Banka Slovenije je dinozaver, ki škoduje državljanom?!

OddajFranc Mihič, dne 2015-02-20 ob 22:37:32

»Guverner BS dr. Boštjan Jazbec mora odstopiti!« Takšen je vtis, ko poslušam in zlasti berem številne članke, kako sta škodljiva Banka Slovenije in njen guverner za državljane in državo. Mediji torej sporočajo Slovencem pravi »rdeči alarm«, saj bo sicer hudič vzel državo in njihovo premoženje. »Ugleden« časnik piše: »Banka Slovenije pod Boštjanom Jazbecem bo prišla v zgodovino, kako ji je na operativni ravni s slabo izvedbo uspelo uničiti pravilen cilj sanacije bank: ta cilj je davkoplačevalcem za njihovo blagohotno pomoč zagotoviti največ premoženja. Centralna banka, kar je Banka Slovenije, je »država v državi in je tveganje«.
To je pravi medijski pogrom na enega pomembnih stebrov vsake demokratične ureditve države, demokracije in ekonomije. Podobno se dogaja zadnja leta tudi Ustavnemu sodišču. Tudi zaradi prikritih privatizacijskih interesov tistih mnogih, ki menijo, da se novo bogastvo pridobiva le z delitvijo že obstoječega, ne pa predvsem z ustvarjanjem novega na trgu.
Nisem še zasledil, da bi mediji v razvitih državah tako masovno pisali, da je Centralna banka že po njeni naravi in delovanju škodljiva in odveč. Ustavno sodišče pa da je tudi pristransko in nevredno upoštevanja. Bomo Slovenci zopet pričeli nov eksperiment, uvedli »novo družbeno ureditev«, ko še eno zablodo pravzaprav dejansko nismo zapustili in popravili nastalo škodo, kar je po moje še vedno bistvo tudi tega problema.
Nastop guvernerja dr. Jazbeca na RTVS je vsaj meni veliko pojasnil. Enako je bilo meni razumljivo in povsem zadovoljivo pojasnilo bivše premierke Alenke Bratušek podano na RTVS..Zanimivo je, da je guverner dr. Jazbec ob imenovanju prejel doslej rekordno število glasov podpore poslancev. Tedaj ga ni podprla menda samo stranka SD.
Bistvo afere torej je, da se še vedno čaka odločba Ustavnega sodišča o presoji ustavnosti zakona o bančništvu. BS je le izvršila zakon, sprejet v DZ RS. To je dr. Jazbec povedal že aprila 2014 za Finance. Ker je politika sprejela zakon, zato ni prva zagnala vika in krika, niti opozicija ne! Šele, ko so mediji dvignili zadevo na nivo afere, so reagirali politiki, politične stranke in vlada. Napovedana je izredna seja Državnega zbora. Gotovo bo tedaj guverner zopet na pristojnem kraju za to obravnavo podal še dodatna pojasnila. Politika pa bo menda tudi pojasnila davkoplačevalcem in bančnim oškodovancem, zakaj je sprejela takšen zakon. To je edino pošteno, da se zadeva prevetri in zaključi. Trajanje afere Sloveniji lahko samo zelo škodi. Vsekakor so na potezi Ustavno sodišče in oblast, DZ in vlada, politični veljaki! Epilog bo zagotovo zanimiv za nadaljnjo privatizacijo državnega premoženja in sanacijo bančnega sistema.
Razumem pa prizadetost tistih državljanov, ki so z ukrepom BS izgubili svoje prihranke v slabih državnih bankah. Menim pa, da so pravi vzrok za to vedno znova odkrite izgube državnih bank, ki jih venomer pokrijemo davkoplačevalci. Pravi in prvi vzrok pa so nesposobnost in neustrezno poslovodno znanje vodstev prezadolženih in kreditno nesposobnih podjetij, nadzornih svetov in uprav, ki jih postavljajo lastniki. V državnih podjetjih to počno partijski voditelji aktualnih političnih strank. Številna slaba podjetja oz. njihova vodstva ne znajo razviti konkurenčnega poslovanja podjetja na prostem trgu, celo ob cenovno nižjih stroških slovenske delovne sile glede na razvite sosednje države in celo ob obilici domače surovine, to je primer lesa slovenskih gozdov. Japonci, ki so zelo mednarodno konkurenčni pa ugotavljajo, da je veliko usodnejša in bolj grozljiva od finančnih izgub izguba zaupanja in obetov med direktorji in zaposlenimi. Japonsko razvojno strategijo je mogoče strniti v dva stavka berem: delali bodo izdelke in delali bodo potrebo po teh izdelkih in storitvah. Imeli bodo izdelek in imeli bodo trg. Domač in globalen. Ena panoga spodbuja drugo, en trg drugega, ena potreba tisoč zaposlitev. Za to so predvidena enormna državna vlaganja, vendar pa država vlaga samo v tisto, za kar obstaja kupec. Nič kaj podobnega še ni moč brati v javnem osnutku slovenske strategije pametne specializacije Slovenije, ki je pogoj za dosego konkurenčnosti države in napredek blagostanja. Toliko, da ne bo zmote, kdaj bodo nova delovna mesta, uspešna podjetja in seveda banke ter kdaj bodo varni donosi vlog državljanov, tudi na bankah, na skladih i.p., tudi kdaj bomo imeli zadosti za pokojnine in javni standard.
Guverner dr. Jazbec še pred časom opozori: »Pomešali smo vloge lastnikov in menedžerjev in njih odgovornost. Menedžerji, ki se pojavljajo kot lastniki, nimajo interesa, da bi prestrukturirali podjetje. V Sloveniji smo tranzicijsko zgodbo pripeljali tako daleč, da ne zaupamo več institucijam, ki so normalne v vseh tržnih gospodarstvih. Če je tako, se odločimo, da se ne bomo več šli tržnega gospodarstva, parlamentarne demokracije«. Kdo bo odločil, DZ RS in menda volivci!
Guverner se res piše Jazbec, vendar očitno ne tiči v »jazbini«, kjer se mu »fučka«, kako se počutijo sodržavljani, je moje mnenje.

Mnogi  veljaki političnih strank, ki smo jim volivci na volitvah z svojim glasom zaupali oblast, pa so še venomer bolj kot ne tiho,  se jim »fučka«, čeprav  lahko berejo številna vprašanja za njih v lokalnih glasilih. Tudi poslanca Ljudmila Novak, NSi, in Jože Tanko, SDS! Doslej še nisem zasledil nobenega njunega odziva ali njihovih in tudi ne konkurenčnih političnih strank, na v lokalnih glasilih izpostavljene in nerešene probleme, kot jih vidimo in občutimo državljani. Ali ni to kar ignoranca volivcev?  Komu vse se torej «fučka« za probleme sodržavljanov? Žal!

Franc Mihič

12. februar 2015

P.s.: Aktualne so sledeče misli!:

»Demokracija ni nekaj v kar verjameš,
ampak je nekaj kar počneš. Sodeluješ.

Če tega ni, se demokracija sesuje.«
Abbie Hoffman

»Le državljani imajo zadnjo besedo; in če mislimo,
da niso sposobni izvajati kontrole z dovolj razumno presojo,
zdravilo ni, da jim zadnjo besedo vzamemo, ampak jih izobrazimo«
Thomas Jefferson

»Človek je prvič oskrunil svojo mladost,

ko je prvič molčal, čeprav mu je srce ukazovalo naj govori.

Iz živalske sebičnosti se je rodila strahopetnost«.

Ivan Cankar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-02-20 22:37:32 (Feb 20, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj