Logična in nelogična vprašanja

OddajFranc Mihič, dne 2015-02-13 ob 14:49:09

Na temo Dražgoške bitke je Uroš Blatnik v svojem pismu, Delo 13. februarja, ohranil moje logično vprašanje:«Kaj bi bilo, če bi se res na tak način osvobajali?« Spričo razmerja: na 9 padlih partizanov so Nemci postrelili 41 civilistov. Približno štirikrat več žrtev civilistov kot borcev za osvobajanje. Zato dodajam vprašanje, ali je to res še naprej pravo merilo za uspešno osvobajanje in vsako delovanje? Potem  mi U. Blatnik postavi vrsto povsem nelogičnih, neumnih, celo sarkastični vprašanj, npr.: »Ali mora zaradi uvedbe kapitalističnega družbenopolitičnega sistema (namesto prejšnjega samoupravno-socialističnega) trpeti revščino približno 291.000 civilistov? Zaradi nekaj deset »borcev« za kapitalizem tisočkrat več žrtev? Razen, seveda, če za vas žrtve niso tisti, ki umirajo na obroke, ampak samo umrli.« Odgovor. Lani je bil v Delu ponovno objavljen članek »Admiral sredi lakote«,  ki povsem jasno pove, da je režim SFRJ še l. 1988 reševal gospodarsko krizo s prodajo orožja prijateljskim diktatorjem v Afriki in še kje, da so lahko izvajali revolucijo, a ljudstvo je masovno umiralo od lakote. Nedavno je tudi bivši poslanec SD korektno javnosti na TV povedal:«Bivši režim SFRJ je bil preživet!« Zato je tedanje slovensko politično vodstvo dopustilo spremembo in uvedbo demokratičnega sistema. Ali je to spremembo izvedlo res le »deset« borcev za kapitalizem, ne pa ljudje na volitvah in na referendumu? Koliko je v Sloveniji umirajočih od lakote, zagotovo ve vlada in ministrica za socialo in njena stranka SD! Dr. Igor Lukšič javno na TV pravi, da osebno vidi stradajoče v Sloveniji! Naj pove, kje! G. Blatni piše: «Raje bi se vprašali, kaj sploh so delali Nemci (Hitlerjevi vojaki) v Dražgošah leta 1942?« To ve vendar vsak, bili so okupator! Kdo in zakaj jih je »priklical« v Dražgoše, pa je, ki ga vsak lahko prebere v članku »Dražgoška bitka: junaški boj ali žrtvovanje vasi?«

G. Blatnika zanima: »Ali bi vi odprtih rok sprejeli nekoga, ki bi vlomil v vaše stanovanje/hišo, i.p.?« Neumno in oholo vprašanje, ali pa me ima za debila? Na koncu pa še pravi:«Kako zelo bogokletno pa je reči, da Slovenci nismo primerni za kapitaliste?«To je trditev zelo žaljiva za Slovence. Država in ustava pravi, vsak je lahko  kapitalist. Vsak lahko svobodno izbira, skrbi za svoj kapital ali pa ga zapravi. Tudi dr. Jože Mencinger je izbral in privatiziral EIPF in ima kapital. Drugim, zlasti običajnim državljanom, pa to pravico še vedno odreka, češ da so neprimerni za kapitaliste. Kdo torej zavaja in goji kult Slovencev neizogibnih hlapcev? Menim, da Ivan Cankar ne zagovarja hlapčevstvo, a tudi jaz ne! Nekateri »hlapčiči« pa to še vedno počno, vede ali ne vede, a zelo demagoško in perfidno!

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
5
Franc Mihič
0
Feb 17, 2015
Peticije dr. Jožeta Mencingerja!?
Peticija dr. Jožeta Mencingerja proti privatizaciji odmeva, saj se vendar bori za delovna mesta, proti kapitalističnim špekulantom, ki uničujejo podjetja zaradi dobička. »Nacionalni interes« so podjetja v državni lasti, saj tam korporativno upravljanje očitno »štima«, so prava »Meka« za delavske pravice in delavski dobiček- kapital. A res? Ni izkoriščanja delovnega človeka, nadzor ima država in politika njena stroka, ne pa kapitalisti. Da vse »državno štima«, kaže stanje gospodarstva, menda tudi lanskii stečaj državnega podjetja, kjer delavci več mesecev niso prejeli plače in jim niso plačali prispevke. Praksa mnogih državnih podjetij. Nihče ne odgovarja, ko se leta goljufa zaposlene. Znanje, ki ga »prodaja« univerza za upravljanje podjetij, je v Sloveniji menda ja etično in vrhunsko. To je znanje za vodenje in nadzor vodenja podjetij in ustanov. A odgovarjal ni še noben nadzornik. Je znanje potem res v redu? Nevarnost zaposlenim so menda samo privatizacija in privatni (tuji) lastniki, izkoriščevalci. A res? Zelo nenavadne so dosedanje »peticije« oz. izjave dr. Mencingerja, ki so očitno učinkovale. To so: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje. Certifikati so le papirji. Nesmiselno je zgražanje kar povprek nad bogatenjem in menedžerskimi odkupi podjetij, dokler oblast prisega na kapitalizem, katerega edini vrednoti sta dobiček in večanje premoženja lastnikov. V principu z menedžerskimi odkupi ni nič narobe, ker menedžerji najbrž bolje kot kdorkoli poznajo svoja podjetja, njegove možnosti in s tem tudi njegovo pravo vrednost. Najbrž ni nič narobe niti z vrnitvijo v kapitalizem, v katerem so menedžerji kar lastniki. Seveda pa postane vse skupaj vprašljivo, če nekdo, ki ima tisoč evrov, za milijon evrov kupi nekaj, kar je zelo verjetno vredno dva milijona evrov. Pri tem tako rekoč nič ne tvega. Kupnino bo plačal iz bodočih dobičkov podjetja, ki ga je kupil. Če ne bo šlo, ker so dobički kljub varčevanju pri stroških dela nižji, obresti za kredite pa višje, kot je pričakoval, bo pol ali več kupljenega spet prodal. Skoraj gotovo sam ne bo postal revež.«
Lani dr. Mencinger celo izjavi, da je bilo narobe, da smo državljani ob privatizaciji skupnega družbenega premoženja dobili certifikate, saj nismo (bili) primerni za kapitaliste, za solastnike podjetij, bivše družbene oz. državne lastnine? Veliko politikov in stroke, z Mencingerjem na čelu, to je zagovornikom menedžerskih lastnikov za vsako ceno, tudi z oškodovanjem družbene lastnine podjetij, če je potrebno-, pa še vedno prisega le na »kreditizem« in na državno premoženje. Taka ekonomija nima zadostnih donosov, ne za polnitev proračuna, niti ne za (bodoče) pokojnine. Izgube pa vedno poplačamo davkoplačevalci. Zamegli in zanika se osebna odgovornost lastnikov, tudi politike, in njihovih dobro plačanih nadzornih svetov in uprav glede na povprečne plače zaposlenih. Guverner BS dr. B. Jazbec pa opozarja: »Pomešali smo vloge lastnikov in menedžerjev in njih odgovornost. Menedžerji, ki se pojavljajo kot lastniki, nimajo interesa, da bi prestrukturirali podjetje. V Sloveniji smo tranzicijsko zgodbo pripeljali tako daleč, da ne zaupamo več institucijam, ki so normalne v vseh tržnih gospodarstvih. Če je tako, se odločimo, da se ne bomo več šli tržnega gospodarstva, parlamentarne demokracije«. Ali peticija dr. Mencingerja ne podpira to dilemo, ki je sicer v nasprotju z Ustavo?
#5
Franc Mihič
0
Feb 17, 2015
»Slovenija je obglavljena kura.«
Slovenija nima elite.
Komunizem je težil, da elite izreže.
Genialni primitivci iz gozda ( Marinko..) so težili, da pravo odmre. Pravo je bilo pastorka univerze.
Slovenija nima vodstva, nimamo nekoga, ki bi mu sledili, nimamo nekoga, ki bi ga spoštovali.
Slovenija je že dolgo obglavljena kura.
Po 50 letih komunističnega sekanja, Slovenija nima pravega vodstva, ki bi ga ljudje spoštovali.
Slovenija ni sposobna sprejeti nekoga, neko stranko kot vodstvo, kar je povzročil komunizem.
Bistvo pravne države je, da na hiter, učinkovit, legitimen način vzpostavlja stabilnost.
Problem slovenske pravne države je personalna sestava profesije in sodstva.
Islandci gradijo nov zapor, ker se jim je zbudil imunski sistem- morala.
Moralne norme se asimilirajo ali ne.
Predvsem v tranzicijskih državah se ne ponotranjijo moralne norme.
Kaj je prav in kaj ne, asimiliramo v otroštvu, zakoni nič ne pomagajo!
Mnenje sodnika v Evropskem sodišču za človekove pravice prof. dr. Boštjana M. Zupančiča v oddaji »20 let parlamentarizma« na RTV SLO, TV2, 26.12.2012, ob 10.10h.
“Slovensko pravosodje je katastrofa”
"Seveda pa neučinkovitost pravosodja na koncu najbolj prizadene ravno državljane, ki bi jim omenjeni sistem moral služiti, a jih velikokrat zgolj ovira.
»V praksi to pomeni da nimate pravnega varstva, da se vam lahko zgodi karkoli, da vam plenijo posestva in da ste postali predmet fikcij.
Če norci uporabljajo zakon, ne more biti nič dobrega."

Pravi pravnik, filozof, pesnik, dr. Boštjan M. Zupančič, ki je zadnjih trinajst let sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Pred tem je bil ustavni sodnik, profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani in v ZDA.
#4
Franc Mihič
0
Feb 17, 2015
Pokojni akademik prof. dr. Aleksander Bajt, vodilni slovenski ekonomist, medvojni in politični sopotnik olimpijka Leona Štuklja, je oceno partije in NOB zapisal v knjigi "Bermanov dosje", za katero pravi, da je njegovo najpomembnejše delo. V knjigi pravi: »Partija je med NOB oziroma med okupacijo prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije, ne le objektivno, – tega pač ni mogoče zanikati –, ampak predvsem subjektivno, je zagrešila nad slovenskim narodom najhujši zločin, ki si ga je mogoče zamisliti. Z njim je sama sebe postavila izven zakona. Ne legalnega, ta je pri tem nepomemben, ampak občečloveško naravnega, veljavnega za vse kraje in čase.« Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.«
Komunistični veljak in vodja OZN-e Ivan Maček Matija pa je dejal: »Če bi to, kaj se dogaja in kako se živi v SZ, povedali ljudem, ne bi šel nihče v partizane!« Dr. Spomenka Hribar, ki se že leta tudi prizadeva za spravo, pa pravi: »Prav bi bilo, če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej. Revolucija je že med vojno, še posebno pa prva leta po njej, naredila ljudem toliko hudega.« Tudi sam sem tega mnenja. Revolucija med okupacijo in NOB, je bila prava državljanska vojna, ki je povzročila mnogo nepotrebnega gorja in žrtev na obeh straneh. Med vojno in po njej. Bivši predsednik države Milan Kučan je javno izjavil, da obžaluje in obsoja povojne zunaj sodne poboje, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin; Nedelo, 9. julij 2000. Ponovim, da je slovenski parlament zato z aplavzom pritrdil predsedniku, dr. Francetu Bučarju, ki je ob osamosvojitvi razglasil: »Državljanska vojna je končana!« Sprejeli smo demokracijo, piše v ustavi! Trga revolucije ni več, ker je revolucija bila odveč! Tako slovenska ustava in država!
22. okt.1014
#3
Franc Mihič
0
Feb 17, 2015
A je komuniste bilo in bo kdaj sram, kako so več kot 70 let so zavajali ravno delavce z floskulo o "delavski - družbeni lastnini, ki to nikoli ni bila, bila je le partijska in direktorska »po Mencingerju«; »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje«.
Kdaj bo revolucionarna stran priznala, da je bila revolucija zaman, zgrešena, saj se je enopartijski sistem moralno in ekonomsko zrušil, njihovi nasledniki pa so le priznali, ko smo menjali ustavo, da brezrazredna družba z »nikogaršnjo družbeno« lastnino in enopartijsko vladavino, ki krši osnovne človekove pravice, vodi v bankrot in prepad, ne pa v razvoj.
Komunisti ali levica, ki je večji del časa na oblasti in je sprejela krivične zakone, še v samostojni Sloveniji zavajajo o lastninskih pravicah zaposlenih , to je o pravici do plačanih socialnih prispevkov iz njihovih plač, zavajali so o pravici do gospodarskih družb, kjer ni prvi cilj delitev dobička, to je pravici do proizvodnih in bančnih zadrug. Vse to so preprečevali in kršili na vsej črti. Eno govore, drugo pa store. Prevara za vse čase!
Franc Mihič
2013-09-18
#2
Franc Mihič
0
Feb 17, 2015
Kdo torej zavaja in goji kult Slovencev neizogibnih hlapcev?
#1
Franc Mihič
Franc Mihič
Objavil/a 2015-02-13 14:49:09 (Feb 13, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Vprašanje za Šarca: Ima prav ministrica Katič, sodnik Florjančič ali tožilka Brezigar?
Policisti, tožilci in sodniki ne morejo ubežati pred odgovornostjo
Ne verjamem v pravno državo.
Ali je to prav Marjan Šarec predsednik vlade?
Milan Kučan;Ogenjca je tragedija partizanskega upora in Loškega potoka!
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj