Cela generacija mladih je oropana perspektiv!

OddajFranc Mihič, dne 2015-07-17 ob 17:05:59

»Raziskave kažejo, da je v Sloveniji nizka stopnja učinkovitosti.«

»Slovenijo že dolgo vodijo ljudje, ki so radi glavni, kljub temu pa ne želijo prevzemati odgovornosti za vodenje, razumljivo, saj nimajo dovolj kompetenc in se tega tudi zavedajo.«

Vladi izrazito namreč manjka vizije in kakovosti upravljanja javnega sektorja.

»Dokazov je veliko. Vladi na primer nikakor ne uspe pripraviti prepričljive strategije razvoja Slovenije, dolgoročne vizije, kam naj gre in se razvija,« pravi Radej, ki je sodeloval pri evalvaciji Operativnega programa Slovenije 2014–2020, osrednjega izvedbenega razvojnega dokumenta, ki določa vsebine financiranja strateških razvojnih projektov iz proračuna EU.

In glavno spoznanje evalvacije: »V Sloveniji se dogaja popolni kolaps razvojnega sistema. Nova evropska strategija pametnega razvoja zahteva veliko višjo kompetenco vodenja, bolj jasno vizijo.

Od dobre priprave kakovostnih razvojnih projektov in njihove izvedbe je namreč odvisno, ali nam bo uspelo v sedmih letih pametno vložiti 4,1 milijarde evropskega denarja.

Medtem ko vlada za vsakih sto milijonov, ki jih je treba v proračunu dodatno prihraniti, lahko pripelje koalicijo do roba njenega obstoja, te razvojne evropske milijarde trošijo ne dovolj premišljeno, neusklajeno in zlasti nekompetentno,« je kritičen Bojan Radej, samostojni raziskovalec v slovenskem društvu evalvatorjev .

Zato, med drugim, živimo na kredit in brez dvoma občutno slabše, kot bi glede na bogate potenciale narave in znanja lahko, če bi bili uporabljeni podjetno.

»Ekonomska zanka okoli vratu se zateguje vsem državljanom, najbolj pa trpijo brezposelni in vse ranljive skupine.

Cela generacija mladih je oropana perspektiv, žrtvovana na oltarju nekompetentnega vodenja države …«

Vir; članek »Državljani pogrešajo vizijo vladajočih«; Delo, 16.07.2015

P.s.: Dr. Jože Mencinger, prvi slovenski minister za gospodarstvo v samostojni Sloveniji, bivši rektor UL in zelo pogosto vabljeni strokovni komentator na nacionalno RTV SLO problemu zagona gospodarstva in konkurenčnosti pa sprašuje: »Kako sprostiti strateške investicije in okrepiti financiranje globalno konkurenčnih razvojnih projektov? Naj vlada ugotavlja, kateri so globalno konkurenčni razvojni projekti? Mar ni to posel »delodajalcev« in ne države?«

Kako pa so potem vlade, vse do sedaj, lahko vodile in vodijo gospodarsko politiko razvoja države, če ne ugotovijo s pomočjo javne (Mencingerjeve) stroke, kateri so globalno konkurenčni razvojni projekti, a kar po občutku? 

Ali je to šola dr. Mencingerja za strateško vodenje države, » bo kar bo«, ki očitno ne daje rezultatov za vizijo države, a ni odgovorna za perspektivo države?

Franc Mihič, 2013-12-09

http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/neuporabnost-kisika-za-gospodarstvo.html

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
5
Franc Mihič
0
Jul 29, 2015
Znamo opredeliti, v čem smo dobri?
»Če bi združili ves denar, ki ga namenjajo posamezne države EU, in dodali še sredstva iz programa Obzorje 2020, bi bile vsote, ki jih Evropa usmerja v znanost, primerljive z ameriškimi in japonskimi sredstvi. Če bi združili vsa sredstva, bi lahko evropska znanost postala bolj konkurenčna ameriški in japonski. Na poti do tega cilja pa je treba odgovoriti na več vprašanj. Pri tem se odpirajo logična vprašanja: ali znamo opredeliti, v čem smo dobri? Po čem naj bo Slovenija znana v EU in v svetu?
Za tako odločitev potrebujemo strokovni in tudi politični konsenz. V svetu vlade za takšna mnenja prosijo svoje nacionalne akademije. Kako pa je pri nas? Ravno nasprotno, Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Inženirska akademija Slovenije sta večkrat ponudili svoje sodelovanje. Pobuda je naletela na gluha ušesa. Škoda! Srčno upam, da bo nova vlada razmišljala drugače.«
Tako poziva in roti prof. dr. Igor Emri, član znanstvenega sveta v bruseljskem združenju Science Europe. To je zelo usoden poziv za vse stanove, generacije in elite, predvsem pa za politike! V čem smo dobri in lahko konkurenčni na globalni sceni? Kdor vodi državo, mora to poznati in to znati uveljaviti. Kaj menijo premier in ministra za znanost in za gospodarski razvoj in tehnologijo!?
Franc Mihič Kosovelova 2a Ribnica

18. september 2014

Delo ni objavilo!
#5
P. J.
0
Jul 19, 2015

Ali pri tem nacionalnem projektu opredelitve strategije pametne specializacije Slovenije opozicija kaj sodeluje? Nič ni zaslediti o tem!?
-- Franc Mihič


Odlicno pvedano in zelo dobro napisano. Retrogradna destruktivnost preprecuje slovenski opoziciji sodelovanje. Sele ko se bo transformirala v konstruktivno gibanje, bo moc zaslediti, da pri cem tudi slednja sodeluje.
#4
Ernest Skrjanec
0
Jul 18, 2015
Zelo dobro napisano.
#3
Franc Mihič
0
Jul 17, 2015
Slovenski akademiki: kapitani, ki so prebrali vse knjige, niso pa še bili nikoli na morju
Učijo se na svojih napakah, ceno za to pa plačujemo vsi državljani.
http://www.portalplus.si/977/slovenski-akademiki-kapitani-ki-so-pre/

Slovenski akademiki: kapitani, ki so prebrali vse knjige, niso pa še bili nikoli na morju

Naš britanski kolumnist se tokrat loteva fenomena profesorjev in akademikov v slovenski politiki in gospodarstvu; gre za
#2
Franc Mihič
0
Jul 17, 2015
Ali pri tem nacionalnem projektu opredelitve strategije pametne specializacije Slovenije opozicija kaj sodeluje? Nič ni zaslediti o tem!?
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-07-17 17:05:59 (Jul 17, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
Državni tožilec se je dolžan odzvati na medijske objave
Milan Kučan: Ogenjca, upor ali kolaboracija?
Komu Slovenci zaupamo svoj kapital; nikomur!?
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj