DEMOKRACIJA JE V KOMI!

OddajFranc Mihič, dne 2015-02-27 ob 13:55:19

Kdo ima pravzaprav oblast?

Kdo je najbolj odgovoren za stanje države?

Na volitvah izbiramo oblast, volilni sistem pa odloča, kdo dobi dejansko oblast. Po nedavni javni razpravi o spremembi volilnega sistema v DZ ni več upanja za njegovo spremembo. Vzrok; stranke in njihovi kandidati bi morali garati za glasove volivcev, a jim sedaj nobeno delo z in za volivce ni potrebno.  Poslanci ostajajo še naprej» udobno mirni« , neodvisni od volivcev,  saj jih ne potrebujejo za svojo izvolitev. Lahko se jim celo rogajo, kar ni redkost. Poslanske pisarne so po večini v »ilegali in prazne«!  Glasove volivcev potrebujejo le stranke oz. vodje strank za izvolitev njihove liste, ki jo sestavijo in tako odločijo, kdo bo izvoljen za poslanca, kdo bo » del njihove nove oblasti«. Volivec pa nima pravice izbire kandidata po njegovi meri.  Oblast imajo torej vodje strank in ne ljudstvo! Bivši predsednik Milan Kučan pa pravi,  spremembe niso potrebne.  Ali je to res »demokracija po meri človeka«?  Zabloda in/ali prevara?!  Zato so res najbolj odgovorni poslanci LDS, SLS, SD in Desus, ki so l. 2000 spremenili ustavo. Ta javna razprava v DZ o spremembi volilnega sistema je bila tudi test, ali so volitve odpravile kompromis, ki ga je predsednik republike Borut Pahor  pred letom dosegel, ko je želel odpraviti »ledeno dobo v slovenski politiki«.  Očitno ledena doba ostaja. Ali je koga zato sploh sram?! Vodje strank ne jemljejo resno celo predsednika države, kaj šele javnosti, volivce?! Žalostno! Premier Miro Cerar, predsednik SMC je sicer ocenil, da zdajšnji sistem ni optimalen in potrebuje izboljšave. Poudaril pa je, če ni realne možnosti za dosego širokega konsenza, se velja raje dejavno posvetiti reševanju drugih problematik.  Razprava v DZ je nazorno pokazala, da ni nobene realne  možnosti za potreben konsenz, saj so razpravo ignorirali vsi preostali vodje parlamentarnih strank,  pozicije in opozicije, kakor večina poslancev .  

Iz vrst  SDS ni bil nikogar.  Ledena doba v slovenski politiki ostaja, so odločili voditelji vseh parlamentarnih strank. Ljudstvu ostane teoretično še referendum,  če in ko bo dojelo problem,  in če mu ga bodo voditelji strank odobrili in  rezultate sprejeli? Le oni imajo žal zadnjo besedo. Dr. Ciril Ribičič je ocenil, naslednje volitve bodo še brez sprememb!

Volivcem torej ostane samo to, da sedanjih političnih strank enostavno ne volimo.  Jaz to že počnem, ne volim, niti levih niti desnih.

Pogoji za spremembe  bodo očitno dozoreli šele po tem, ko se bo kriza tako zaostrila, da se bo narod sedanji politiki množično uprl s protest.

Kaj pa je pravzaprav problem in vzrok, ki ljudi odbija od volitev in ne cenijo politikov, niti države  niti demokracije? To, da vodje strank okoli sebe forsirajo podpovprečne in kimavce, ki so v sedanjem proporcionalnem sistemu seveda gladko vedno izvoljeni, če uspe lista! A  tem izvoljencem je malo mar za volivce, zadošča jim, da ustrezajo predvsem vodji stranke! Volivce pa zanemarijo, jih celo ignorirajo, kar sam in tudi mnogi desničarji od »plemenite desnice« doživljamo v živo. Nedavno je ravno to nedelo z volivci, odmik od volivcev, problematiziral tudi  dr.  Hubert Požarnik, kot predstavnik DEMOSA ob obletnici DEMOSA, na posebni oddaji na TV1. Zanj je to glavna hiba vseh naslednikov Demosa. Volilni rezultati so temu ustrezni, kar je strahotno žalostno za demokracijo oz. blagostanje državljanov!

To je negativna selekcija v vseh strankah, sposobni pa se izogibajo takšni politiki oz. "kimavski družbi"! Tudi  v SDS in na desnici! Problem so obstoječi volilni sistem in seveda kandidatne liste strank, kjer kandidate razvrstijo in  postavijo partijski veljaki, kot v komunizmu, enoumju! Pri teh početjih mene ni več  in me ne bo,  tudi na volitve ne grem, saj nimam možnosti prave izbire, komu lahko osebno podelim moj (preferenčni) glas, mandat za oblast in seveda odgovornost za rezultate mandata. Tudi poslancu Jožetu Tanko npr. in podobnim poslancem, ignorantom volivcev, nikoli več ne dam glasu, niti ne takšnim listam, kar sem že večkrat javno napisal. Namreč, bil sem že elektor v interni izvedbi večinskega volilnega sistema, to je izbiri kandidata stranke SKD za predsedniške volitve,  ki se je obnesel. Tudi Jože Tanko in SDS  se zelo sprenevedajo in blefirajo, ko pravijo, preferenčni glas je »brez veze«. Naj potem vendar SDS  to dopusti,  če ji je to vseeno, če ne razume ali  laže!? A je res vseeno, stranki SDS in njenim volivcem in vsej politiki, če bi bil na njeni listi izvoljen dr. Turk s preferenčnimi glasovi, Janez Janša pa bi izpadel, čeprav bi bil prvi nosilec liste?

Ne razumem nasprotovanja desnice celo realnim minimalnim spremembam volilnega sistema v pravo smer, zlasti ne SDS, ki pa se da mirno voliti v evropski parlament po proporcionalnem volilnem sistemu s preferenčnim glasom. Tako je na zadnjih volitvah volilo in uporabilo 70% volilnih udeležencev. Lani sta tako odpadla najbolj pomembna skrajna levičarja, "popularni" dr. Jože Mencinger, kandidat PS, največji zavetnik menedžerjev in zagovornik nacionalnega interesa, -baje zaradi interesa ljudstva-, in dr. Igor Lukšič, SD, največji zagovornik obstoječega volilnega sistema. Oba pa sta velika nasprotnika privatizacije neučinkovitih državnih podjetij, kjer  delavci tudi ostajajo brez plač in prispevkov. A to desnici res nič ne pove? Meni veliko in zadosti! Dokler bo še tako, bo za poštene še zelo hudo!

V javni razpravi o morebitnih spremembah spornega volilnega sistema v DZ RS sem javnosti povedal, da je za Slovenijo, iz enakih razlogov kot za Nemčijo, prava rešitev  nemški kombinirani volilni sistem, ali eventualno kompromisi v to  smer. Vse drugo je še naprej »ledena doba« v politiki kot pravi predsednik države Borut Pahor!

Franc Mihič, Ribnica

15. januar 2015


»DRŽAVA, KJER POŠTENI LJUDJE NISO TOLIKO ENERGIČNI KOT  POKVARJENCI, JE IZGUBLJENA.«

Franklin Delano Roosvelt

 

»Demokracija ni nekaj v kar verjameš,
ampak je nekaj kar počneš. Sodeluješ.

Če tega ni, se demokracija sesuje.«
Abbie Hoffman

 

»Le državljani imajo zadnjo besedo;

in če mislimo,da niso sposobni izvajati kontrole z dovolj razumno presojo, zdravilo ni, da jim zadnjo besedo vzamemo, ampak jih izobrazimo«
Thomas Jefferson

 

»Človek je prvič oskrunil svojo mladost,

ko je prvič molčal,

čeprav mu je srce ukazovalo naj govori;
iz živalske sebičnosti se je rodila strahopetnost«


Ivan Cankar

"Svet ni nevaren zaradi tistih, ki delajo slabo,

ampak zaradi tistih,

 ki to gledajo in ničesar ne storijo."

A.   Einstein

 

SVOBODA

»Če svoboda sploh kaj pomeni,

potem je to pravica drugim ljudem povedati

prav to, česar nočejo slišati.«

George Orwell

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
1
Franc Mihič
0
Feb 27, 2015
Smrt demokracije
"Na slovenski ravni mora stranka prestopiti parlamentarni prag, potem pa se po volilnih enotah primerja okraje in procente glasov, ki so jih kandidati iste stranke prejeli, da se določi kdo bo prišel v parlament. V praksi to pomeni, da nihče ne ve koga voli in kdo bo izvoljen. Ali ne bi bilo bolje, da bi ukinili volilne okraje in uvedli strankarske liste v volilnih enotah s pravico do preferenčnega glasu? Preprosto, pregledno in pošteno. Verjetno pa je to preveč za naše strankarske lobije. Šele tako bi volivci neke stranke lahko soodločali koga hočejo in koga ne v parlamentu"

Časnik.si - Andrej M. Poznič 27.2.2015
http://www.casnik.si/index.php/2015/02/27/smrt-demokracije/

Smrt demokracije - Časnik

Ko demokratični politični sistem vstopi v spiralo samouničenja, težko najde pot iz začaranega kroga. Slabi kandidati, sl
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-02-27 13:55:19 (Feb 27, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj