. Vsi naši politiki so se izkazali kot slabi gospodarji
#36
Franc Mihič
0
Aug 19, 2015
»Vse je odvisno od nas, od vsakega posameznika. Država smo mi in mi osebno smo se dolžni odzvati tako, kot nam narekuje vest! Od začetkov človekovanja, kot arheolog to zelo dobro vem, je bila pravica do pokopa ne le temeljna zapoved, temveč tudi znak in simbol človekovanja. Odrekanje te pravice pomeni razglašanje neke družbe za necivilizirano, psihopatsko skupnost. Z nerešenimi vprašanji do nepokopanih dajemo grozovito sporočilo svetu in zanamcem o nas samih! Ob tem pa jokamo, in prav je tako, nad Srebrenico, naši nepokopani pa so drugorazredne teme.
Svetohlinci in hinavci smo!«

ddr. Verena V. Perko, nekdanja v.d. direktorico Direktorata za kulturno dediščino.
http://www.casnik.si/index.php/2015/08/12/verena-v-perko-svetohlinci-in-hinavci-smo/

Verena V. Perko: ‘Svetohlinci in hinavci smo!’ - Časnik

Odrekanje pravice do groba pomeni razglašanje neke družbe za necivilizirano, psihopatsko skupnost. Z nerešenimi vprašanj
#35
Franc Mihič
0
Aug 19, 2015
Obsodba spravnih zablod?
DNEVNIK, 17. avgust 2015
Tako poziva javnost Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB, ki venomer žuga: »Z izdajalci sprava ni mogoča.« To je lahko vsakomur razumljivo in sprejemljivo. Toda kdo so res bili izdajalci? ZZB namreč vseskozi zanika kruto dejstvo, da je bila med okupacijo, med NOB, izvedena tudi boljševistična revolucija, to je državljanska vojna, v kateri je zmagala revolucionarna stran, žrtve na obeh straneh pa ogromne.
Kdo je začel revolucijo po okupaciji leta 1941, pa se menda ve? Berem tudi, da so domači izdajalci vsi, ki so sodelovali z okupatorjem, pa naj je bil vzvod kar koli. Res enostavna obtožba? To je bežanje od resnice, da je bila revolucija za mnoge nevarnejša in okrutnejša za golo preživetje, ko so zgolj besedno nasprotovali boljševistični komunistični revoluciji in so se v svoji nemoči zatekli celo pod zaščito okupatorja.
Tedanji komunisti so namreč že med NOB poskrbeli, da so bili med vojno in po njej likvidirani vsi, ki so bili ali bi lahko bili nasprotniki revolucije in enopartijske oblasti, ki je potem lahko kršila človekove pravice. Dokaz so žrtve in odkrita in še neodkrita številna grobišča po naši domovini. ZBB je in je bila vseskozi prva zagovornica »Partije in revolucije«, a sedaj revolucijo taji, enako kot taji tedaj »edino pravega zaveznika in prijatelja« Stalina, ki je najbolj sprevrženo paktiral s Hitlerjevimi nacisti in japonskimi fašisti, seveda na škodo mnogih narodov in tudi na škodo mnogih »idealistov«, dokler ni Hitler napadel SZ.
Ponovim. Dejstvo je, da je med okupacijo pri nas žal potekala tudi državljanska vojna, v kateri ne moremo govoriti o premagani strani, da so to bili enostavno izdajalci naroda, drugi pa le zmagovalci nad okupatorjem, in zmagovalci v revoluciji, a protirevolucionarjev naj sploh ne bi bilo, saj so bili samo izdajalci? Skrajno nelogična, nepoštena trditev in zavajanje, ki že desetletja traja in narod venomer znova razdvaja in žali vse demokrate.
Žali seveda tudi vse žrtve revolucije na obeh straneh, ki jih je znanstveno ugotovil Inštitut za novejšo zgodovino. V državljanski vojni lahko govorimo zgolj o privržencih in nasprotnikih revolucije, ne pa o izdajalcih! Oboji so del naroda, kar terja spravo. Mogoče so izdajalci tisti, ki so začeli revolucijo med okupacijo?
Ne trdim tega, saj bi bilo to do mnogih nepošteno. Skrajni čas bi že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da vsa državotvorna politika, odgovorna za naš razvoj, preneha narod razdvajati »na zmagovalce in izdajalce in seveda na kolaborante s Hitlerjem in/ali Stalinom«. Ne tratimo energije in časa za pogubni razdor, temveč za spravo in za naš razvoj, napredek, za preživetje Slovenije.
Franc Mihič
#34
Franc Mihič
0
Aug 19, 2015
Po desetih letih spet venec in svečka v Kočevskem Rogu
Kočevski Rog- Včeraj je minilo natančno deset let od spravne slovesnosti pri množičnem grobišču po vojni pobitih domobrancev pod Krenom v Kočevskem Rogu, ko sta se predsednik države Milan Kučan In nadškof dr. Alojzij Šuštar skupaj poklonila mrtvim in povabila žive k spravi in sožitju. Ob obletnici so predsednik Kučan z ženo Štefko Kučan, dr. Spomenka Hribar, ki je pred desetimi leti dala pobudo, naj slovenska država priredi spravno slovesnost, kočevski župan Janko Veber, predstavniki vojske in peščica drugih, med katerimi ni bilo nobenega predstavnika ne cerkve ne vlade, položili venec In prižgali svečko.

V javni izjavi je predsednik Kučan zapisal, da želi simbolično ponoviti svoje besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunajsodnih pobojev, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin.

Samo na podlagi pietete do mrtvih sta mogoča spravno sožitje med živimi in strpnost v skupnem bivanju Ijudi različnih prepričanj drug z drugim, in ne drug proti drugemu, medtem ko politična zloraba preteklosti in mrtvih peljeta drugam, povzročata nove delitve In zbujata nova sovraštva, je med drugim v izjavi zapisal Milan Kučan. D. P.
NEDELO, 29. JULIJ 2000
#33
Ana Kos
0
Aug 16, 2015
Morda pa s svojci?
Poleg tega trpi ves narod, saj smo na nek način skupnost, a ne?
#32
vanjo trentelj
1
Aug 16, 2015
Abram

Vojna je vojna, mir je mir. Povojni poboji so bili storjeni pa PO VOJNI, to se pravi V MIRU. Res je, v teh pobojih je bilo usmrčenih veliko hudih zločincev, če več pa nedolnih žrtev. Nobenega niso sodno obravnavali in usmrtili, čeprav je bil mir.
#31
NJEGOSH
0
Aug 16, 2015
Dve zadevi sta tukaj:

1. res je, da kosti za nazaj glodajo predvsem politiki, ki nimajo vizije za naprej in res je tudi, da so tisti drugi, ki zagovarjajo storilce in preživeli sistem v to prisiljeni zaradi svojega političnega preživetja. Ravno tako tudi ti nimajo vizije za naprej.

2. res je tudi, da brez razčiščene zgodovine oziroma preteklosti narod težko gre naprej ravno zaradi akterjev opisanih v prvi točki.

Se prvi, vrtimo se v krogu, kdo ima od tega korist se pa tudi ve: leva in desna politika.
#30
abram
1
Aug 16, 2015
Dajana
Prav imaš, Ana namerno nabija s svojo krščansko logiko in igra usmiljeno pobožno deklico. Isto so počeli kristjani,ki so drugače misleče z narejenim usmiljenjem. kar na grmade pošiljali.Zgodovino vedno pišejo zmagovalci.Tega dejstva okupatorjevi sodelavci še danes ne morejo sprejeti. V vojni se vedno dogajajo strašne stvari med vojskujočimi,kjer so mnogokrat žrtve nedolžni,žal je tako. Vojna je vojna,mir je mir.
#29
Dajana Babič
0
Aug 16, 2015
Ana... saj te sprašujem... KAJ ZABOGA JE TREBA NAREDITI, DA BOSTE NEHALI?

Ne boste nehali, ker je to vaš "ding".

Mojega dedka bi okrutno ubili, če ne bi zbežal (splezal iz tiste jame)... pa vendar mi je bilo vseeno in sem obračala oči, ko mi je rekel, da se smem poročiti z muslimanom.

Ana, ti samo nadaljuješ s tem poltiko "zob za zob".

ZLOČINI PA SO BILI NA OBEH STRANEH. Eden je naredil zločin, potem ga je naredil drugi, da se je maščeval in tako se je nadaljevalo.

Sem brala zgodbo iz Hercegovine med drugo vojno (malo stran od rojstnega kraja mojega očeta), kjer je srbsko družino (se pravi mater s 3 otroci), ki so bili na tem, da jih pobijejo Ustaši rešil Slovenec (SLOVENEC!) iz Beograda preoblečen v nemškega oficirja (pač... le tako jih je lahko rešil).

Ta človek je bil kasneje ubit od partizanov, ker so mislili, da dela za Nemce.

Zdaj pa ti najdi tukaj pravico!

Bolečino naj čutim z ljudmi, ki so umrli pred 70.leti? Ali se ti je zmešalo, ali pa si mazohistka! :D
#28
Sponko
0
Aug 16, 2015
D.B.
Ali si vprašala fotra, kje je bil v tistih kritičnih letih in česa se spominja?
( ali pa noče spomniti)
#27
Ana Kos
0
Aug 16, 2015
Dajana, rana se najlepše celi, če je očiščena. Očiščena, še prej pa sploh priznana, da sploh je.

Rane zaradi medvojnih in povojnih zločinov so pa bolj omalovaževane kot ne. Bolj tako, kot ko se komu zgodi kaj hudega, pa mu rečeš: Pozabi.
Stvari grejo na nek način počasi v nekakšno "pozabo", v zdrav odmik najlepše, če so pravilno diagnosticirane.
Priznane.

Dajana, če bi tvojega bližnjega okrutno ubili in ga označili za izdajalca, ti morda ne bi bilo vseeno? Če imaš sočutje s sčlovekom, ti ne bi bilo vseeno. Tako ne za svojca kot tudi za druge ljudi ne.

Potem se stvari celijo. Ne pa da so tujki stalno v rani.

Spomnim se, kaj sem začutila pred več kot 20 leti ob knjigi Bitka za neznano (Castaneda)! To: Prava spoznanja pridejo šele skozi spoznanje o smrti. Če sprejemaš svojo končnost - v tej obliki, v tem telesu, tukaj, življenje vidiš precej drugače kot bi ga sicer.

Ne glede na to, kaj je mogoče potem, po tem tukaj (ti, ki govoriš o reinkarnaciji oz. tudi o tem), smo predvsem odgovorni za TUKAJ in ZDAJ. Ali smo ljudje ta trenutek. Ali čutimo z bolečinami drugih. Ali imamo sočutje.
#26
Dajana Babič
0
Aug 16, 2015
Ana: Če se osredotočaš na kosti, smrt, žalost in krivico, boš imela kosti, žalost, smrt in krivico. Na kar misliš, to boš imela. :)

Koliko let še, Ana?
Koliko let po tem, kar se je zgodilo hočeš imeti še smrt, žalost, kosti in krivico?

Mimogrede, smrt sploh ne obstaja, to je iluzija, v katero smo hipnotizirani, da pač MORAMO UMRETI.

Tisti človek, ki je star 2800 let pač ni hotel umreti. In ni. :)

ZAKAJ NE IZPUSTIŠ?

Kaj se mora zgoditi, da boste že enkrat izpustili? Kako velik spomenik se mora zgraditi?

Zakaj ne izpustite zamer? A veste, da zamere najbolj škodijo vam? Tisti, ki ima zamere ne more živeti v sedanjem času. :)

Zakaj mora biti slovenski narod nesrečen, da je srečen? A je to v našem DNK-ju? Zakaj Slovenci ne izpustijo nesreče? Zakaj si ne dovolijo biti srečni?
#25
vanjo trentelj
1
Aug 16, 2015
Kosti pomorjenih ležijo nametane v gajbicah za kruh, zelenjavo, sadje......To je zelo žalostni del slovenske zgodbe.
#24
Ana Kos
2
Aug 15, 2015
Dajana, ti nisi enaka do drugih kot do sebe.
Kolikokrat rečeš, da je za vse prostor itd. Pa da ti nihče nima pravice govoriti, kaj smeš in česa ne itd.
...
Ljudje so ljudje predvsem v tem, kakšen odnos imajo do odrinjenih, nemočnih, pokojnih ...
#23
Franc Mihič
0
Aug 15, 2015
A vi pa lahka?
#22
Dajana Babič
0
Aug 15, 2015
Joj, kako ste zateženi.. Enostavno težki ste. :( Človek izgubi vso voljo!
#21
Franc Mihič
1
Aug 15, 2015
Saj gre za civilizacijski princip, da vsakemu pripada grob in pogreb, tudi tebi enkrat!
#20
Ana Kos
1
Aug 15, 2015
Dajana, na nek način zanikaš naše korenine ...
#19
Dajana Babič
0
Aug 15, 2015
Oprosti, ampak ne bom brala NIČESAR več, kar se tiče druge svetovne vojne! Enostavno me ne zanima!
#18
Franc Mihič
0
Aug 15, 2015
Kdor se torej obrega ob problem nepokopanih mrtvih, sprejema da se ga po smrti zvrne v najbližjo jamo in nanj pozabi! A res?
#17
Pokaži več komentarjev
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-08-14 16:08:55 (Aug 14, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj